Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново за международния фестивал „Мартенски музикални дни“ – 2 част

Снимка: @marchmusicdays

Преди около месец „Неделен следобед“ представи записи от предишни издания на фестивала. Днес екипът на предаването избира няколко вокални концерта, а изпълнителите са обичани български оперни певци – Анна Томова-Синтова, Красимира Стоянова, Андреана Николова, Виолета Шаханова, Ина Кънчева, Орлин Анастасов, Камен Чанев, Мартин Цонев и Димитър Станчев.
Това са записи от по-ново време, а останалите са твърде много, за да могат да се изредят. Някои от музикантите гостували на фестивала са: дуо „Колаж“, Матиас Гьорне и Мария Принц, Пламен Бейков и Боряна Ламбрева, Пламен Бейков и Божена Петрова, Мартин Линдзи и ансамбъл „Решерш“, Кристина Далецка и Камерата Цюрих, Татяна Мелниченко и Пламена Мангова, Виолета Шаханова и Евгени Желязков, Орлин Анастасов и Никола Таков, Людмила Герова и камерен ансамбъл, Павел Герджиков и камерен ансамбъл, Павел Герджиков и Йовчо Крушев, Марияна Цветкова с Орлин Анастасов и Ина Стойкова, Илеана Селимска и Марио Ангелов.

В програмата на „Неделен следобед“ на 6 март са включени:
• Концерт на Софийската филхармония с диригент Емил Табаков и солист Анна Томова-Синтова, които ще изпълнят Четири последни песни за сопран и оркестър от Рихард Щраус, записът е от 31.03.1999 г.
• На 27 март 2002 г. в годината на Росини е бил представен концерт с творби на Росини с участието на Ина Кънчева, Камен Чанев, Димитър Станчев, СО на Пловдивската опера, хор „Дунавски звуци“, Русе, Диригент Михаил Ангелов.
• Орлин Анастасов със Софийската филхармония и дирегента Томаш Коутник представиха Песни и танци на смъртта на Мусоргски през 2005 г.
• Следващите ни гости са Красимира Стоянова и Мария Принц, които на 24.03.2005 г. са представили песни от Гуно, Доницети и Пучини.
• Виолета Шаханов, участва във фестивалните програми както в оперни спектакли на Русенската опера, така и в няколко камерни концерта. Ще чуете фрагмент от монооперата „Човешкият глас“ на Франсис Пуленк по текст на Жан Кокто изпълнена от Виолета Шаханова и Евгений Желязков на 31.03.2007г. Тази година госпожа Шаханова получи наградата на Русе „За цялостен принос към културата“, както и „Кристално огърлие“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци.
• Още един русенец редовно се завръща за концерти и спектакли в родния си град. Мартин Цонев е участвал в концерт на 23 март 2015 г., на койно са изпълнени концертни арии и увертюра от опери на Моцарт.
• На 23.03.2015 г. Андреана Николова, ансамбъл „Музика Нова“ – София с диригент Драгомир Йосифов са изпълнили цикъла на Густав Малер „Песни на странстващия калфа“.


Фестивалът в Русе започва през 1961 г. Ето какво са казали няколко известни музиканти за фестивала:

„Фестивалът остави в мен най-прекрасни, дълбоки и трайни впечатления, както със своето ниво и богата съдържателна програма, така и със своята организация“ – Дмитрий Шостакович през 1965 г.

„Фестивалът е един от най-големите форуми на българската музикална култура“ – Парашкев Хаджиев през 1978 г.

„Впечатленията ми са отлични, той расте и се развива, за което може да мечтае всеки фестивал“ – акад. Марин Големинов през 1979 г.

„Ние се гордеем с международния фестивал „Мартенски музикални дни“, защото той привлича вниманието не само на нашата общественост, но и на изтъкнати музикални състави от други страни, които идват и участват в концертните програми с голямо желание и любов“ – Александър Райчев.

От 13 март до края на фестивала по програма „Христо Ботев“ ще бъдат излъчени директно концертите от фестивалната програма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шедьовър на Бритън на оперната сцена в Брюксел

Интригуващата, енигматична камерна опера на Бенджамин Бритън "Въртенето на винта" се игра през май в Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел. Творбата се счита за един от шедьоврите в оперната литература, създадени след Втората световна война. Световната премиера на"Въртенето на винта" е през 1954 г. в театър "Ла Фениче" във Венеция, представена от..

публикувано на 19.05.24 в 08:15
The Crossover Trio и Теодосий Спасов

Теодосий Спасов и The Crossover Trio с нов музикален проект на българска сцена

На 18 май в рамките на SoFest Spring маестро Теодосий Спасов и гръцкото The Crossover Trio ще ни отведат на музикално пътешествие до Източното Средиземноморие и Балканите в Sofia Live Club. Виртуозният музикант превръща изпълненията си в необикновен синтез между традиционен фолклор и класически джаз, а гръцкото трио ще се включи с мелодии на..

публикувано на 18.05.24 в 08:25
Борис Христов  в ролята на хан Кончак в „Княз Игор”

Борис Христов като Галицки и Кончак в "Княз Игор" на Бородин

На 18 май преди 110 години е роден   Борис Христов . Избрахме запис от Златния фонд на БНР, който със сигурност ще изостри любопитството ви: "Княз Игор" от Бородин. Осъществен е през 1966 година в Париж с изцяло български състав. В ролите на Галицки и Кончак ще слушате Борис Христов. Това е период на върховно изпитание за великия певец. През 1964..

публикувано на 18.05.24 в 07:50
Станислав Почекански и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Станислав Почекански: Успехите на моите ученици са двигател, който ме кара да вървя напред

"Общуването с младите хора не само ме зарежда, но и ме обогатява – казва Станислав Почекански. Вече девет години той е Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, но освен това е и великолепен цугтромбонист и преподавател, който заслужено се гордее с постиженията на своите ученици от класа по камерна музика. – Със своя мироглед и..

публикувано на 17.05.24 в 15:45
Гергей Мадараш, гост-диригент

Томас Аунер и Гергей Мадараш в дебют със Симфоничния радиооркестър

Интригуваща и стилно подбрана програма предлага Симфоничният оркестър на Националното радио на 17 май, петък, от 19.00 часа , който ще бъде излъчен в пряко предаване на вълните на програма "Христо Ботев". Концертът в столичната зала "България" под надслов "Симфонични контрасти" под палката на унгарския гост-диригент Гергей Мадараш, който..

публикувано на 17.05.24 в 08:58