Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великолепно британско трио в предаването за камерна музика „Рецитал“

Ейдриън Брендел, Майкъл МакХейл и Майкъл Колинс
Снимка: ФС на Майкъл МакХейл

От 28 февруари 2022 г. всеки понеделник в последния час преди полунощ меломаните имат възможността да чуят уникални документални записи на камерни концерти от световните подиуми, получени с любезното съдействие на Европейския съюз за радио и телевизия.

На 7 март екипът на предаването предлага концерт от миналогодишното издание на прочутия британски летен фестивал БиБиСи Промс. Рециталът се е състоял на 2 август 2021 г. в „Кадоган Хол“, където в първото лято на пандемията не се провеждаха събития. През 2021 година Кадоган Хол възстанови камерните концерти и завръщането на тази емблематична лондонска зала се случи с камерната програма, която ще прозвучи в понеделник от 23 часа. Майкъл Колинс (кларинет), Ейдриън Брендел (виолончело) и Майкъл МакХейл (пиано), представят две произведения: Трио за кларинет, виолончело и пиано в ре минор, опус 3 от Александър фон Цемлински, и Трио за същия състав в ла минор, опус 114 от Йоханес Брамс.

Прекрасните изпълнители са заедно, за да отпразнуват и 150-ата годишнина от рождението на австрийския композитор Александър Цемлински. Почти забравен след Втората световна война, днес той е считан за един от най-значимите творци на ХХ век. Световни инструменталисти, певци и диригенти охотно изпълняват и записват произведенията му, а „Лиричната симфония“ за сопран, баритон и оркестър е особено обичана от меломаните. Младежкото Кларинетно трио на Цемлински, включено в програмата, е направило силно впечатление в края на 90-те години на XIX век на самия Йоханес Брамс и е било препоръчано от великия композитор за публикуване.

Майкъл КолинсМайкъл Колинс, който преди около месец отпразнува 60-ия си рожден ден, е сред най-изтъкнатите музиканти от своето поколение. Той е уважаван не само заради соловата си кариера, а и като диригент. През 2010 година става главен диригент на оркестъра City of London Sinfonia. Изявява се като гост-диригент с прочути лондонски оркестри като Филхармония, St Martin in the Fields и СO на БиБиСи, както и с Оркестъра на Ълстър - Ирландия. Работи и с камерни състави от Финландия и Унгария. Като солист Колинс е свирил със симфоничните оркестри на град Бирмингам и на Шарлът – столицата на щата Северна Каролина.

В продължение на много години Майкъл Колинс се стреми към разширяване на репертоара за кларинет. Издирва и изпълнява за първи път произведения на Джон Адамс, Елиът Картър, Брет Дийн. Колинс получава наградата Инструменталист на годината за 2007 от Кралското филхармонично дружество за неговия принос към популяризирането на произведения от съвременни композитори. Като камерен инструменталист музицира заедно с квартетите „Бородин“ и „Токач“, с изключителни пианисти като Андраш Шиф, Марта Аргерич, Стивън Хаф и Михаил Плетньов с виртуозния цигулар Джошуа Бел, с впечатляващия виолончелист Стивън Исерлис... Неговият ансамбъл London Winds, основан през 1988 година, развива активна концертна дейност и е желан гост на престижни британски фестивали като тези в Единбург и Олдбъро, Международния фестивал в Челтнъм, Моцартфеста в Бат, както и БиБиСи Промс.

Ейдриън БренделЕйдриън Брендел е разностранен и оригинален виолончелист. Това не бива да ни учудва – син е на великия пианист Алфред Брендел. Успешен равностойно в изявите си като солист, камерен изпълнител и педагог, Ейдриън пътува из целия свят. Ранното му потапяне в сферата на класическата музика го води до срещи с много изискани изпълнители в най-престижните концертни зали и фестивали. Откриването на съвременната класическа музика в творбите на Куртаг, Лигети и Кагел през тийнейджърските му години все още го държи буден и ентусиазиран за музикални търсения, паралелно със страстта му към уърлд музиката и джаза. Брендел е учил при изтъкнатите британски виолончелисти и педагози Уилиам Плийт и Алекзандър Бейли в Лондон. Усъвършенства инструменталната си техника при шведския инструменталист, педагог и диригент Франс Хелмершон във Висшето училище за музика и танц в Kьолн. Участвал е в майсторски класове на своя баща – Алфред Брендел, както и в такива, водени от Дьорд Куртаг, Ференц Радош и  инструменталисти от прочутия квартет „Албан Берг“. Работата му с композитори и диригенти като Куртаг, Томас Адес и Пeтeр Йотвьош, го вдъхновява да търси и изпълнява нова музика при всяка възможност. Представял е световни премиери на композиторите Харисън Бъртуисъл и Йорк Хьолер. В соловите си рецитали Брендел сътрудничи с пианисти като Имоджън Купър, Тил Фелнер, Тим Хортън и Кит Армстронг. Сред партньорите му в сферата на камерната музика са Лиза Батиашвили, Андрей Биелов, Ларс-Андерс Томтер.

Гостувал е на фестивали в Англия, Германия, Швейцария, често свири като солист в престижни европейски зали като лондонската Уигмор Хол, залата на Филхармонията в Берлин, Музикферайн във Виена, Концертгебау в Амстердам. Брендел е артистичен директор на фестивала в Плъш, Дорсет от 1995 година. Програмата е посветена на класическа и съвременна камерна музика, вокални рецитали, модерен джаз и фолклор. Всяко издание представя около 100 съвременни произведения и поне 200 музиканти от целия свят.

Майкъл МакХейлМайкъл МакХейл се утвърждава като един от водещите пианисти на Ирландия. Роден в Белфаст, МакХейл успява да развие активна международна кариера като солист и камерен инструменталист. Концертира и записва със симфоничните оркестри на БиБиСи, на Минесота и Хале, на Москва, Лондон и Джаксънвил; със City of London Sinfonia, с водещи оркестри от Ирландия. Участва и на фестивалите в Тенгълууд, БиБиСи Промс и „Пролет в Токио“. Аплодиран е в Уигмор Хол - Лондон, Концертхаус - Берлин, Линкълн Сентър - Ню Йорк. МакХейл има над 25 записани албума, осем от които са рецитали в дуо с кларинетиста Майкъл Колинс. Подобно на своя колега, пианистът също живо се интересува от съвременната класическа музика. В последните години можем да проследим цяла серия премиери на МакХейл, който изпълнява за първи път творби на Валентин Силвестров, Валери Колман, Авро Пярт, Джон Тавенър, Крис Роджерсън, Едвард Грексън, Клиф Айделман и много други композитори. През 2009 година Майкъл МакХейл е отличен с престижната награда на името на трагично загиналия млад английски пианист Терънс Джъд, присъждана от оркестър Хале от Манчестър и БиБиСи 3. МакХейл е лауреат и на наградите Бренан и Фийлд на Международния клавирен конкурс в Дъблин през 2006 година, както и на Камерата Ирландия/Аксенчър през 2005. Сред неговите ментори е знаменитият пианист Бари Дъглас, а самият Майкъл МакХейл в момента също преподава пиано в Ирландия.

Снимки: Benjamin Ealovega, Jack Liebeck, Frank Miller



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
The Crossover Trio и Теодосий Спасов

Теодосий Спасов и The Crossover Trio с нов музикален проект на българска сцена

На 18 май в рамките на SoFest Spring маестро Теодосий Спасов и гръцкото The Crossover Trio ще ни отведат на музикално пътешествие до Източното Средиземноморие и Балканите в Sofia Live Club. Виртуозният музикант превръща изпълненията си в необикновен синтез между традиционен фолклор и класически джаз, а гръцкото трио ще се включи с мелодии на..

публикувано на 18.05.24 в 08:25
Борис Христов  в ролята на хан Кончак в „Княз Игор”

Борис Христов като Галицки и Кончак в "Княз Игор" на Бородин

На 18 май преди 110 години е роден   Борис Христов . Избрахме запис от Златния фонд на БНР, който със сигурност ще изостри любопитството ви: "Княз Игор" от Бородин. Осъществен е през 1966 година в Париж с изцяло български състав. В ролите на Галицки и Кончак ще слушате Борис Христов. Това е период на върховно изпитание за великия певец. През 1964..

публикувано на 18.05.24 в 07:50
Станислав Почекански и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Станислав Почекански: Успехите на моите ученици са двигател, който ме кара да вървя напред

"Общуването с младите хора не само ме зарежда, но и ме обогатява – казва Станислав Почекански. Вече девет години той е Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, но освен това е и великолепен цугтромбонист и преподавател, който заслужено се гордее с постиженията на своите ученици от класа по камерна музика. – Със своя мироглед и..

публикувано на 17.05.24 в 15:45
Гергей Мадараш, гост-диригент

Томас Аунер и Гергей Мадараш в дебют със Симфоничния радиооркестър

Интригуваща и стилно подбрана програма предлага Симфоничният оркестър на Националното радио на 17 май, петък, от 19.00 часа , който ще бъде излъчен в пряко предаване на вълните на програма "Христо Ботев". Концертът в столичната зала "България" под надслов "Симфонични контрасти" под палката на унгарския гост-диригент Гергей Мадараш, който..

публикувано на 17.05.24 в 08:58

"Княз Игор", опера в 4 действия и пролог от Александър Бородин

Либрето: Александър Бородин (по мотиви от руската епическа поема от ХІІ век "Слово за похода на Игор" и материали от исторически летописи) Първо изпълнение: 23 октомври 1890 година, Мариински театър, Санкт-Петербург Първо изпълнение в България: 29 септември 1922 година, София Действащи лица: • Игор Святославич - Северски княз – баритон •..

публикувано на 17.05.24 в 08:50