Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският институт в София – дарителски пункт за пострадалите от войната в Украйна

Полският институт в София се превръща за няколко дни в дарителски пункт в помощ на пострадалите от войната в Украйна.

Акцията ще се проведе на 15, 16, 17 и 18 март (вторник-петък) от 10.00 до 16.00 часа. Дарените помощи ще бъдат предадени на Народно читалище „Добри Войников-1856” в Шумен, което директно помага на украински семейства, пристигащи в града.

Полският институт се с молба към всички, които имат желание и възможност да се включат, да носят продукти от следния списък, които ще бъдат сортирани на място:

· Завивки, одеяла, спално бельо;
· Дрехи – дамски (размери S, M, L, XL), за деца на възраст 3+, потници (различни размери), чорапи (различни размери);
· Хигиенни продукти – течни сапуни за деца и за възрастни, шампоани, балсами за коса, кремове за ръце, кремове за крака, дамски самобръсначки, дамски превръзки, четки и пасти за зъби (за деца и за възрастни);
· Санитарни продукти – препарати за миене на съдове, домакински гъби и гюдерии, тоалетна хартия (в пакет до 6 бр.), прах за пране или течен прах за пране;
· Хранителни продукти – олио, захар, мед, ориз, боб, леща, елда, булгур, грис, кус-кус, спагети (всякакви видове);
· Консерви (промишлено произведени) – доматено пюре или белени домати, грах, царевица, пастет, кондензирано мляко, прясно пастьоризирано мляко;
· Материали за рисуване – блокчета, комплекти цветни моливи, комплекти флумастери, пластилин, острилки.

От Полския институт молят нещата, които ще бъдат дарени, да са нови!

На 17 март от 18.30 часа има благотворителен концерт в полза на украинските жени и деца, засегнати от военния конфликт в Украйна. 

Със събраните средства ще бъде подкрепена Фондация „За доброто„ и тяхната съвместна работа по проекта "Отворени врати за Украйна" със "SoftUni Digital". За кратко те, заедно с много доброволци, успяха да изградят чудесен център за пристигащите жени и деца от Украйна, който се намира в кв. "Младост", София. Ще чуете прекрасни украински класически песни и клавирни изпълнения от западноевропейски и български композитори. 

Полският институт благодари на приятелите – музиканти, които прегърнаха идеята:

Дейвид МакКюн – бас, Зорница Гетова – пиано, и клавирен съпровод Симеон Златков – пиано, и клавирен съпровод Стефания Русева – пиано, Йоана Георгиева – пиано

Средствата ще бъдат събирани на място в кутия за дарения, както и на дарителската сметка на Фондация „За доброто“:

IBAN номер: BG91RZBB91551012773591

Концертът ще се излъчи на живо и във фейсбук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях

Това е първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот. Синът Божи изяснява "дай, за да получиш", но така постъпват и езичниците. От гледище на Христовия морал естествено тази максима трябва да прерасне в..

публикувано на 29.09.24 в 09:10
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20