Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експозицията на Регионалния етнографски музей - Пловдив

Ангел Янков, директор на РЕМ – Пловдив
Снимка: Божидар Любенов

Как се опазват традициите и какви богатства се пазят във фондовете на Регионалния етнографски музей в Пловдив? За да научим повече, се "разходихме" из залите на музея със съдействието на неговия директор доц. д-р Ангел Янков. С него разговаряхме и за най-новите изложби и инициативи, както и за историите на някои от интересните експонати. 

Към Регионалния етнографски музей - Пловдив е създаден първият в страната клуб "Приятели на РЕМ – Пловдив", в който участват хора от различни професии и сфери на дейност, но обединени от любовта и желанието да подпомогнат дейността на институцията.

През 1999 г. Ангел Янков защитава дисертация на тема "Календарни празници и обичаи у българите католици (края на ХІХ – средата на ХХ в.)", а през 2007 г. с решение на Висшата атестационна комисия при Министерския съвет на Република България му е присъдено научното звание доцент. От 2001 г. той е лектор по етнология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", а от 2006 г. чете лекции и във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив. 

Научните му интереси са насочени към изследване на етногенезиса и етническата история на българите, проявите на регионалното и локалното в българската традиционна култура. През 2018 г. по повод 24 май е награден от Министерството на културата с почетен знак "Златен век" – печат на Цар Симеон Велики – златен и с грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. 

Според доц. Янков музеят е мястото, където традицията може не само да се види и пипне, но и да се усети нейната невидима сила. Регионалният етнографски музей - Пловдив е разположен в уникално архитектурно творение - Куюмджиевата къща – типичен представител на пловдивската симетрична възрожденска къща. Тя е построена през 1847 г. от майстор Хаджи Георги. Някогашният неин собственик е Аргир Куюмджиоглу – богат пловдивски търговец. Куюмджиевата къща е част от Архитектурно-археологически резерват "Старинен Пловдив".

През 1938 г., по инициатива на кмета на града Божидар Здравков, Пловдивската община и Министерството на народното просвещение подписват протокол за създаване на Общинска къща-музей, чийто приемник сега е Регионален етнографски музей - Пловдив. От 1943 г. къщата-експонат е отворена за посещения. Уникалната сграда днес е национален паметник на културата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23