Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн арбитраж и медиация – особености и специфика

Онлайн арбитраж и медиация. Особености и специфика? Какви казуси и дела подлежат на онлайн арбитраж и медиация? Плюсове и минуси. Бързи, достъпни и ефективни – бъдещето на арбитража и медиацията като способи за извънсъдебни споразумения?

Проф. Таня Йосифова, експерт по гражданско и търговско право, председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, консултант на предаването "Законът и Темида", коментира темата:

Прилики и разлики между арбитраж и медиация?

"Първо – приликите. И арбитражът, и медиацията са способи за извънсъдебно решаване на спорове. Техните предимства са признати в цял свят. Арбитражът има тази особеност, че неговото решение е задължително за страните по спора и се приравнява на решението на държавния съд. При медиацията страните избират медиатор/медиатори, които да ги подпомогнат да постигнат споразумение. Ако бъде постигнато такова, подлежи на одобрение от Районния съд в едно охранително производство. Но и двете производства – арбитражното и медиацията – имат още едно предимство. Те се развиват в строго конфиденциална среда, за разлика от държавното правосъдие, което е публично по принцип. Тази конфиденциална среда спомага за добрите отношения между страните. У нас все още като че ли не се наблюдава тази популярност, която би следвало да имат арбитражът и медиацията."

Негативи

"За негативи можем да говорим единствено ако съответната институция/съответният арбитър е недобросъвестен и решава неарбитруеми спорове. Би трябвало да се засили контролът, за да не се хвърля сянка върху останалите арбитражи, които действат законосъобразно и морално."

За колко време приключва арбитражът и за колко – медиацията?

"Отговорът зависи от сложността на делото, назначените експертизи, трудностите във връзка и с призоваването... Средно за нашия арбитраж – между 6 и 9 месеца. В арбитража производството е едноинстанционно, а не както в държавния съд – още едно предимство."

Какви казуси могат да бъдат решени посредством арбитраж и медиация?

"В Закона за международния търговски арбитраж и в Гражданския процесуален кодекс е очертана предметната рамка на арбитражните производства. Това са имуществени отношения, предимно търговски отношения, защото от 2017 г., когато беше направена една реформа в Гражданския процесуален кодекс, потребителските спорове вече не могат да бъдат отнасяни пред арбитраж. Трудови спорове, семейни спорове, спорове относно вещни права и владения – също не могат да бъдат отнасяни към арбитраж. По отношение на медиацията – там нямаме такова ограничение." 

Онлайн платформите при арбитража и медиацията

"Това е интересна тема. Пандемията показа, че можем да използваме дигиталните технологии от всяка точка на света. В този смисъл използването на онлайн платформи, което вече е факт, ще направи арбитража и медиацията много по-достъпни и лесни за използване от субектите. Ние в Арбитражния съд към БСК сме в процес на изграждане на такива платформи – те са лесни и достъпни, обществото вече свикна с използването на онлайн платформи. Те ще спестят време, средства и усилия. В същото време няма да пострада качеството на правораздаването."

Да стане ли медиацията задължителен способ за решаването на някои видове спорове, казуси и дела; Ще има ли в бъдеще по-голям интерес към извънсъдебното решаване на спорове в България; Каква е спецификата на Арбитражния съд към БСК; интересни казуси от практиката на проф. Таня Йосифова – чуйте отговорите от звуковия файл.

Снимка – БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08