Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременните измерения на светостта

Минала през множество превратности, Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или няколко от тези Божи угодници.

При все това има много никому непознати, освен на Бога, герои на духа, които безшумно, но последователно са прокарвали пътя на Божията правда. За тези скрити за човешкото око праведници, както и за ония, които са издълбали с живота си трайни следи в историята на човечеството е отредена първата неделя след Петдесетница – на всички светии.


Тази година се навършват 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написване на "История славянобългарска" и 60 години от канонизирането му, чиято памет се чества на 19 юни.

В неделята на всички светии заедно с Ваня Станчева, богослов, председател на Комитета за отбелязване на 300 години от рождението на св. Пайсий Хилендарски, ще разговаряме за съвременните измерения на светостта.



Християнска поезия
Стихотворението "Дух, разум, мъдрост, истина отвеждат" от Стоян Михайловски в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


Преди една година в деня на всички светии гост на "Благовестие" бе приснопаметния ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм "Св. София" и духовен надзорник на софийската света митрополия. Ще ви припомним част от нашия разговор.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

Конституционни ребуси и изборни предизвикателства

Преди дни Конституционният съд се произнесе, като обяви Решението на НС за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов за противоконституционно. В случая решението на КС има ли възстановителен ефект? За ветото на президента по отношение на Закона за адвокатурата. В "Законът и Темида"..

публикувано на 27.09.24 в 14:15
Ана-Мария Кръстева

"Сътворението" – ново предаване търси отговори на екзистенциални въпроси

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Ана-Мария Кръстева , водеща на предаването "Благовестие", която сподели подробности за новия си проект – предаването "Сътворението" по програма "Христо Ботев". Тя разказа, че идеята за този проект носи в себе си от дълго време и многократно е опитвала да го реализира, но безуспешно до..

обновено на 27.09.24 в 13:40