Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей в Белоградчик

Един природен феномен – Белоградчишки скали, направи още по-популярен град Белоградчик, когато на тези причудливи скални образувания беше отредено 77 място, сред 260 природни обекта, в конкурс през 2009 г. за определяне на новите 7 природни чудеса на света. Белоградчишките скали се разпростират на приблизително 30 км дължина, до 5 км ширина и до 200 м височина.


Белоградчик е забележителен с още интересни исторически паметници, като признат за най-значим е крепостта "Калето". Една от най-добре запазените крепости в страната и паметник на културата с национално значение.

Пещерата "Магура" се намира на 25 км от град Белоградчик. Тя е една от най-големите пещери в България, с приблизително два и половина километра обща дължина на откритите досега галерии. Пещерата е световноизвестна с галерията с повече от 700 изображения, оставени от праисторическия човек. Различават се ловни, митологични, ритуални сцени. В галерията, наречена "Светилището", е представен единственият цялостно запазен в пещерното изкуство от Европа годишен слънчев календар от късния енеолит.

Панова къщаЕдин от най-привлекателните обекти в града е Историческият музей, който се помещава в "Пановата къща" – друг паметник на културата. Музейната експозиция е богата и разнообразна. Експонатите са разпределени в няколко отдела – отдел "Археология" (археологически изследвания през годините – разкопки в пещера "Козарника", Римска пътна станция "Анище" и др.), отдел "История на България 15-19 в.", отдел "Художествен" и отдел "Природа". Във фонда на художествения отдел – Художествената галерия, са включени повече от 180 художествени произведения на живописта и графиката. Музеят притежава оригинални творби на Владимир Димитров - Майстора, Стоян Венев, Иван Христов, Анета Драгушан, Никола Манев, Георги Петров, Багит Бапишев…


По-голямата част от фонда е набиран чрез провеждащите се до 1989 година международни пленери по живопис. От месец май 2019 г., в една от залите на художествената галерия се помещава Салонът за наивистичното и интуитивно изкуство. Колекцията включва около триста живописни платна, рисунки и пластики на автори от много страни по света. Тази експозиция е единствената у нас. 

За да разкаже повече за интересните музейни експонати и активната дейност на институцията, в предаването гостува Ивайло Крумов – археолог, директор на Историческия музей от 2018 г.

Ивайло Крумов – археолог, директор на Историческия музей
В разговора взе участие и Борис Николов – кмет на град Белоградчик. Той очаква в скоро време държавата да облекчи дейността на общините, като им даде възможност да получават лесно достъпно кредитиране, безлихвено, за да може те сами да организират финансирането на своите потребностите, особено в областта на културата – като атракции, подпомагане на дейността на музеите или реклама, свързана с тяхната дейност.

Природонаучна експозиция
"Ние, като община, се стараем с всичко, което е в нашите правомощия и възможности, да помагаме на музея да работи и да се развива. Прави ми впечатление, че посещаемостта не е такава, каквато би трябвало да бъде. И това е и за България, не само за нашия музей – идват при нас стотици хиляди хора туристи, но малко посещават музея. Една от причините е, че ние, като собственици на тези дадености, недостатъчно ги рекламираме и правим необходимото, за да привличаме и обогатяваме познанията на нашите посетители. 

Природонаучна експозицияНо, разбира се, тук имат вина и туроператорите, които осигуряват туристическия поток. В България, за съжаление, 30 години нямаме политика в областта на туризма. Липсата на държавна политика затруднява една малка община като нашата, с ограничени финансови възможности, да провежда каквато и да е сериозна рекламна дейност. Това може – със съдействието на държавата. За нас най-големият дефицит са атракциите, но няма как да финансираме такива неща. Това го правим с посещение на екскурзоводи, на туроператори – правим го почти без пари. Ако имахме и финансови възможности, резултатът щеше да бъде коренно различен. Още повече, че имаме такива дадености, които всички ги знаят. Но трябват пари ! Нали разбирате – всичко става с пари, с много пари." – сподели г-н Николов.

Снимки: Божидар Любенов, ИМ-Белоградчик
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерина Боянова и Божидар Александров

Защо Ерина Боянова рисува седем нови плаката за стари испански филми?

Как от дистанцията на времето един съвременен дизайнер създава нови плакати за стари испански филми, оставили следа в киното – разговор в "Нашият ден" с дизайнера Ерина Боянова за авторската ѝ изложба "Кино Испания: плакати за филми с награди" . Домакин на изложбата "Кино Испания: плакати за филми и награди" е Институт Сервантес – София...

публикувано на 14.06.24 в 12:08

В Трявна започнаха Националните Славейкови празници

На вчерашния 13 юни стартираха Националните Славейкови празници в град Трявна, събитие, което заема централно място в културния календар на града. Кметът на община Трявна, Денчо Минев, отправи покана в ефира на "Нашият ден" към всички желаещи да се включат в богатата културна програма тази година. "Аз съм изключително радостен, че за поредна..

обновено на 14.06.24 в 10:04

Първото театрално изложение събира в Пловдив театрали от цялата страна

Първото театрално изложение в България ще се проведе на 15 и 16 юни в Пловдив. Организатор на театралния форум е Драматичният театър "Николай Масалитинов". Изложението ще има за своя основна кауза да даде възможност на млади творци да представят свои работни проекти пред ръководните екипи на професионалните театри в България. Първият ден ще бъде..

публикувано на 14.06.24 в 09:35

Съвременните форми на цензура в театъра

Независимо за коя епоха можем да заговорим, винаги ще открием опита на изкуството, което изговаря важните за човека теми и въпроси, да се справи с ограниченията, които обществото му налага. Историята на изкуствата говори за дългия път на стремеж за освобождение от всякакви форми на цензура. Като преминем от традиционната религиозна, а и морална..

публикувано на 14.06.24 в 08:05

София от началото на миналия век оживява в изложба

Стара София оживява в изложбата "София в минало време". Експозицията съдържа 15 кадъра, заснети от именития фотограф Димитър Карастоянов между 1910 и 1912 г. Те представят някои от най-забележителните сгради в столицата в техния автентичен вид от началото на XX век.  Част от снимките са публикувани за първи път в рекламния албум "София – 1912"...

публикувано на 13.06.24 в 19:00