Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ролите на Димитър Петков

Над 100 бяха ролите на прочутия бас Димитър Петков. Извайваше ги неподражаемо на сцената на най-престижните световни театри в продължение на повече от три десетилетия. С Кончак и Иван Ховански печели конкурса за млади оперни певци в София през 1967-а – за първи път авторитетното жури присъжда Голямата награда тъкмо на Митко Петков.

Година по-рано е паметната им среща с режисьора Борис Покровски, който поставя "Хованщина" на Мусоргски в Софийската опера. В Златния фонд на БНР се пази запис от премиерния спектакъл, запечатал паметното преобразяване на Димитър Петков като княз Иван Ховански. Атанас Маргаритов дирижира хора и оркестъра на първия ни оперен театър.

Припомняме си и друга знакова роля: дебютът му като Филип Втори в постановката на Жан Вилар на "Дон Карлос" от Верди на най-престижната открита оперна сцена, тази във Верона през 1969 в звездната компания на Монсерат Кабайе, Пласидо Доминго, Фиоренца Косото и Пиеро Капучили.

Сред върховите постижения на Димитър Петков бе участието му в историческия запис на нецензурираната версия на "Лейди Макбет от Мценск" на Шостакович. За пръв път през април 1978 в студиото на EMI в Лондон се вграждат нотите на оригиналната партитура. Идеята е на Мстислав Ростропович и Галина Вишневска, които собственоръчно са написали: "Щастливи сме, че осъществихме записа на "Лейди Макбет" от Шостакович. Светла му памет на нашия любим приятел и учител. Посвещаваме му този запис с надеждата да бъде достоен за неговия безсмъртен гений…"

Борис Измайлов бе ролята, с която Димитър Петков особено се гордееше. За нея получи подобаващо признание и на спектаклите в Берлин, Флоренция, Марсилия, Нанси…

На пети март Димитър Петков щеше да навърши 85. Не ги дочака прославеният бас, отиде си от този свят през 2005 година.
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" отбелязва  Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в..

публикувано на 01.10.24 в 08:00
Консорт „Беншоа“

Възстановената Missa Scaramella

Излезе най-новият компактдиск на консорт "Беншоа" с ръководител Андрю Къркман. Това е премиерният запис на Missa Scaramella от Якоб Обрехт в новореконструираната ѝ версия, създадена от музиколога и композитор Фабрис Фич заедно с Филип Уелър и Пол Колб. Месата на Обрехт върху италианската популярна мелодия Scaramella е достигнала до нас в непълен..

публикувано на 30.09.24 в 14:59

Самочувствие на сцената с оперния певец Окан Сипахиолу

Оперният певец от турски произход Окан Сипахиолу, който живее в Италия, град Катания, се установява в оперния хор на града. Макар да завършва магистратурата си в Турция неговия живот е в Сицилия. Той ни въвежда не само в света на операта и нейния дом Италия, но и в специфичната техника "Александър", с която се занимава. Разказ за това какво..

публикувано на 30.09.24 в 13:05

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 октомври 2024 г.

1 октомври Свири Германският симфоничен оркестър с диригент Андрис Пога. 3.00 часа – Лили Буланже (1893-1918), "В една тъжа вечер" (D'un soir triste). 3.12часа – Анри Дютийо (1916-2013), Концерт за виолончело "Tout un monde lointain" (Цял един далечен свят). Солист: Анастасия Кобекина (виолончело). 3.40 часа – Владимир Кобекин (р.1947), Gaillarda..

публикувано на 30.09.24 в 09:24