Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев

Референдумите – възможна реалност?

Снимка: pixabay

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена поставя въпрос "Подкрепяте ли произвеждането на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република". Доколко е допустим такъв въпрос за разглеждане на национален референдум?

Коментар по темата прави в юридическото предаване "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски":

"Намираме се във време на предизборна надпревара. За последните 2 години имаме пети поред парламентарни избори. Политическите субекти някак си са изчерпани откъм послания към избирателите, затова кампанията е по-скоро вяла... 

По отношение на референдумите и започналата процедура по събиране на подписи. Тази процедура започна по времето на 48-ия парламент, който вече е с изтекъл мандат. Следва да кажем, че имаме един първоначален стартов етап при референдумите, който може да се нарече подготвителен – да се види нагласата на обществото дали е готово да подкрепи поставения за разглеждане въпрос в един бъдещ момент на национален референдум. Сега сме точно в този момент – имаме регистрирани инициативни комитети, които от момента на регистрацията в 48-ото НС има тримесечен срок, в който да съберат подписите. Липсата на парламент не пречи да се събират подписи. Разбира се, инициативните комитети имат, по смисъла на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, 3-месечен срок, в който да представят поне 200 хиляди валидни подписа на български граждани с избирателни права (както е изискването на закона), за да бъде разгледано това предложение от самия парламент.    

Парламент в момента няма и той ще бъде конституиран на един по-късен етап. Но това не пречи да се съберат подписи и дори срокът да е изтекъл, ще бъде валидно внасянето на тези подписи, защото по обективни причини Инициативният комитет няма пред кого да внесе тези подписи.

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт определя, че на национален референдум следва да бъдат поставяни въпроси, които отговарят на две изисквания (и двете трябва да съществуват паралелно налице). Едното изискване е въпросът да е от национално значение, а другото – да е от компетентността на Народното събрание. Законът поставя и ограничения, които не могат да бъдат предмет на национален референдум."

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35
 адв. Елиза Николова

Съдебната медиация – опит, посоки, бъдеще

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация, съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви условия? Кои имат право да бъдат медиатори? Как се определят медиаторите по конкретния спор? Каква..

публикувано на 14.06.24 в 12:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33