Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев

Референдумите – възможна реалност?

Снимка: pixabay

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена поставя въпрос "Подкрепяте ли произвеждането на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република". Доколко е допустим такъв въпрос за разглеждане на национален референдум?

Коментар по темата прави в юридическото предаване "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски":

"Намираме се във време на предизборна надпревара. За последните 2 години имаме пети поред парламентарни избори. Политическите субекти някак си са изчерпани откъм послания към избирателите, затова кампанията е по-скоро вяла... 

По отношение на референдумите и започналата процедура по събиране на подписи. Тази процедура започна по времето на 48-ия парламент, който вече е с изтекъл мандат. Следва да кажем, че имаме един първоначален стартов етап при референдумите, който може да се нарече подготвителен – да се види нагласата на обществото дали е готово да подкрепи поставения за разглеждане въпрос в един бъдещ момент на национален референдум. Сега сме точно в този момент – имаме регистрирани инициативни комитети, които от момента на регистрацията в 48-ото НС има тримесечен срок, в който да съберат подписите. Липсата на парламент не пречи да се събират подписи. Разбира се, инициативните комитети имат, по смисъла на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, 3-месечен срок, в който да представят поне 200 хиляди валидни подписа на български граждани с избирателни права (както е изискването на закона), за да бъде разгледано това предложение от самия парламент.    

Парламент в момента няма и той ще бъде конституиран на един по-късен етап. Но това не пречи да се съберат подписи и дори срокът да е изтекъл, ще бъде валидно внасянето на тези подписи, защото по обективни причини Инициативният комитет няма пред кого да внесе тези подписи.

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт определя, че на национален референдум следва да бъдат поставяни въпроси, които отговарят на две изисквания (и двете трябва да съществуват паралелно налице). Едното изискване е въпросът да е от национално значение, а другото – да е от компетентността на Народното събрание. Законът поставя и ограничения, които не могат да бъдат предмет на национален референдум."

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национализмът изживява възход, когато бизнес и граждани загубят представителност в управляващите

Защо у нас голяма част от политически партии и проекти с националистически уклон водят началото си от Варна, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Спас Спасов , кореспондент на "Дневник" във Варна. "Трите "В"-та, както станаха известни през последните седмици – "Воля", "Възраждане" и "Величие" – съвсем не очертават цялата тенденция...

публикувано на 22.06.24 в 08:50

Пъстър свят

Светът на Силвия Абрашева от Пловдив е пъстър и следователно пъстър е светът и на всички онези, които носят облеклата и ползват аксесоарите и предметите за бита, които Силвия шие в малкото си ателие в пловдивския квартал "Тракия". Освен шивач и дизайнер на кройките, Силвия е и дизайнер на десените, които отпечатва на бял плат. И всичко това..

публикувано на 21.06.24 в 17:15
Георги Ганев

Борисов и Пеевски не са евроатлантици – борят се за свят, обратен на върховенството на закона

Тази седмица се навършват 10 години от фалита на КТБ – Корпоративна търговска банка. Три години по-късно през 2017-а излезе книгата "Държавата КТБ" на разследващите журналисти Зорница Маркова, Росен Босев, Николай Стоянов и други колеги. Книгата бе част от проекта "КТБ: какво се случи?", чийто ръководител бе Георги Ганев , икономист, програмен..

публикувано на 21.06.24 в 16:30
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Асоциацията за жените адвокати става на 10 години

Асоциацията за жените адвокати чества своя 10-годишен юбилей. За това време тя работи в няколко основни насоки –  Защита срещу насилието  (в частност срещу домашното насилие);  Електронно правосъдие ; професионално и духовно развитие на членовете. Целите на Асоциацията са разнородни, но могат лесно да се трансформират в помощ и защита на българските..

публикувано на 21.06.24 в 15:20

След унищожителната градушка: как се справят жителите на Шипка?

В рубриката "Темите на деня" ще представим живота на жителите на град Шипка след разрушителната градушка и поройния дъжд. Ще разгледаме нанесените щети и как ще бъде възстановена "Чирпанлиевата къща" - паметник на културата от местно значение и една от малкото запазени възрожденски къщи в Шипка. Разговаряхме с Татяна Косекова, председател на..

обновено на 21.06.24 в 13:05