Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емелина Горчева-Димова – дама с широка усмивка и неограничен талант

Снимка: личен архив

Емелина Горчева-Димова се занимава с музика от детска възраст. Майка ѝ е режисьор, а баща ѝ е диригент на Националния музикален театър "Стефан Македонски" - гр. София. Започва да пише музика на 16-годишна възраст. Завършва средното си образование в НМУ "Любомир Пипков" – гр. София със специалност пиано. През 2014 г. завършва магистърска степен по композиция НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Йовчо Крушев. През 2017 г. ѝ е присъдена образователната и научна степен доктор. Носител е на 10 награди по композиция, 5 от които международни. В предаването "Контемпо" Емелина разказа за най-скорошните си изяви:

Емелина Горчева-Димова е автор на 7 музикално-сценични произведения, реализирани на Софийска сцена – мюзикълите "Достатъчно", "Малкият принц", "Въздушната принцеса", метаморфозата "Така ли прави всяка жена" по операта на Перголези "Слугинята господарка", първата българска музикално-театрална черна комедия "Наследникът", балетите "Песента на планетите" и "Цветовете на нощта". Композирала е музика към филми: късометражния филм-мюзикъл "Eat Me", късометражния филм "Птиците на София", пълнометражната  провокативна  психологическа драма "No One" и късометражния филм "Капан за плъхове". Автор е на симфонични и камерно-инструментални произведения, на солови и хорови песни, миниатюри за пиано, концерти, изпълнявани у нас, както и в САЩ, Германия.

Емелина Горчева-Димова е член на жури в Национален конкурс за изпълнение на българска творба "Върбан Върбанов" - гр. Бургас, Международен конкурс за изпълнение на немска и австрйска музика "MAGIC" - гр. Бургас, "Клависимо" - гр. София.
През 2022 г. композира музиката "Боряно, българко" за световната шампионка по художествена гимнастика Боряна Калейн. Съчетанието с обръч вече е представяно на купа World cup Palaio Faliro 2023 и Tartu Grand Prix – "Miss Valentine” 2023, Държавно отборно първенство, категория ЕЛИТ 2023, в което печели златен медал, Европейско първенство по художествена гимнастика в БАКУ Азербайджан 2023 , в което Боряна Калейн става абсолютна Европейска шампионка и получава бронз на обръч.
В настоящия момент Емелина Горчева - Димова е главен асистент в НМА "Проф. Панчо Владигеров", преподавател по дисциплините "Камерно пеене“ и "Драматургия и интерпретация – работа с композитор".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шедьовър на Бритън на оперната сцена в Брюксел

Интригуващата, енигматична камерна опера на Бенджамин Бритън "Въртенето на винта" се игра през май в Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел. Творбата се счита за един от шедьоврите в оперната литература, създадени след Втората световна война. Световната премиера на"Въртенето на винта" е през 1954 г. в театър "Ла Фениче" във Венеция, представена от..

публикувано на 19.05.24 в 08:15
The Crossover Trio и Теодосий Спасов

Теодосий Спасов и The Crossover Trio с нов музикален проект на българска сцена

На 18 май в рамките на SoFest Spring маестро Теодосий Спасов и гръцкото The Crossover Trio ще ни отведат на музикално пътешествие до Източното Средиземноморие и Балканите в Sofia Live Club. Виртуозният музикант превръща изпълненията си в необикновен синтез между традиционен фолклор и класически джаз, а гръцкото трио ще се включи с мелодии на..

публикувано на 18.05.24 в 08:25
Борис Христов  в ролята на хан Кончак в „Княз Игор”

Борис Христов като Галицки и Кончак в "Княз Игор" на Бородин

На 18 май преди 110 години е роден   Борис Христов . Избрахме запис от Златния фонд на БНР, който със сигурност ще изостри любопитството ви: "Княз Игор" от Бородин. Осъществен е през 1966 година в Париж с изцяло български състав. В ролите на Галицки и Кончак ще слушате Борис Христов. Това е период на върховно изпитание за великия певец. През 1964..

публикувано на 18.05.24 в 07:50
Станислав Почекански и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Станислав Почекански: Успехите на моите ученици са двигател, който ме кара да вървя напред

"Общуването с младите хора не само ме зарежда, но и ме обогатява – казва Станислав Почекански. Вече девет години той е Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, но освен това е и великолепен цугтромбонист и преподавател, който заслужено се гордее с постиженията на своите ученици от класа по камерна музика. – Със своя мироглед и..

публикувано на 17.05.24 в 15:45
Гергей Мадараш, гост-диригент

Томас Аунер и Гергей Мадараш в дебют със Симфоничния радиооркестър

Интригуваща и стилно подбрана програма предлага Симфоничният оркестър на Националното радио на 17 май, петък, от 19.00 часа , който ще бъде излъчен в пряко предаване на вълните на програма "Христо Ботев". Концертът в столичната зала "България" под надслов "Симфонични контрасти" под палката на унгарския гост-диригент Гергей Мадараш, който..

публикувано на 17.05.24 в 08:58