Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакан Гюнгюр за "Ритъмът на Балканите" и приказката за кануна

Един от солистите в осмото издание на проекта на ОНМ на БНР

Хакан Гюнгюр
Снимка: Ани Петрова

Този сезон състава отбелязва 70-годишен юбилей с 4 големи, празнични концерта. На 2 юни в зала "България" бе последният "Ритъмът на Балканите" – най-успешния проект на Радиооркестъра.

Осмото издание събра едни от най-колоритните балкански музиканти, участвали през изминалите години: Ана-Мария и Мариян Мексикану (вокал и акордеон) от Румъния, от Гърция Сократис Синопулос (лира) и Хайг Язджиян (уд и вокал), Деря Тюркан (кеменче) и Хакан Гюнгюр (канун) от Турция, Стефче Стойковски (зурна) и Благойче Трайковски (кларинет) от Северна Македония и Даница Кръстич (вокал) от Сърбия.

Лина Мачева, Хакан Гюнгюр и Шевкие Чакър (отляво надясно)
В предаването "От песен в песен“ гостува Хакан Гюнгюр – музикант в държавната турска телевизия ТРТ, преподавател в университета в Окан, музикант концертирал из целия свят.

"Аз съм човек, който винаги е готов да прави музика. Когато пръстът ми докосне струната на кануна, се пренасям на друго място – в мой собствен свят" – казва канунистът, който всъщност е участвал в първото издание на "Ритъмът на Балканите" през 2014 година.

"С енергията, която музикантите от Оркестъра за народна музика ще ми дадат, аз ще разкажа една приказка със своя музикален инструмент. Точно на това казвам – изживени мигове – в момента, в който изживея тези чувства, аз ще ги поднеса на слушателите."


Повече за пътя на Хакан Гюнгюр, за инструмента му, за спецификите в турския фолклор, за музицирането с радиосъстава в България, както и документални записи (2014 г.) от изпълненията му с ОНМ с аранжименти на Георги Андреев и диригент Димитър Христов, можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Ани Петрова, личен архив
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мецосопраното Клементин Марген: Точно сега изпълнявам всички роли, за които съм мечтала

Смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с Revelation..

публикувано на 14.05.24 в 12:05

"Празникът на лебеда" в Хертогенбос

Излезе най-новият албум на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул. Компактдискът представлява четвъртият от поредицата на ансамбъла, посветена на музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос". Създадени за Братството на Светата Дева в Хертогенбос, ръкописите събират широк спектър от полифонична музика, изпълнявана от членовете на това религиозно..

публикувано на 14.05.24 в 08:10

Гала на българската култура и музика във Виена

По повод най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, пианистката Донка Ангъчева, заедно с австрийска цигуларка Лидия Байч, организират бляскав Гала концерт, за да почетат българския принос към европейската музикална сцена и култура. Концертът ще се състои на 25 май, от 19.30 часа, в зала "Брамс" на Музикферайн, а..

публикувано на 13.05.24 в 16:25

Златомир Фунг: Музиката е толкова безкрайна, че ако си любопитен, винаги има какво да научиш

Едва на 24 години Златомир Фунг продължава да удивява публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност. Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24 Фунг се подвизава в Cadogan Hall в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с..

публикувано на 12.05.24 в 16:55
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35