Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Мария Петрова:

Всяко усилие да се подобри майчиното и детското здравеопазване си струва

Какви са трудовите правата на бременните?

Мария Петрова
Снимка: Facebook/Адвокат д-р Мария Петрова

Майчиното и детското здравеопазване са винаги в центъра на обществените дискусии и често биват използвани за политически цели. Често бременните жените не познават трудовите си права и защитите, на които имат право по Кодекса на труда. А по време на бременността е особено важно всяка жена да е запозната и да отстоява правата си, за да не си позволяват работодателите злоупотреби поради нейната неосведоменост.

За правата на бременните, родилките и на жените, които имат малки деца в ефира на "Законът и Темида" своя коментар прави адв. Мария Петрова, експерт по медицинско право, консултант на предаването.

"Липсата на дългосрочна стратегия и липсата на достатъчна грижа за майките и респективно за децата се вижда на чисто нормативно ниво. Защото нормативната уредба е твърде оскъдна, на моменти липсваща. От друга страна приложението на нормите, които имаме е спорно, тъй като контролните институции успяват да осъществят необходимия контрол", казва тя.

За да кажем, че се работи достатъчно, трябва да виждаме някакви колосални резултати, но за съжаления такива не са на лице.

Всяка крачка в това да се подобри майчиното е детското здравеопазване си струва усилията, независимо какви са те. Българската конституция на първо място издига майчиното и детското здраве като приоритет. Отделно от това, че и самият Закон за здравето дава определени предимства, най-малкото да бъдат преглеждане такива хора.

Кодексът на труда е доста социален закон, който предвижда много закрила и грижа за бременните и майките. Всяка една жена, която работи на трудов договор и разбере, че е бременна и това е желана бременност е редно да уведоми своя работодател в писмена форма, за да има писмена следа. 

Работодателите са длъжни да освобождават от работа бременните за времето в което се провеждат обичайни и рутинни прегледи с оглед бременността. В допълнение бременните жени не могат да полагат нощен труд. В Кодекса на труда се посочва, че работничките и служителките в напреднал етап на лечение инвитро не могат да полагат извънреден труд. 

Бременните служителки имат право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете. Като 45 дни от тези 410 дни се ползват преди раждането. Когато поради неточно предвиждане на здравните органи раждането стане преди изтичане на 45 дни от започване на отпуска, остатъкът до 45 дни се ползува след раждането.

"За да ползваме закрилата на държавата, трябва преди това да сме били достатъчно отговорни. Да сме се осигурявали, да имаме своите трудови договори, за да можем да ползваме закрилата от държавата", допълва адвокатът.

За спекулациите около майчинството, за скъпи генетични тестове в чужбина, както и договорите за извличане на стволови клетки коментира адв. Мария Петрова. 

В България липсва стандарт по фетална медицина, стандартът по акушерство и гинекология има много празноти, а наредбата за асистирана репродукция е отменена. Държавата отпуска допълнително пари за инвитро без да има стандарт по които да се практикува това.

 Чуйте пълното интервю с адв. Мария Петрова в звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26

Д-р Джон Брок: Хората и Земята имат общо бъдеще

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" представяме репортаж от лекцията на проф. Джон Брок, озаглавена "Ритъмът на Земята". Тази лекция е част от фестивала "Столица/Литература", организиран от Фондация "Елизабет Костова". Темата на лекцията се фокусира върху промените в химическия състав на атмосферата през последните десетилетия и..

обновено на 25.06.24 в 10:55

Фалшивата информация – има ли универсален метод за разпознаване?

В рубриката "Епизоди от живота" гл. асистент д-р Стефан Марков, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и от Института по философия и социология при БАН, а също и автор на новоизлязлата книга "Алгоритми на заблудата",  както и автор на новоизлязлата книга "Алгоритми на заблудата", разкрива какво е фалшива информация в епохата на постистина. В..

публикувано на 25.06.24 в 10:01

Театър и храна

Фифика Георгиева завършва актьорско майсторство за куклен театър и известно време животът ѝ е тясно свързан с театъра, а сетне тя се посвещава поравно на театъра и на храната. Така е и днес, години по-късно, както в проектите ѝ за деца, така и в проектите ѝ за възрастни. За нея производството на сладка, лютеница и сладоледи е почивка от..

публикувано на 24.06.24 в 18:20

Младите, киното, или накъде ни насочват мечтите?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" Теодор Неделчев, ученик, който се занимава с кино, сподели своята история и вдъхновение. В отговор на въпроса кога е решил, че ще бъде свързан с киното, той разказа: "Тази идея ми беше дадена още в ранното детство от моя баща, който обожаваше да гледа филми. Аз бях примамен доста приятно..

обновено на 24.06.24 в 13:52