Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Мария Петрова:

Всяко усилие да се подобри майчиното и детското здравеопазване си струва

Какви са трудовите правата на бременните?

Мария Петрова
Снимка: Facebook/Адвокат д-р Мария Петрова

Майчиното и детското здравеопазване са винаги в центъра на обществените дискусии и често биват използвани за политически цели. Често бременните жените не познават трудовите си права и защитите, на които имат право по Кодекса на труда. А по време на бременността е особено важно всяка жена да е запозната и да отстоява правата си, за да не си позволяват работодателите злоупотреби поради нейната неосведоменост.

За правата на бременните, родилките и на жените, които имат малки деца в ефира на "Законът и Темида" своя коментар прави адв. Мария Петрова, експерт по медицинско право, консултант на предаването.

"Липсата на дългосрочна стратегия и липсата на достатъчна грижа за майките и респективно за децата се вижда на чисто нормативно ниво. Защото нормативната уредба е твърде оскъдна, на моменти липсваща. От друга страна приложението на нормите, които имаме е спорно, тъй като контролните институции успяват да осъществят необходимия контрол", казва тя.

За да кажем, че се работи достатъчно, трябва да виждаме някакви колосални резултати, но за съжаления такива не са на лице.

Всяка крачка в това да се подобри майчиното е детското здравеопазване си струва усилията, независимо какви са те. Българската конституция на първо място издига майчиното и детското здраве като приоритет. Отделно от това, че и самият Закон за здравето дава определени предимства, най-малкото да бъдат преглеждане такива хора.

Кодексът на труда е доста социален закон, който предвижда много закрила и грижа за бременните и майките. Всяка една жена, която работи на трудов договор и разбере, че е бременна и това е желана бременност е редно да уведоми своя работодател в писмена форма, за да има писмена следа. 

Работодателите са длъжни да освобождават от работа бременните за времето в което се провеждат обичайни и рутинни прегледи с оглед бременността. В допълнение бременните жени не могат да полагат нощен труд. В Кодекса на труда се посочва, че работничките и служителките в напреднал етап на лечение инвитро не могат да полагат извънреден труд. 

Бременните служителки имат право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете. Като 45 дни от тези 410 дни се ползват преди раждането. Когато поради неточно предвиждане на здравните органи раждането стане преди изтичане на 45 дни от започване на отпуска, остатъкът до 45 дни се ползува след раждането.

"За да ползваме закрилата на държавата, трябва преди това да сме били достатъчно отговорни. Да сме се осигурявали, да имаме своите трудови договори, за да можем да ползваме закрилата от държавата", допълва адвокатът.

За спекулациите около майчинството, за скъпи генетични тестове в чужбина, както и договорите за извличане на стволови клетки коментира адв. Мария Петрова. 

В България липсва стандарт по фетална медицина, стандартът по акушерство и гинекология има много празноти, а наредбата за асистирана репродукция е отменена. Държавата отпуска допълнително пари за инвитро без да има стандарт по които да се практикува това.

 Чуйте пълното интервю с адв. Мария Петрова в звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 16.06.24 в 09:19

Синигерът от нов столичен графит призовава: Премини на зелено днес, за да живееш по-добре утре

Графити стенопис "Премини на зелено" беше открит в близост до Южния парк, който напомня за важността на природата в града и представя 150 идеи как да я опазим. Платформата Move.bg е инициаторът, а партньори са район "Триадица” на Столична община и София Графити Тур. Градската картина можете да разгледате в подлеза към Южния парк от страната на..

публикувано на 16.06.24 в 09:05
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се поддържат и отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и..

публикувано на 16.06.24 в 08:55
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20