Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езиково-кулинарно пътешествие из българската етническа и езикова територия

Сватбарско жито, рецепта от село Гумощник
Снимка: kulinar.ibl.bas.bg

С каквито и неземно възвишени неща да се занимаваме, като живи земни същества не можем без хляба наш насъщен, а не е зле към него да има и сиренце. Иначе казано, храната винаги ще е едно от най-важните за нас неща и една от най-трайните и универсални теми за разговор. Родени сме и живеем на благословено място с щедра и благодатна природа, а значи и трапезата ни е богата с роденото от нея и отгледаното от нас.

Също толкова богат е и езикът ни с думите, описващи продуктите, ястията, приготовлението им и начините им на поднасяне. Много от тях са просъществували от дълбока древност  и въпреки новостите, влиянията и всемирното смесване на култури, пазят спецификата на нашата традицияи език.

Задушено и погача, рецепти от Годеч
Това са оценили група учени от Секцията по диалектология и лингвистична география на ИБЕ, започвайки преди няколко години амбициозното начинание да съставят Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия, тя вече е факт, книга "Езикът на българската кухня" – също факт, и Български диалектен кулинарен речник – най-мащабната част, който е в процес на подготовка.

Ръководителката на проекта, проф. Ана Кочева, проф. Славка Керемидчиева и гл. ас. Маргарита Котева, гостуват в предаването „За думите“ с интригуващ разказ за пътуванията си и срещите с гостоприемни домакини и пазители на духа и традициите на родните си места. С принос към проекта е и Ализа Халил, участвала в подготовката на материалите.

Mазани колаци, рецепта от Момчиловци
Чуйте записа и се присъединете към вкусното, живописно и богато на информация и знания пътуване по местата, в които звучи българска реч и се готвят традиционни гозби, а това надхвърля днешните ни държавни граници.


Снимки: kulinar.ibl.bas.bg
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директивата на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени и деца

На 8 май Съветът на ЕС прие Директива за борба с насилието над жени и деца . Причината е разрастването на проблема през последните години. П рез 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България, а регистрираните случаи на домашно насилие срещу жени са 1359. Повтарям: регистрираните! Колко са в действителност – едва ли някой има представа. И..

публикувано на 14.05.24 в 13:25

Еврика! Успешни българи: Баян Гечев

Баян Гечев е ученик от 12 клас на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Носител е на множество медали – златни, сребърни и бронзови от международни олимпиади по астрономия и астрофизика. Последният от тях е от олимпиадата в Япония през 2023 г. Екипът ни беше впечатлен от името му – Баян. Рядко се намират хора, които да нарекат сина..

публикувано на 13.05.24 в 17:05
доц. Ваня Мичева

Да бъдем великоразумни, великонравни и великодействени, но не велеречиви и велехвалени

В средновековните писмени паметници от IX – XI век се срещат поредица от сложни думи, образувани с прилагателните "велик" и "велии" (със същото значение). Те са се отнасяли до нравствени и духовни качества на човека, най-вече положителни, но и отрицателни като "велеречив", т.е. който говори надменно или "велехвален" – който много се хвали...

публикувано на 13.05.24 в 16:07

Фолклорните области на България: Епизод 2 – Странджа

Втория епизод от поредицата "Фолклорните области на България" посвещаваме на Странджа. Странджанската област заема най-югоизточния край на България. На запад тя се простира до селата Факия, Желязово и Горно Ябълково. На север – до град Царево, на изток – до Черно море, а на юг достига до турската граница. За музикалния фолклор и неговото..

публикувано на 13.05.24 в 15:10

Дешка Кротева – за живота с чувство за хумор

За живота в малките населени места и за радостта сам да произвеждаш храната си, за радостта от общуването с другите и за битката да се съхранят старите местни рецепти – за това ни разказва Дешка Кротева от село Горно Драглище. Тя е майсторка, която се опитва да съхрани старите местни рецепти, които са напът да загубим. Жена с чувство за хумор, която..

публикувано на 12.05.24 в 08:45