Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли шанс демократичното образование в България

Снимка: @ObshtnostZaDemokratichnoObrazovanie

Демократичното училище е модел, който съществува повече от век, от десетилетия се практикува на много места по света, а от 10 години и у нас в Центъра за демократично учене, рожба на усилията на ентусиастите от българската Общност за демократично образование (ОДО).

Тази година редовното годишно събитие – Европейската конференция за демократично образование, за първи път се проведе в България. ОДО имаше честта и нелеката задача да подготви събитието, да посрещне близо 170 гости от 15 европейски и други страни и да участва активно в дискусиите. За организаторите това е знак за доверие и подкрепа.


Дали обаче моделът на Демократичното училище има възможност за спокойно и пълноценно съществуване у нас. Дали идеите, които са в основата му, и успешните практики се проучват от отговорните за управлението на българското образование, за да се ползват за подобряване на климата в масовото училище и постиженията на учениците.

Разговорът за образованието на децата ни изглежда е на дневен ред, навярно заради незадоволителните резултати от НВО и зрелостните изпити, но и поради нарастващото усещане, че нещо в стандартното образование не е наред, че вложените средства и човешка енергия не дават резултат. За съжаление мерките, които засега се предлагат от МОН, не влизат в дълбочината на проблемите. Самите цели на образованието остават под въпрос, въпреки декларираните в документи и предписания намерения за нови подходи, методи и обхват на работата с децата и младежите в училище.


Точно затова внимателното проучване на нетрадиционни, нестандартни модели, каквото е Демократичното училище, биха били полезни за осмисляне на масовата практика и евентуалното ѝ подобряване.

В рубриката "Всичко за образованието" продължаваме да търсим и представяме идеи и практики, които да подтикват към истински ангажиран и смислен разговор за образованието на децата ни. В звуковия файл чуйте интервюто с Маги Благоева, съоснователка на ОДО и директорка на Центъра за демократично учене в София, което направихме по време на Европейската конференция за демократично образование 2023.

Снимки - ФС на Общност за демократично образование
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Фамилатлон" е предизвикателство за всяко семейство

На 8 юни за 16-и пореден път Асоциация "Родители" организира любимия на много български семейства фестивал "Фамилатлон" . Както обикновено, събитието ще се проведе на добре познатото място – Голямата поляна в Южния парк .  От 10:00 до 16:00 ч. родители и деца ще имат възможността да се включат във вълнуващи приключения и да избират сред..

публикувано на 07.06.24 в 18:52

Приятелството – смисъл и спасение

Във време на войни, социални катаклизми и природни бедствия най-ясно проличава красотата на човешкия дух. Наред с най-грозното,  като лотус от тинята просияват любовта, честта, достойнството и тяхната рожба – толерантността. Примерите за това в човешката история са много. И хубаво е, че има памет за тях и че има кой да я поддържа жива.  Това от 11..

публикувано на 06.06.24 в 09:35
Константин Иречек

Нова България: чешката диря

Близки и далечни народи са оставили дълбоки следи в историята ни. Повечето следи са следствие на завоевателни и отбранителни войни, а голям брой от контактите са били ако не с военни, то главно с търговски цели. Чехите обаче са изключение. 50 г. след голямото издание на "Пътувания по България" на К. Иречек и 136 г. след излизането му в Прага..

публикувано на 06.06.24 в 08:25

Фолклорните области на България: Епизод 3 – Средна Западна България – Шоплук

В третия епизод от поредицата "Фолклорните области на България" се спираме на ярките явления, характеризиращи фолклора на един от подрегионите в Средна Западна България, а именно – Шоплука. Средна Западна България включва териториите на няколко подрегиона. От етномузиколожка гледна точка това са Шоплука, Граово и Западните покрайнини...

публикувано на 05.06.24 в 13:40

Мнемониката – тренировка за мозъка

"Мозъкът ни се тренира с решаване на задачи, като с напредване на времето те трябва да се усложняват – казва Анастасия Димитрова, преподавател и водещ на курсове и тренинги по "Мнемоника" и "Скоростно четене". – Решаването на креативни проблеми е важно, а почивката не е нищоправенето, а поемане на нова задача." В основата на мнемониката, техниката..

публикувано на 04.06.24 в 19:00