Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Моралът е доброто" – изкуството да казваш истината (в очите на силните днес)

Документалната история за живота и личността на Кристиан Таков е най-гледаният български документален филм през последните години

Снимка: @MoralityIsGoodness

"Моралът е доброто" на Веселин Диманов достигна върха в българското документално кино. Статистиката от 2015 година насам показва, че филмът, който разказва за живота и работата на известния юрист, интелектуалец и общественик доц. д-р Кристиан Таков, е най-гледаният в документално отношение – 20 865 зрители. И това е преди срещата му с публиката на 39-ите Празници на изкуствата "Аполония", където режисьорът му гостува и в "Кино с думи" – предаването в ефира на програма "Христо Ботев", което се потапя в различните измерения на родното ни седмо изкуство.

"Мисля, че успяхме да засегнем до голяма степен нещата, за които Кристиан Таков се е борил, а именно – справедливост, морал, истина. Нещо, което в България убягва в голяма част от обществения и политически живот в последните години" – каза Веселин Диманов. – "Имаме юриста, имаме преподавателя, имаме общественика, и тази палитра от светове, разкрита по един – смея да твърдя – иновативен за документалното кино в България начин успя да достигне до толкова много хора. Като имайте предвид, че ние много малко вложихме в реклама, разчитахме на по-старовремското разпространение от уста на уста, от човек на човек."

След мащабното турне, което екипът на филма направи в страната и чужбина, от септември "Моралът е доброто" ще бъде достъпен за гледане в стрийминг платформата на HBO.

"Всички тези хиляди зрители гледаха филма с много минимални усилия от наша страна. Представете си, салоните се пълнеха, а ние нямахме чак толкова големи очаквания за голяма част от разпространението. Просто хората искаха да го гледат – и го гледаха. Това от своя страна отключи интереса на HBO и на Warner (Bros.) в частност, защото те ни потърсиха. С идеята, че инвестират във филми, които имат послание, позиция, променят дали киното, дали средата, дали общото. Това ни прави щастливи, защото ни забелязаха и ни подадоха ръка от различни места", добави още Веселин Диманов в "Кино с думи". Той обясни, че филмът е направен за зрителите и те са тези, които трябва да дадат крайната оценка. А сред подалите ръка са още БНР и БНТ.

По "Моралът е доброто" екипът работи три години, без финансиране от държавата и без очаквания за повече от една седмица в кината. Филмът обаче се прожектира вече почти година – както в страната, така и извън нея.

"Моралът е доброто" беше избран и за най-добрия дебют на документален филм за 2023 година според Съюза на филмовите дейци у нас. В него са представени всички важни етапи от развитието на Кристиан Таков като личност и специалист в областта на правото, както и непознати досега моменти от личния му живот.

Именитият преподавател по гражданско право от Юридическия факултет на СУ, с житейски път, който се развива на фона на историческите събития от последните десетилетия у нас, почина през 2017 година, но е все така жив в сърцата на хората, които вярват в неговите идеи. Това е ясно показано и във филма, който е като пръст в най-болезнената рана на нашето общество в последно време – правосъдната система.

Документалната история преминава през целия архив на Таков, старателно издирен и дигитализиран. Показани са дори ленти от детските му години. Зрителят става свидетел и на поредица от интервюто със семейството му, колеги, студенти, приятели и съмишленици. Режисьорът Веселин Диманов, заедно с оператора на филма Калоян Игнатов, прави около 40 интервюта, всяко с продължителност повече от час, но след месеци монтаж в крайния, седми вариант остават фрагменти от 32 от тях.


"Може би това, че хората го виждат в различните му години до някаква степен дава импулса този филм да продължава да се гледа. Много е интересно да го видите и чуете като млад и да сравните това, което казва тогава, с това, което казва в средата и в края на живота си. Тази еволюция на ума му, която накрая вече е завършена. Това е може би нещото, което най-много ми хареса да работя, защото виждаме наистина образа, човека в едни години, в които всички имат някакви надежди, идеи, желания, мечти, а всъщност цялата тази реалност ги смачква. Това е любопитно да се проследи", смята Веселин Диманов.

Филмът му беше предшестван от едноименната му изложба "Моралът е доброто", която включваше 60 мисли и фотографии на Таков и също като документалния разказ припомня, че у нас има светли умове, които трябва да уважаваме и ценим навреме.

Едно от големите качества на "Моралът е добро" е, че изяснява позицията на Кристиан Таков по важните теми за съда, съдебната реформа и ролята на гражданското общество. Като човек, който умело формулира проблемите и посочва решенията им, той никога не се е притеснявал да назове нещата с истинските им имена и да критикува, когато това е необходимо. Да казва истината право в очите на силните на деня. За това според Веселин Диманов е призвано и документалното кино.

Кристиан Таков не просто говори за морал, той го практикува. И както казва Георги Лозанов във филма, той всъщност е строител на съвременна България, но на тази, която се изгражда вътре в човека.

Таков настоява за промяна на съществуващото мислене на обществото и на неговата структура към по-справедливо, морално, честно и достойно битуване на всеки един у нас. За него образованието е фундаментът, на чиято на база може да се случи това. Образованието, при което има вяра в идентичността и потенциала на студента. В среда, в която никой не иска нито да чува, нито слуша, Кристиан, както го наричат всички, провокира хората към разговор. Всичко при него се свежда до това да участваме активно в бъдещето си и да "бъдем будители, но да не будим никого насила".

Неслучайно във всеки, който е работил по филма, участвал е в него или просто го е гледал, отекват думите му: "Пазете правото от закона!".

А повече за личността на Кристиан Таков, за това какво е да си част от времето на един необикновен човек с мисия да осветява пътя на всички и всичко около себе си, както и за това защо документалното кино трябва да говори с имена и да бъде искрено и истинско - чуйте от Веселин Диманов в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гео Калев (вляво) и Радослав Чичев

Какво е Цирколюция?

Какво е Цирколюция? Завъртане, игра на думи, игра с топки, а най-вече популяризирането на съвременния цирк. Тазгодишното 13-о издание на фестивала за съвременен цирк Мини арт фест се нарича "Цирколюция".  Това е единствен по рода си фестивал в България за съвременен цирк, спектакли на открито и циркови работилници, включващ професионален форум –..

публикувано на 24.06.24 в 16:15
Михаела Колева и Антон Митов

Антон Митов представя: Михаела Колева – за музиката и не само

Михаела Колева (или както е известна в предаването "Антон Митов представя" – Михаела де ла Русо) е музикален редактор в програма "Христо Ботев" на БНР.  Завършва Национална музикална академия "Панчо Владигеров" с две специалности: композиция и пиано.  Вече е докторант по музикален анализ и преподавател. Автор и изпълнител на класическа музика и..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

Документалният филм "ТАМ" открива "Раждавица Филм Фест"

"Раждавица Филм Фест" ще се проведе от 1 до 7 юли в кюстендилското село Раждавица. Организаторите на фестивала се надяват това събитие да се превърне в традиция, като се фокусира върху независимото кино, представяйки както късометражни, така и пълнометражни филми. Едно от най-вълнуващите събития на фестивала ще бъде 48-часовото филмово..

обновено на 24.06.24 в 14:27
Димитър Димов

За осъдените души, тютюна и живия глас на писателя

Тази година честваме 115 години от рождението на Димитър Димов – една енциклопедична личност, останала в общественото съзнание като литературен класик, автор на романите "Поручик Бенц", "Осъдени души" и "Тютюн". На 25 юни (вторник), рождената дата на Димитър Димов, ще се осъществи едно вълнуващо завръщане на писателя – завръщането на..

публикувано на 24.06.24 в 11:49

"Saline Nebula" – различните форми на проявление на живота

Да бъдем в синхрон със себе си и да се опитваме да се вслушваме във вътрешните си гласове, към това ни подтиква "Saline Nebula" – движенчески пърформанс, създаден от Станислав Генадиев и Виолета Витанова, който се осъществява в комплексно изградена звукова и визуална среда. Той създава картина на пораждането и изчезването на форма на живот, на..

публикувано на 24.06.24 в 10:20