Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературно четене срещу агресията над жени

Ето какво пише писателката и организаторката на събитието Бистра Величкова: "Във връзка със зачестилите посегателства над жени от страна на техните партньори, съпрузи у нас, брутални зверства физически и психически, които са недопустими в едно нормално, западно, цивилизовано общество, съвременни български автори застават в защита на жената.

Литературното четене в категория "общности/език на омразата" на "Квартал Фестивал", е вдъхновено от заглавието на разказа "Невеста Нена" от Елин Пелин. Разказът е писан през 1905 г. (преди 118 години), но звучи много актуален и днес. За този разказ ни напомни журналистът Иван Бакалов като го публикува на 1 август 2023 г. в изданието си "Е-вестник". Публикацията беше във връзка със зверствата и нечовешко отношение срещу едно младо момиче от страна на интимния ѝ партньор.

Чрез литературното четене, което организираме и в което ще участват известни имена от съвременната българска, поетична и писателска сцена, искаме да обърнем внимание на този социално болезнен проблем. Искаме да обърнем внимание на факта, че правата на жените днес, 118 години по-късно, откакто е писан разказа на Елин Пелин, продължават да бъдат пренебрегвани, потъпквани, отношението към тях от страна на мъжете не само в семейството, но и навън на улицата, в работата, често е обидно, унизително, да не говорим за физическите посегателства. Искаме да продължим това, което е започнал Елин Пелин – чрез литературата да показваме и да оголваме социалните проблеми – една жена е пребита от съпруга си и никой не ѝ подава ръка, никой не я подкрепя!

Страшното е, че това се случва и днес, случва се на наши близки, приятели, съседи, които не говорят за това и страдат в мълчание, поради страх, срам. Ролята на изкуството е да служи за огледало на обществото и да показва проблемите. Защото държавните институции може да бездействат, полицията не приема жалбите за домашно насили насериозно, съдиите са подкупни, въобще институциите могат да работят най-добре за това да покажат, че няма проблем. Но изкуството и литературата в частност, не могат да си затворят очите пред болката на другия и пред несправедливостта. Не могат да не изкрещят истината за абсурда, в който живеем. Не може човекът на когото една жена отдава сърцето си, на когото се доверява напълно, да ѝ посяга нито физиечски, нито да я потиска психически и емоционално. Потискащото и снизходително отношение към жената се оказва обществено и институционално толерирано и стимулирано. Често пъти на техен гръб се гради и утвърждава мъжествеността, а това е крайно първично, първобитно, инфантилно и недопустимо отношение. Чрез поезията и разказите на утвърдени български писатели, искаме да покажем, че този проблем съществува и че трябва да се говори за него, докато не се реши напълно.

Защото всички ние сме Невеста Нена!"

Организатори на събитието са: Бистра Величкова, Невена Борисова и Квартал Фестивал

Литературно четене "Невеста Нена през 2023 г.", е на 16 и 17 септември 2023 г., от 14 ч. до 16 ч. на паркинга на Направление Архитектура и Градоустройство (НАГ) (ул. "Сердика" 5), гр. София (зад Банята и минералните чешми).

Проектът се финансира от Столична община, програма Култура, и се осъществява с подкрепата на Българо-американска кредитна банка и в партньорство с независимата медия за изкуство и култура ВИЖ!

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София се превръща в светлинна галерия от 9 до 12 май

Технологични иновации и изкуството на над 20 артисти и студия от различни страни ще изненадат посетителите на третото издание на Фестивала на светлините Lunar в София. Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия, Полша, Румъния, САЩ, Тайван, Тайланд, Украйна, Франция и Швеция ще озарят 22 локации в столицата в..

публикувано на 09.05.24 в 08:45

Българското училище "Иван Вазов" в Париж с голям юбилеен концерт

На 19 май училище "Иван Вазов" в Париж ще има голям юбилеен концерт в театър Théâtre Saint-Léon.  Ще бъдат връчени част от наградите на децата, участници в първото издание на международния конкурс "Вълшебното перо", който се провежда в партньорство с Изпълнителната агенция на българите в чужбина.  В конкурса се включиха българчета от 15..

публикувано на 09.05.24 в 08:30

Започва 15-ото издание на Международния фестивал "Златен кукер" в София

Аулата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и тази година е домакин на 15-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер" от 8 до 12 май в София. Фестивалът ще представи богата програма с прожекции на най-добрите филми в областта на анимационното изкуство , селектирани в десет различни категории, Майсторки класове ,..

обновено на 08.05.24 в 18:11

"Моята обич ще те посрещне" – новата книга на Петър Андасаров

Поетът Петър Андасаров издаде нова стихосбирка с избрана любовна лирика, озаглавена "Моята обич ще те посрещне". Книгата е илюстрирана от Кеазим Исинов. "Всяко едно стихотворение на Петър Андасаров докосва читателя с интонационна и ритмическа лекота, с оригинална образност, с диапазон от контрастни чувства, които лирическият говорител не крие зад..

публикувано на 08.05.24 в 17:52

Никога сянката не е толкова тъмна, че да няма светлина

Серия рисунки, колажи, принтове и обекти показва Десислава Христова в галерия "Аросита" в София. Вълнуват я и изследва сенките и светлината в тях, не само външните, а и най-тъмните, тези, които отчаяно крием от себе си и от другите. "На мен ми харесва да откривам светлината в сенките, да търся ярките цветни неонови проблясъци в хора, обекти и..

обновено на 08.05.24 в 16:19