Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Капулети и Монтеки" от Залцбург

Снимка: SF/Marco Borrelli

Операта "Капулети и Монтеки" на Виченцо Белини е изпълнена два пъти концертно в рамките на тазгодишния фестивал в Залцбург. В тази интерпретация всичко звучи изпипано и в най-добрите традиции на белкантото. Рецензия за спектакъла в Music Today задава въпроса: "Възможно ли е Белини да бъде изпълнен концертно? Съдейки по неприкрития ентусиазъм на публиката по време на първото от двете представления на "Капулети и Монтеки", определено да и тази практика трябва да се случва по-често"!

Марко Армилиато – един от най-известните и уважавани оперни диригенти, чест гост в най-известните оперни театри из целия свят, ръководи концертното изпълнение от 19 август тази година. Жоао Маркос Копертино от Operawire споделя, че "под диригентството на Армилиато сякаш звучат фанфари". Откъс от рецензията в Music Today пък споделя: "Ансамбълът на оркестъра на Моцартеума и господата от Филхармоничния хор на Виена, изпълняват творбата с пъргавина, музикалност и голяма доза елегантност. Оркестровите солисти, които имат деликатни задачи в някои арии, също се представят с доста увереност".

Звездата на вечерта обаче, определено е Айгул Ахметшина, която се превъплъщава в ролята на Ромео. За нейното представяне четем блестящи отзиви от критиката. 27-годишната руска певица е припозната като "Новата Нетребко". През 2017 г. печели международния певчески конкурс "Ханс Габор - Белведере" за млади оперни певци, описван като "Трамплинът" за кариера в операта" или "Уолстрийт на гласовете". Ахметшина също е приета в студийната програма на Ковънт Гардън. Тя притежава всичко необходимо, за да бъде оперна дива – мощ, голям диапазон, плавно легато, мек звук и харизматичнос. Има невероятно добре воден мецосопранов глас, който се отличава с простота и в същото време изключително голяма дълбочина. Финалната сцена на смъртта в "Капулети и Монтеки" от Белини е толкова въздействаща, че те кара да настръхнеш.

За Елза Драйзиг, това е второто превъплъщение в ролята на Жулиета за това лято. През юни френско-датчанското сопрано изпълнява Жулиета в "Ромео и Жулиета" от Гуно в Националната френска опера. Нейните колоратури винаги са пропити с голяма нежност и лекота, подхождащи на духа на героинята ѝ. В Жулиета на Белини, Драйзиг показва сила и проекция във високия регистър. Леко стегнатото ѝ вибрато може да не е по вкуса на всеки, но определено не пречи на музикалността да се лее от нейния образ".

Изпълнителски състав:
• Ромео, предводител на Монтеки – Айгул Ахметшина
• Жулиета, дъщеря на Капелио Капулети – Елза Драйзиг
• Капелио, предводител на Капулети и баща на Жулиета – Микеле Пертузи
• В Тебалдо, годеник на Жулиета – Джовани Сала
• Лоренцо, лекар и васал на Капулети – Роберто Талявини
Хор и оркестър на Моцартеума в Залцбург

Диригент – Марко Армилиато

Бъдете с програма "Христо Ботев" тази събота, 30 септември, от 20 часа!

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Кавалерът на розата", комична опера в три действия от Рихард Щраус

Либрето: Хуго фон Хофманстал. Световна премиера: 26 януари 1911, Дрезден - Königliches Opernhaus. Първо изпълнение в България: 2 юни 1969, София, режисьор – Димитър Узунов, диригент – Асен Найденов. Действащи лица: • Маршалката, принцеса Мария Тереза фон Верденберг – сопран • Октавиан, граф Рофрано, неин млад любовник – мецосопран • Барон Окс..

публикувано на 14.06.24 в 09:22

Започва 15-ият фестивал "Опера в Летния театър"

Музикалният фестивал "Опера в Летния театър" ще се състои за 15-и път. Той е част от 77-ия творчески сезон  на Варненската опера. Във фокуса е 100-годишнината от смъртта на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус. 20 спектакъла с осем премиерни заглавия са включени в програмата. Отправна точка са тематичното и жанрово..

публикувано на 14.06.24 в 09:05

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 12.06.24 в 11:34

Фолклорните области на България: Епизод 4 – Средна Западна България - Граово

Четвъртият последен епизод от поредицата отново ни повежда в Средна Западна България. Този път, обаче, ще се запознаем с фолклора на Граово. Граово обхваща Пернишко, Брезнишко и Радомирско. За епическите народни песни, възпяващи славните подвизи и бита на Крали Марко, за характерните танцови движения, разкриващи буйния темперамент на населяващите..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Кавалджията Георги Иванов на 75: Винаги съм искал да бъда различен

Предаването "Портрети" в музикалната линия "Жива вода", което представя творческите истории и музиката на различни изпълнители, гостува на знаменития кавалджията Георги Иванов, продължител на стария тракийски изпълнителски стил. Над две десетилетия роденият в село Ханово музикант, е солист в оркестъра на Тракийски ансамбъл за народни песни и..

публикувано на 10.06.24 в 17:05