Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боб Джеймс и неговите джазови ръце

36-ият албум на легендарния кийбордист е вече факт

Двукратният носител на "Грами" и една от най-важните фигури в световната музика Боб Джеймс зарадва почитателите с новия си албум "Jazz Hands" ("Джаз ръце") – достъпен на музикалния пазар от 15 септември 2023 г.

Голяма част от музиката в него е създавана по времето на Covid кризата. Той съдържа десет напълно различни в стилово отношение пиеси, затова Маестро Джеймс го нарича "Може би най-еклектичният албум, който съм правил, в който няма специфичен жанр и представя моите вкусове в музиката".

Да добавим и интересен! Дори приятно озадачава, като подчертава запазената марка на музикалния ветеран.

"Елементът на изненадата е много важен за мен – продължава да разказва в интервютата си кийбордистът – не обичам да правя предвидима и формулирана музика. Когато има повтарящи се модели, хората се чувстват комфортно и приятно, но аз може би съм малко странен и не искам слушателите ми да се чувстват твърде удобно. Предпочитам да останат будни и нащрек, да знаят, че ги водя по път, който не са очаквали."

Определено един от неочакваните и приятно изненадващи моменти в албума е сътрудничеството му с хип-хоп музиканта Диджей Джази Джеф, а друг такъв е присъствието на рапъра Сийло Грийн, с когото Боб Джеймс композира едноименната песен от албума.

Елегантният саксофонист Дейв Коз също е от поканените гост солисти, а останалите музиканти от многочисления състав са:

Майкъл Палацоло и Нейтън Филипс (бас), Карлос Камило Перес (бас синтезатор, програмиране на барабани), Джеймс Адкинс и Джей Уилямс (барабани), Лени Кастро и Рамон Ислас (перкусии), Джон Мейхън (перкусии, барабани), Рики Питърсън (хамънд орган, синтезатор), Дейвид Маркионе, Уил Патрик и Дуайт Силс (китари), Андрей Чмут и Том Бракстън (саксофон).

Роденият през 1939 г. основател на легендарната група "Форплей" казва за изброените по-горе музиканти: "Обичам тяхната енергия, те са свежи, позитивни, много духовни и талантливи."

В една от пиесите Боб Джеймс е съавтор с южнокорейската певица и композиторка Рейчъл Куаг, която нарича "моят творчески консултант". С нея работи и за албума си "On Vacation" от 2020 г., (звучал не веднъж от ефира на "Музикална мрежа"), в който си сътрудничи с немския тромпетист Тил Брьонер. Друга великолепна продукция със заглавие Feel Like Making LIVE! от 2022 г. също е радвала българските му фенове от трибуната на предаването.

Проектът "Jazz Hands" е не просто смесица от джаз, фънк и блус, обогатени с електронни семпли, денс ритъм и много звукови ефекти. Той е повече от музикален експеримент и приключение, с което американският кийбордист ни показва нещо ново, различно, но напълно в крак с времето си и дори те кара да си зададеш въпроса: “Защо не?“

Многогодишната кариера на Боб Джеймс е явление. Освен, че надхвърля шест десетилетия, тя носи и неговия специфичен отпечатък в международния джаз. Стилът му е неподражаем, отличителен, от висока класа.

И ако ще говорим в цифри, заповядайте да чуете 36-ия му студиен албум "Jazz Hands" на 5 октомври, четвъртък, от 11.00 ч.

Снимка – стоп кадър YouTube
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вийо Фарка и неизчерпаемият извор на музиката

В деня на първия концерт у нас на един от водещите блус музиканти в Мали днес – Вийо Фарка Туре, сина на митичния Али Фарка Туре (1939-2006) – ние си припомняме, че сме се срещали и преди – в едни стари, стари времена, през 2008, когато тази част от Африка беше сякаш центърът на музиката, а вносният религиозен радикализъм и венните конфликти в..

публикувано на 02.06.24 в 16:23

Нова книга, посветена на Плевенската филхармония

На 28 май в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" беше представена новата книга на Августина Серафимова "Споделена музика", посветена на 70-ата годишнина на Плевенската филхармония, в която са събрани рецензии, интервюта и информационни материали на авторката, отразяващи дейността на културния институт,..

публикувано на 02.06.24 в 08:25
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41