Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гневът в Израел се генерира в позитивна енергия

На 15 октомври в Софийската синагога се състоя Молитва за мир
Снимка: Мони Франсес

Навърши се седмица от кървавата терористична атака на Хамас срещу Израел, когато на 7 октомври терористи пробиха граничната ограда между Ивицата Газа и Южен Израел и по предварителен план се разпръснаха към места с голяма концентрация на хора – музикален фестивал и в няколко кибуца. Жестокостта и бруталността на нападението нямат еквивалент.

От първо лице разговор в студиото на "Мрежата" с Ангел Чорапчиев, историк, който работи в Института по съхранение на паметта за Холокоста "Яд Вашем" в Йерусалим, и с г-жа Рина Бакалов, директор на Българския културен център в Израел. Следва коментар на Петър Карабоев, зам. главен редактор на в. "Дневник".

Солидарност с Израел и загиналите негови граждани пред паметника на Спасението в СофияНапрежение, ужас, жестокост

Ангел Чорапчиев: "Познаваме това напрежение от години, но никога не е било с такива мащаби, с такава жестокост. Видяхме го за първи път и това доведе до сплотяване на обществото и до проява на висок морал. Хората се организираха да помагат на бедстващите, на армията, доброволци се наредиха на дълги опашки пред болниците, за да даряват кръв."

Гневът

Рина Бакалов: "В момента гняв няма. Гневът ще се появи, когато свърши войната, но сега всички са обединени в общото дело да спасим децата си, да спасим колкото се може повече млади хора, а после ще се търсят отговорностите и тогава ще има гняв. Сега е моментът да приключим както трябва тази война с по-малко жертви. В този момент имаме само сила за взаимопомощ."

Отровата на пропагандната война

Ангел Чорапчиев: "Пропагандната война е масирана и не е нещо ново, тя се води от много години и сме свикнали някак си с нея. Много е жалко, че я виждаме да продължава в такъв тежък момент. Не говорим за конфликта, който съществува и всички познаваме, говорим за нещо абсолютно различно. Говорим за зверства. И е много жалко, че виждаме как пропагандата продължава да настъпва и за съжаление има успех. И за още по-голямо съжаление смятам, че Израел малко изостава с представянето на своята гледна точка, за да могат да разберат хората какво се случва от първа ръка. И много пъти ставаме свидетели на това, че хората виждат нещата от друг ъгъл и това ни боли, защото, когато живееш там и виждаш нещата отвътре, а хората са със съвсем различна представа и са повлияни от пропагандата, е тежко.

Рина Бакалов: "Има и една друга пропагандна война в момента. Не знам дали забелязвате, че от една седмица никой не говори за Украйна. Тази тема се отмести от фокуса и смятам, че това не е случайно. Това беше една от целите на Путин – заедно с Иран да отместят вниманието и фокуса от тях, за да могат да правят каквото си искат."

Ангел Чорапчиев: "Никой не говори и не мисли за това, което се случва, а именно стоплянето на отношенията на Израел със Саудитска Арабия. Много хора в арабския свят (и главно в Иран) се противопоставят на този процес и това може да се види много ясно сега. В момента на заден план остава този процес на нормализиране на отношенията между Израел и арабските държави."

И това ще преживеем

В името на децатаРина Бакалов: "Вярвам, че всичко това ще свърши един път завинаги с тази терористична групировка, защото има много хора в Газа, които чакат също Хамас да падне. Първо се надявам да успеем да си върнем заложниците. За Хамас човешкият живот няма стойност и знам, че това е клише, но е самата истина."

Ангел Чорапчиев: В Израел казват: "И това ще преживеем". Надявам се много този път да имаме по-силна подкрепа и от света, който веднъж завинаги да разбере смисъла на борбата на Израел срещу Хамас, че не сме агресори, че всъщност Израел не води война нито срещу арабите, нито срещу палестинците или друг народ. Ние водим борба срещу терористични организации, които виждаме на какво са способни. Няма причина да не живеем нормално с хората, които също като нас искат мир."

Изненадата

Петър Карабоев: "Случи се в много неприятен момент, защото през последната една година Израел и обществото бяха разтърсени от много дълбок концептуален спор какъв тип държава искат. Едните казваха, че демокрацията е заложена на карта и тя все още е заложена на карта заради опита на Бенямин Нетаняху с най-дясното и религиозното правителство в историята  на Израел, което той сглоби, да промени тежестта на съда, да остави изпълнителната власт с много повече правомощия. Светските либерално настроени израелци просто изригнаха, защото казаха: "Ние не искаме да живеем в теокрация". 

Подчертавам, че крайно религиозната десница наложи този ред. Толкова дълбоко беше разделението и в същото време, милиони израелци вярваха на Нетаняху, че така трябва да  бъде. В този момент на тежко разцепление и сътресение се оказаха и службите, армията, институциите, блокирана държава и всички врагове на Израел, а той е обкръжен предимно от врагове, видяха слабост и един от тях очевидно реши, че това е моментът да се нанесе удар. Но във външен план изненадващо беше, че се случи точно сега този удар, защото имаше през последните 3-4 години атмосфера, в която държавите в региона – от Египет до емирствата в Залива, до известна степен Турция също – да проявят рационалност, и започна да се работи усилено за намаляване на напрежението и ескалацията, и точно в този момент, или може би точно заради този външен процес, Хамас реши да напомни за себе си и удари по възможно най-кървавия начин Израел. Това е средата, в която се случи цялата тази трагедия, която въобще не е приключила."

Целия разговор и коментара можете да чуете в звуковите файлове.


Снимка – Мони Франсес

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33

"Заедно за многообразие" – проект, насочен към равнопоставеността на работното място

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме едногодишната инициатива на Сдружение "Знание", озаглавена "Заедно за многообразие". Тази инициатива е насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускането на дискриминация на работното място, в училище и в обществото. Целта е да се подобри разбирането за..

обновено на 14.06.24 в 09:19
Радослав Парушев, Светлозар Желев и Анди Велков (от ляво надясно)

За политическата сцена и литературните визии за съвременната реалност

Писателите Андрей Велков и Радослав Парушев гостуват в ефира на “Нашият ден”, за да обсъдят последните избори за Народно събрание и Европейски парламент, политическата ситуация в страната и в чужбина, както и възможното бъдеще пред нас. Радослав Парушев , адвокат и един от водещите специалисти по интелектуално и авторско право в България,..

обновено на 13.06.24 в 12:07
Ървин Дейвид Ялом

93 години от рождението на Ървин Дейвид Ялом

Ървин Дейвид Ялом, американски психиатър, теоретик и практик, преподавател и автор на романи, е роден на днешния ден, 13 юни 1931 г. Той е една от водещите фигури в екзистенциалната психология и груповата психотерапия. Родителите на Ялом емигрират от Русия в САЩ през 1920-те години . Те се заселват във Вашингтон, където отварят бакалски..

обновено на 13.06.24 в 10:33