Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев

Конституционната реформа, предложените промени и Венецианската комисия

Снимка: БНР

Конституцията е основен и върховен закон на държавата. Всеки би трябвало да познава добре Конституцията на Република България, за да познава добре своите права и задължения.

Конституционните промени, внесени наскоро в НС, не минаха на първо четене, защото не събраха необходимия брой гласове. С какво конституционно мнозинство могат да се направят промени?

Относно конституционната реформа, предложените промени и какво ни каза Венецианската комисия – коментар в "Законът и Темида" прави д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски" и дългогодишен консултант на предаването.

"Конституционният законодател е предвидил, че ако първият тласък не получи одобрението на поне 3/4 от всички народни представители (поне 180), то тогава на конкретния проект за изменение и допълнение на Конституцията се дава втори шанс. Този втори опит следва да бъде направен не веднага, а най-малко след втория и най-късно до петия месец след проведеното гласуване, ако обаче на първоначалното гласуване проектът е получил подкрепа между 2/3 и 3/4 (между 160 и 180 гласа). В случая беше получена подкрепата на 161 народни представители."

Предложените промени – орязване на права

"Промените са различни по природа и характер. Те касаят предимно съдебната власт – това е основният фокус. Имаме една категория от изменения, които касаят основни права – и то пасивното избирателно право (възможност за избор на народен представител, който не е само български гражданин). Но поначало промените са насочени към държавните органи. Съдебната власт – разделянето на два съвета – съдийски и прокурорски – и премахването на Пленума на ВСС."

Триадата съд – прокуратура – следствие

"Надделява мнението, че прокуратурата следва да бъде част от съдебната власт и да следва структурата на съдилищата. Все повече обаче, ако се вгледаме във функциите на прокуратурата и ги съпоставим с тези на съдилищата, ще открием значителни разминавания. Все повече двете структури се опитват да се отдалечат отдалечат една от друга. Политиците следва да отговорят на това."

Какво ни казва Венецианската комисия

Венецианската комисия представлява авторитетен консултативен орган към Съвета на Европа. Тя даде зелена светлина на основните промени на Конституцията, но някои критики могат да послужат и за саботиране на реформата. 

"Венецианската комисия е един консултативен съвет, който е проводник на демокрацията. Венецианската комисия може да даде препоръка, но цялата тежест и отговорност си е наша – на нашата политическа класа и на цялото ни общество

Както саботажа, така и подкрепата на основните конституционни реформи, е изцяло във виждането и правомощията на политическата класа. Виждаме две обособили се ядра. Следва да се помисли много внимателно за фигурата на служебното правителство. Не може да се орязват правомощия на конституционно уреден орган, какъвто е Президентът. Допустимо е това да стане единствено от Велико народно събрание. Всяка промяна в тази връзка ще постави под въпрос компетентността на Народното събрание."

Какво казва Конституцията за двойното гражданство; повече за структурирането на Прокуратурата – възможности; за правомощията на служебните правителства и техния брой у нас; за конституционно уредените постове и независимостта – чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата. По думите на Стефанов ситуацията не е розова. " Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва..

публикувано на 13.05.24 в 12:07
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42

111 години от откриването на Централната минерална баня в София

На 13 май 1913 година е открита сградата на Централната минерална баня в София , построена по проект на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов. За бурната история на тази историческа сграда в "Нашият ден" разговаряме с арх. Петър Диков – председател на УС на СБА и бивш главен архитект на София. В своята книга "Малки софийски истории"..

публикувано на 13.05.24 в 10:15