Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Таня Йосифова

Могат ли юридическите лица да претендират обезщетение за неимуществени вреди?

проф. Таня Йосифова
Снимка: БНР

Могат ли юридическите лица да претендират обезщетение за неимуществени вреди, наричани още "морални".

Проф. Таня Йосифова, експерт по гражданско и търговско право, председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара и дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида":

"Темата за неимуществените вреди има все по-широк отзвук в юридическите среди. Засегнати са широк кръг субекти (физически лица), така и юридически лица (търговски дружества, сдружения с нестопанска цел, фондации, политически партии), защото, когато с едно неправомерно деяние се нарушава правната сфера на едно лице и то търпи различни по своя характер вреди. 

Типични примери за неимуществени вреди са болките, страданията, но също така и накърнената репутация, липсата на удоволствия от, например, ваканция, която лицето не е успяло да осъществи, доброто име, безпокойство, емоционална несигурност, стрес... Това са все примери за такива неимуществени вреди. Те засягат както хората, така и юридически лица. 

Въпросът дали могат юридическите лица да претендират обезщетение за неимуществени вреди, стои пред Върховния касационен съд. ВКС, съвместно с ВАС, следва да постанови тълкувателно решение по два важни въпроса: 1. Допуска ли обективното ни материално право присъждане на обезщетение за неимуществени вреди в полза на юридическите лица; 2. Дали от правото на ЕС произтича възможност за присъждане на такова обезщетение в полза на юридическо лице, когато е нарушено субективно право, признато от правото на ЕС.

В съдилищата има противоречива практика, с оглед на поставените въпроси. Някои състави присъждат обезщетение на юридически лица, например религиозни организации, доказали вреди. Отмяната на един акт не е достатъчна да обоснове наличието на удовлетворен интерес – необходимо е и парично обезщетение.

Още нещо – съдилищата, когато определят размера на дължимото обезщетение, трябва да го определят "по справедливост". Това казва разпоредбата на Закона за задълженията и договорите. Съдът определя обезщетението по вътрешно убеждение. Т.е. както той разбира справедливостта. Разбира се, има критерии, относителни размери... те са различни в отделните дела. 

Друг пример – когато едно съдебно производство продължи прекалено дълго във времето, също е допустимо да се търси обезщетение за неимуществени вреди.

В практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСЧП) се застъпва право на юридическите лица да търсят и да получат обезщетение за неимуществени вреди, като в тези случаи съдът също е посочил какви следва да бъдат критериите, за да се присъди такова обезщетение. И именно практиката на ЕСПЧ е основание за аргументация, че юридическите лица могат да претендират за подобни обезщетения. Има също така методи за изчисляване на обезщетението, които съставите на този съд в Страсбург следва да съобразят, за да е относително последователна юриспруденцията на съда, но тези документи не са публични.

Когато говорим за обезщетение за неимуществени вреди, репутацията, доброто име на юридическото лице са едни от най-често срещаните елементи, които претендират да са нарушени в исковете на юридическите лица. Също несигурността при планирането; нарушение в управлението на съответното дружество (несигурност вътре в самото дружество), което пречи на същото да функционира правилно заради неяснота при вземането на решения; безпокойство в управленския екип; загуба на действителни възможности..."

За още примери и нарушения и становища и развитие на съдебната практика – чуйте подробности от звуковия файл.

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искаме ли Христос в живота си?

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в себе си. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 20.10.24 в 10:05

Възрастните хора и дигиталните медии и обучение

По-уязвими ли са поколенията, израснали преди интернет, към фалшиви новини, пропаганда, конспиративни теории и здравна дезинформация?  Конференцията "Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните", организирана от фондация "Глобални библиотеки" - България , беше посветена на..

публикувано на 19.10.24 в 16:54

Религията и религиозните войни

Религията е универсален и всеобхватен факт. Няма период в историческото развитие, когато човекът да не е бил религиозен. Науката не познава съвременна или древна нерелигиозна култура. Предвид всеобщността на религията несъмнено причината за нейното пораждане трябва да бъде обща за цялото човечество. Когато нещо е всеобщо и универсално, то..

публикувано на 19.10.24 в 12:35

Рабиша, селото в което се живее трудно

Село Рабиша се намира в община Белоградчик, област Видин и е известно с пещерата "Магура", която се намира на 3 километра от селото и с най-голямото по площ вътрешно езеро у нас – Рабишкото езеро. Според последното преброяване в Рабиша живеят 245 човека. Преди 90 години жителите на селото били 1296. Църквата "Свети пророк Илия" е построена..

публикувано на 19.10.24 в 08:15
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

За дискриминацията – тормоз, преследване, подбуждане

В рубриката "Съветите на адвоката" на юридическото предаване "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация, дългогодишен консултант на предаването, отговаря в ефир на слушателски въпроси. Петър Ненов, София: С оглед на обстоятелството,..

публикувано на 18.10.24 в 15:00