Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Варварските цигулки" със серия концерти в България

3
Violons Barbares (Енкхжаргал Дандарваанчиг, Фабиен Гуйо и Димитър Гугов), фотограф: Кристоф Юрбан, илюстрация: Клотилд Перан.

Атрактивната монголско-българско-френска група започва турнето си днес в Силистра, в сряда е в Градската галерия във Варна, а в четвъртък и петък има участия в рамките на "Аларма Пънк Джаз" в София и Пловдив

Violons Barbares е трайбъл рокендрол трио с водещи народни лъкови инструменти и създава музика, която черпи вдъхновение от фолклора на Монголия, България, Франция и света. Състои се от:
Енкхжаргал Дандарваанчиг (Монголия) – мориин хуур (конеглаво монголско виолончело), гърлено пеене, вокали
Димитър Гугов (България) – гъдулка, вокали
Фабиен Гуйо (Франция) – перкусии, вокали

Тримата създават групата в Страсбург преди малко повече от 15 години и оттогава са свирили на немалко престижни музикални форуми и в Стария, и в Новия свят – Festival du Monde Arabe de Montréal в Канада, Festival Cosmo Jazz Chamonix във Франция, Rain Forest Festival в Малайзия, Viljandi Folk Fest в Естония и още много други. Еднакво убедителни и разтърсващи са и на фолклорни, и на джазови, и на рок и хеви-метъл фестивали.

У нас, макар Димитър Гугов (българската връзка в триото) да е свирил в Ансамбъл "Филип Кутев" и да е сред водещите гъдулари днес, се представиха за първи път едва през 2019 г., малко преди пандемията (тогава - по покана на музикалната платформа Shangri Live в партньорство с "Аларма Пънк Джаз" на БНР).

Днес (в средата на ноември 2023) се завръщат в България за мини-турне с програмата от четвъртия си студиен (и концептуален) албум, посветен на чудовищата и фантастичните същества в различни части на света и различни древни и съвременни митологии – вдъхновенията са както от тукашните караконджули и монголските им еквиваленти ("цан"), така и от съществата във филмите на Хаяо Миядзаки. А насред "черната буря, която се въздига и закрива небето" се привиждат силуетите и на (директно и буквално) Владимир Путин, който разрушава Украйна, "сеейки смърт и страдание" (песента "Modern Mangas”), и на киберзлодеите, и на всякакви други създания... Албумът започва с "чудовищния труп на моя сън" по текста на "Змей" на Гео Милев, писан преди точно един век (тук името на песента е "Люспест любовник") и завършва с "Тежки времена", където шайка политици унищожават прородата "тайно и полека", в пълно иформационно затъмнение. Разбира се, не всичко в албума, както и в живота, е толкова мрачно. Сред 14-те песни има и такива за добри духове като "Sweet Mangas", както и лирични мелодии като "La danse a Helene", посветена на дъщерята на Димитър Гугов, която той нарича тук "истинско малко таласъмче". Има и хумористично-пънкарливи песни като "Dirty Days" (изпята на страховит немски) и "Вампири-таласъми". Илюстратор на албума и съавтор в друг един аудиовизуален пърформанс, който Violons Barbares правят с тези песни, е съпругата на Димитър Гугов – Клотилд Перан.

Освен песните от "Чудовища и фантастични същества", разбира се, ще чуем и хитове от предишните три албума на групата – като "Циганска сватба", "Варварски рок", "Стравински, изгубен в пустинята", "Крушовица", "Пролетен пънк" и други.

На концерт Violons Barbares са съизмерими с класици като Skyclad и Pogues, само че с монголско-български, а не с келтски корени.

Мини-турнето започва днес в ДТ "Сава Доброплодни" в Силистра, родния град на Димитър Гугов, утре (сряда) триото свири в Градската художествена галерия във Варна, а софийският концерт на 16 ноември (четвъртък) в Зала "Сингълс" на НДК и пловдивският – на 17 ноември (петък) в "Би Бопа" – са част от зимната програма на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР, който този месец навлезе в 16-ата година от своето летоброене.

А довечера (вторник, 14 октомври) в обичайните часове на "Аларма" по програма "Христо Ботев" (21.30 - 23.00 ч.) слушайте интервюто ни с Димитър Гугов и по-голямата част от албума "Чудовища и фантастични същества".

Плакат: "Аларма Пънк Джаз"

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" – за трети път в Боровец през август

И това лято от 2 до 7 август Боровец ще бъде домакин на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Седем световноизвестни групи и двама индивидуални изпълнители пристигат за пръв път в България за участие във фестивала. Музиканти от 10 страни (Португалия, Индонезия, Швеция, Норвегия, Дания, Канада, Унгария и др.) са потвърдили участието си на..

публикувано на 26.06.24 в 16:45

Хитовете на "Смоуки" в романтичната атмосфера на Античния театър

Среща на випуск 70 и.... някоя година. Да вадим носните кърпички, че има бая да си подсмърчаме с тези вирусоносители по отношение на... романтиката и усмивката. Всички онези "стари и златни" евъргрийни, изхранили диджейското братство в годините, когато пускаше от "Юпитери" и "Унитри". Подобни концерти са като срещи на съученици, поне три по..

публикувано на 24.06.24 в 11:29

Програма "Христо Ботев" излъчва директно от Варна откриването на ММФ "Варненско лято"

Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей, Международния музикален фестивал "Варненско лято" открива поредното си издание с концерт, събрал в едно традиция и бъдеще! В програмата на 22 юни присъства музикалната емблема на фестивала Рапсодия "Вардар", премиера на нова творба, написана специално за фестивала – "Увертюра във форма на..

публикувано на 22.06.24 в 07:50
 Проф. д-р Боряна Ламбрева (вдясно) и Аделина Александрова

Пианистката Боряна Ламбрева: Най-важното нещо в изкуството е да му служим вярно

"Бях много добра изпълнителка, но прекарвах доста часове на пианото сама. В гимназията много свирех и може би по тази причина сега, когато се срещаме със съученици и те разказват забавни случи от онези години, се питам дали наистина съм завършила същото училище. Аз дори и на военно обучение не отидох с моя випуск, защото пак имах някакъв ангажимент и..

публикувано на 21.06.24 в 11:05

Японско турне с "Аларма Пънк Джаз" и heavenphetamine

В края на тази и началото на следващата седмица концертната поредица "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" ще представи с три концерта японското краут-рок/психеделик/пост-пънк дуо heavenphetamine за първи път в България. Градовете са Пловдив – в Bee Bop Café на 23 юни (в емблематичната вече поредица пловдивска на "Аларма" "Неделя..

публикувано на 19.06.24 в 21:44