Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Певицата Божанка Великова на 75

Сега съм вече като успокоена вода в реката, отразяваща светлината на слънцето и всички настроения около мен

Снимка: личен архив

В предаването "Музикални портрети" гостува Божанка Великова – изпълнител от Североизточна България и една от първите певици в хора на някога съществувалия Професионален ансамбъл за народни песни и танци - Варна, солистка и в популярния през 80-те години на миналия век ансамбъл "Златни пясъци".

Родената в с. Градинарово изпълнителка представя както автентичен репертоар от родното си място, така и авторски песни над, които е работила през годините– "Майки ми, баща ми, сестра ми пееха хубаво. Често бяха атакувани от мен да ми пеят или да ми диктуват думите на различни песни, за да ги науча. Бях поощрявана в детските си години от хората в селото, пеех в детската градина, в читалището. Те ме слушаха и казваха: дете, ти трябва да пееш!" – споделя пред слушателите на програма "Христо Ботев" певицата, добавяйки – "Слушах много радио. Любимите ми изпълнители бяха Вълкана Стоянова, Верка Сидерова, Янка Рупкина, Соня Кънчева. Вкъщи е спала и голямата певица Гюрга Пинджурова".

Записи на Божанка Великова притежава фонда на Радио София, Радио Пловдив и Радио Варна – "Имам песни, които наследих от мама и баба. Известният кавалджия от Варна бай Цвятко Денков ми подари песни, с които се явих и на събора в Копривщица – "Два са братя дял делили" и "Запалило се, Радо мо".За репертоара си известната певица добавя още – "Вдъхновена от различни случки, и аз съм писала доста от песните си – например "Илино, Илинчице" направих за голямата си дъщеря. "Георги мале дума"– там съм вдъхновена от текстовете на Христо Ботев. "Жив е той, жив е" – нали знаете колко е-та има вътре, с колко гласни е и това придава особена звучност. Реших да си направя песен, чийто да звучи текста по този начин. Тогава се роди "Георги мале дума, мале, направи ми къща на високо, дето слънце грее, дето вятър …".

През 1978 г. във Варна се основава Професионалния ансамбъл за народни песни и танци – Варна. Там Божанка Великова се утвърждава като една от най-ярките солистки. "Бяхме на едно турне в Англия за школувани хорове в Ланголен", разказва тя – "Квартет от ансамбъла пяхме "Вила мома зелен венец" обработка на Атанас Илиев – тя пак е моя песен, вдъхновена от едно хоро на Стоян Величков. И си спомням, че директора на фестивала тръгна после да ни търси зад кулисите. Да види кой е бил този сопран, който е пял. Бил е много впечатлен."

Повече от 15 години Божанка Великова не пее. Тази година тя навърши 75, повод да поговорим за музикалният и път. Целият разговор както и изпълненията и може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15