Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орисници на живота

В навечерието на Бабинден по стар стил разговаряхме с част от онези, които са орисани първи да поемат в своите ръце живота на новородените. Опитни или млади акушер-гинеколози, клиницисти или терапевти с АГ специалност, бащи и майки, бяха наши гости. Сред тях д-р Николай Радулов, д-р Светлозар Славов, проф. Мария Малинова…

Д-р Светлозар Славов е потомствен лекар, шегува се, че не може да достигне баща си – уролога акад. Чавдар Славов, и затова е избрал друга специалност. Университета, семейството и "Майчин дом" са неговите учители и ментори, които са изградили солидния професионализъм и самочувствие у младия лекар.
Д-р Славов приема най-голямата АГ болница в България не само като своя месторабота, но и особено, свещено място на бременността и ражданията. Всеотдаен и уважаван в работата си, д-р Славов сподели и какво го зарежда с енергия и нови сили: "обичам спортната стрелба, колекционирам оръжия, ловец съм, но времето не стига. А когато съм по-напрегнат или уморен – обичам да пея рокаджийски парчета. Разтоварва ме…"


Следващият ни събеседник бе проф. Мария Малинова – опитен АГ специалист с богата клинична практика. Условно поставен в рубриката "Минути на редактора" разговорът на Кирил Чобанов протече в посока: проблеми, болести и диагнози, които водят до безплодие.
Проф. Мария Малинова описа най-честите възможни аномалии и заболявания, тяхната симптоматика и лечение и даде съвети за младите жени и мъже как да се контролират и самонаблюдават. Това винаги води до навременно откриване на проблемите и бързата лекарска намеса.



С д-р Николай Радулов сме разговаряли и в други издания "За здравето". Неговият професионален опит е близо половин век – време, през което е видял почти всичко в областта на майчиното и детското здравеопазване. Неговите съвети отново бяха изключително полезни – не само за бъдещите родители, но и за всеки, който обича и цени живота на другите.

Орисани да дават живот, нашите гости и цялата медицинска плеада от АГ специалисти, заслужиха за пореден път всеобщото признание: "На лекаря – с любов!"

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Георги Бончев

Доц. Георги Бончев: ДНК баркодът дава информация за вида

За отключването на природния код – революционният свят на ДНК баркодирането – е разговорът с доц. Георги Бончев от Института по физиология на растенията  и генетика към БАН.  "Едно от основните изследователски направления на нашата лаборатория и мой научен интерес е прилагането на ДНК маркетинговите технологии за изучаване на естественото..

публикувано на 10.06.24 в 12:15

Философията има нужда и от празници

На 1 юни в София се проведе първият философски фестивал за ученици под надслов "Философия, философстване - бъдеще и бъдене". Домакин на събитието беше Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин", а организатори и инициатори – Асоциацията на преподавателите по философия с подкрепата на Сдружението на университетските преподаватели по философия...

публикувано на 10.06.24 в 08:50

Теодора Бахарова: Венеция е омагьосваща за посещение и трудна за живеене

Щом някой спомене Венеция пред очите ни изниква представата за   пъстър карнавал, луксозни дворци, църкви с неописуема красота и, разбира се, романтични разходки  с гондоли по каналите. Неотдавна се завърнах от там, където посетих Биеналето за изкуство и българския павилион в културния център Дон Орионе. Там се запознах с Теодора Бахарова, която от..

публикувано на 08.06.24 в 12:45
Доц. Благой Узунов

Водорасловото разнообразие в България досега е слабо проучено

Доц. д-р Благой Ангелов Узунов завършва висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" – специалност "Биология“ и специализация по алгология и микология през 2005 г. Научноизследователската дейност на доц. Благой Узунов включва таксономични изследвания и проучване на разпространението, биоразнообразието и екологията на водорасли..

публикувано на 08.06.24 в 11:49

"Фамилатлон" е предизвикателство за всяко семейство

На 8 юни за 16-и пореден път Асоциация "Родители" организира любимия на много български семейства фестивал "Фамилатлон" . Както обикновено, събитието ще се проведе на добре познатото място – Голямата поляна в Южния парк .  От 10:00 до 16:00 ч. родители и деца ще имат възможността да се включат във вълнуващи приключения и да избират сред..

публикувано на 07.06.24 в 18:52