Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пол О’Дет на 70

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големият американски лютнист, диригент и музиколог Пол О’Дет отпразнува 70-тия си рожден ден на 2 февруари. Описван като "най-ясния случай на гениалност, който някога се е докосвал до инструмента", той е сред основните влияния за оформянето на техническите и интерпретативните стандарти в свиренето на лютневи инструменти през последния половин век. От 1976 е професор по лютня в Университета в Рочестър, а освен това е и един от артистичните директори на Бостънския фестивал за ранна музика.

Пол О’Дет участва в над 150 албума. Носител е на 2 награди "Грами", 12 отличия "Златен диапазон", 2 награди "Ехо Класик", 1 Годишна награда на германските звукозаписни критици, както и 7 номинации за "Грамофон" и 8 за "Грами". Записът, ръководен от него и Стивън Стъбс, на камерната опера на Марк-Антоан Шарпантие "Слизането на Орфей в ада" печели наградата "Грами" за най-добър оперен запис за 2014 г., както и отличието "Ехо Класик" в същата категория.


Освен изпълнител американският лютнист е и изследовател, специализиращ се върху музиката от XVI и XVII век, включително италиански и английски песни за глас и лютня, барокова опера, изпълнителски практики на басо континуо, както и, разбира се, солистичния репертоар за лютня. Ето какво разказва той за инструмента си пред журналиста Брус Дъфи: "Лютнята е била най-популярният инструмент. Тя е била инструментът не само на придворните виртуози, много от които са били най-високо ценените, почитаните и високоплатените артисти от всякакъв вид – включително и от художниците – през XVI век. Например лютнистът Алберто да Рипа е бил вторият най-високоплатен член във френската кралска листа след министъра на отбраната. Така че нивото на свирене е било изключително високо, според мен вероятно сравнимо само с нивото на свирене на пиано в края на XIX или началото на XX век. Това е бил инструмент, на който са свирели всички. Имало е толкова много хора, които са свирели, и нивото е било толкова високо, че смятам, че спокойно може да се каже, че е далеч над това на съвременните изпълнители.  Има музика, която най-добрите лютнисти днес не биха могли дори да си помислят да се опитат да научат, защото е толкова трудна".

Този вторник (6 февруари от 14 часа) в предаването "Музика хисторика" празнуваме 70-та годишнина на Пол О’Дет със записи с негово участие на музика от Никола Вале, Джон Дауланд, Алберто да Рипа, Джовани Капсбергер, Томас Кемпиън, Марк-Антоан Шарпантие и Мелхиор Нойзидлер.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10