Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Дама пика", опера в три действия, седем картини, от Пьотр Илич Чайковски

Снимка: Wikipedia
Музика: Пьотр Илич Чайковски
Либрето на Модест Чайковски и с участието на композитора, изградено върху едноименната повест на Пушкин.
Първа постановка: Петербург, Мариински театър
Премиера: 7 декември 1890 г., диригент – Е. Направник.

Действащи лица:
• Герман – тенор
• граф Томски – баритон
• княз Елецки – баритон
• Старата Графиня – мецосопран
• Лиза, нейна внучка – сопран
• Полина, приятелка на Лиза – сопран
• Чекалински – тенор
• Сурин – бас

Действието се развива в Петербург, в края на ХVІІІ век.

І действие
І картина
Слънчев пролетен ден в Лятната градина. Сред тълпата от деца, бавачки и гувернантки бавно се разхождат младите офицери Чекалински и Сурин, споделяйки впечатления за вчерашната си среща в игралния дом. Те говорят за странното поведение на приятеля им Герман. Винаги весел преди, от известно време той е мрачен, мълчалив и неочаквано пристрастен към картите. Скоро се появява и самият Герман, съпроводен от младия граф Томски, който също е забелязал загадъчната промяна в настроението на приятеля си. "Кажи ми, Герман, какво ти е?" – пита Томски. "Изгубен съм, ненавиждам слабостта си, но повече не мога да се владея... Аз съм влюбен! Влюбен!" – страстно признава Герман. "Ти влюбен! В кого?" – пита учуденият Томски. Но Герман не знае името на девойката, която боготвори. Томски е поразен от силата на страстта му.

Към офицерите се приближава княз Елецки, който съобщава, че скоро ще се жени за "един светъл ангел". Чекалински, Сурин и Томски искрено поздравяват щастливия княз, а Герман развълнуван го пита коя е бъдещата му жена. В този момент в градината се появява Графинята заедно с внучката си Лиза и Елецки показва на Герман годеницата си. В нея Герман веднага познава девойката, в която е влюбен. Старата Графиня гледа Герман, вцепенена от ужас: "Той пак е пред мен – тайнственият и страшен непознат! Това е съдбовен призрак, обзет от някаква дива страст..." Самият Герман е не по-малко поразен от срещата и смята, че в "ужасните очи" на старата жена вижда своята присъда. Графинята бърза да си отиде и отвежда уплашената си внучка.

В това време Томски разказва на приятелите си за тайната на Старата Графиня. На младини тя била прочута с красотата и страстта си към приключения, а в Париж я наричали "Московската Венера". Веднъж във Версай Графинята загубила всичките си пари при една игра на карти. Помолила за помощ влюбения в нея граф Сен Жермен и той – в замяна на една любовна нощ – разкрил на разорената Графиня тайната на трите карти, притежаващи мистичната сила винаги да печелят. Още на следващия ден красавицата си върнала всичко и дори спечелила още. Впоследствие тя разкрила тайната на трите карти на двама мъже, но само с цената на собствения си живот може да я предаде на трети. Герман слуша Томски с напрегнато внимание. Разказът възбужда въображението му и той замисля фантастичен план да забогатее с помощта на трите щастливи карти, след което да поиска ръката на Лиза. Неочаквано се разразява буря. Под блясъка на светкавиците и оглушителните гръмотевици Герман се заклева да спечели любовта на Лиза или да умре.

ІІ картина
Стаята на Лиза в дома на Графинята. В деня на годежа на Лиза и княз Елецки при девойката са се събрали нейните най-добри приятелки, сред които е братовчедката на Елецки – Полина, която изпява любимия романс на Лиза. Току-що сгодилата се девойка обаче е мълчалива и тъжна. Става късно, гостите се разотиват и Лиза остава сама. Тя се опитва да внесе порядък в своите емоции и мисли. Годеникът ѝ е княз – богат, умен, знатен, освен това много я обича, но душата ѝ е обзета от тъга и страх. Вместо да мисли за Елецки, Лиза непрестанно си спомня странния непознат, в чийто поглед е забелязала "огъня на дива страст". В този момент на балконската врата изниква самият Герман. Девойката е уплашена, но гласът му е изпълнен с толкова страдание и молба, че тя остава и го изслушва. Герман е дошъл да се сбогува, защото е разбрал, че любовта им няма бъдеще. Лиза е сгодена за друг, за него животът е безсмислен. Лиза не може да изгони човека, за когото мечтае тъй страстно. Разтревожена от техните гласове, Графинята чука на вратата. Герман едва успява да се скрие зад завесата и не може да откъсне поглед от лицето на старицата, което му прилича на призрак на смъртта. "Пощади ме!" – хвърля се той към Лиза, когато Графинята си отива. Развълнувана, девойката му признава, че също го обича.

ІІ действие
І картина
Минали са няколко месеца. Бал с маски в дома на петербургски сановник. Сред гостите са Герман, Старата Графиня и Лиза, Елецки, Сурин, Чекалински, Томски. Приятелите на Герман решават да се пошегуват с него и му нашепват: "Не си ли ти този трети, който, страстно влюбен, ще дойде при Графинята, за да узнае тайната на трите карти?". Герман обаче приема шегата сериозно. Той се обръща и вижда Графинята. Двамата се гледат внимателно в очите, а някой с насмешка отново произнася зад гърба му: "Виж, любовницата ти!". Герман е много уплашен. Едва появата на Лиза малко го успокоява. Тя го обича и му дава ключ от тайна врата, която води към спалнята на Графинята – Герман може да мине оттам и да влезе в съседната стая – стаята на Лиза. Младежът вижда в тази възможност съдбовен знак – струва му се, че не той, а някаква висша сила иска да му разкрие тайната на трите карти. Една мисъл е превзела съзнанието му – да забогатее. Да забогатее на всяка цена, тогава Лиза ще бъде негова завинаги.

ІІ картина
През тайната врата Герман се промъква в стаята на Графинята. Той вече изобщо не мисли за Лиза – всичко, което иска сега, е да узнае тайната на трите карти. Внимателно и тревожно Герман разглежда портрета на Графинята като млада и не може да откъсне очи от властната ѝ красота. Но ето че Графинята се връща от бала и влиза, обкръжена от прислужници и компаньонки. Герман бързо се скрива зад една завеса. Графинята е недоволна от бала. Тя се отпуска на едно кресло и се отдава на спомени за далечната си младост, за разкошните празненства във Версай, където самият крал се е възхищавал от красотата ѝ. Унесена в спомени, старицата запява ария от операта "Ричард Лъвското сърце" на Гретри. И тогава пред нея изниква Герман и започва да я моли да му открие тайната на трите карти: "За Вас това е нищо, а мен можете да направите щастлив за цял живот!" Графинята обаче го гледа безмълвна и ужасена, тя не помръдва и не му отговаря, въпреки молбите, настояванията, заплахите. "Стара вещице! Ще те накарам да говориш!" – крещи Герман и изважда пистолета си. Графинята вдига ръце, за да се защити и неочаквано се строполява на пода. Герман разбира, че старицата е умряла. Влиза Лиза. "Тя е мъртва – казва Герман – умря, а тайната не каза!", а после продължава: "Не исках да умира, исках само да узная за трите карти!". Най-после Лиза разбира страшния смисъл на думите му и го изгонва.

ІІІ действие
І картина
След няколко дни. Стая в казармата. Герман чете писмо от Лиза, която вярва, че той не е искал да убие Графинята и му определя среща същата нощ на крайбрежния булевард. Смисълът на писмото обаче не достига до съзнанието на Герман. Във воя на вятъра той чува църковно заупокойно песнопение и мрачната картина на погребението на Графинята отново изниква в паметта му: "Ето я катафалката, ето го гробът... И в този гроб старицата, неподвижна, бездиханна..." Внезапно той като че ли чува чукане на прозореца. Почти обезумял от ужас Герман отива към вратата и спира, поразен – пред него се явява призракът на Графинята в бели одежди. "Спаси Лиза – казва призракът – ожени се за нея, трите карти ще спечелят една след друга. Запомни! Тройка, седмица, асо!". "Тройка! Седмица! Асо!" – повтаря като обезумял Герман.

ІІ картина
Късна вечер. На булеварда край Нева Лиза чака Герман, който трябва да я успокои. Всичко, случило се в последните седмици, е измъчило девойката до краен предел: "Ах, колко се уморих, колко страдах!" – тъжно произнася тя. Часовникът на Петропавловската крепост бие полунощ, а Герман все не идва. Но ето – той се появява и Лиза е готова да му прости всичко! Като насън офицерът повтаря след Лиза любовните признания, но изведнъж я прекъсва и иска да тичат, да тичат към игралния дом, където ги очакват "купища злато". Напразно Лиза се опитва да вразуми любимия. С безумен кикот Герман я блъсва и избягва. Лиза разбира, че всичко е загубено и отчаяна се хвърля в Нева.

ІІІ картина
Игралният дом. Картоиграчите пият и се веселят. Между две игри Томски изпява шеговита песничка. Само мълчаливият княз Елецки не участва в общата веселба. Той е дошъл да отмъсти. В разгара на играта в залата влиза Герман. Всички са смутени от странния му, болезнено-възбуден вид. Герман веднага залага голяма сума на тройка и печели. Удвоява залога и печели на седмица. Любопитството на всички се превръща в уплаха: "Самият дявол играе с теб!". Но Герман им се надсмива и вдига наздравица за късмета в играта. Движен от мистична сила, той отново залага. Този път единствено княз Елецки се съгласява да заложи срещу него – и печели. Вместо мистичното асо от тайната на Графинята, се оказва, че Герман е изтеглил дама пика. Изпаднал в ужас, той има чувството, че от картата му се присмива подигравателно зловещата старица: "Проклета да си! Какво искаш? Живота ми? Ето, вземи го!" – и като изважда кинжала си, Герман се пробожда. Преди да умре, той вижда княз Елецки и се опитва да го помоли за прошка, но мислите му са объркани, в съзнанието му изниква само образът на Лиза. "Красавица! Богиня! Ангел!" – произнася нещастникът. Потресени, играчите стоят над трупа на Герман.
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10