Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 532

Улица "Цветен"

Цветелин Павлов (вляво) и Емил Янев
Снимка: БНР

В епизод 532 ''Трамвай по желание'' среща своята публика с кукления актьор Цветелин Павлов.

Името на Цветелин активно влезе в обществения обектив със знаменития спектакъл ''Авеню Q'' – първият куклен мюзикъл в България. При това, колкото и да е необичайно това за куклен театър, забранен за малолетни. "Авеню Q" e щура и живописна притча, която по най-увлекателен начин представя болезнени проблеми на днешния ден – расизъм, ксенофобия, омраза към различния, формите на порно индустрията. Една от най-дълго играните постановки на "Бродуей" разказва за живота на група младежи, обединени от горчивите житейски обстоятелства на общ адрес – ''Авеню Q''. Езикът е свободен, уличен, жаргонен, темите са скандални и затова спектакълът е предназначен са публика над 16 години.

Mюзикълът е представен за първи път на "Бродуей" от Kevin McCollum, Robyn Goodman, Jeffery Seller, Vineyard Theatre и The New Group, а българската версия на оригинала е дело на режисьорското дуо Уест Хайлър (САЩ) и Петър Кауков. Актьорският състав е великолепен, а един от трупата изпълнява три роли. И това е Цветелин Павлов.

В Столичния куклен театър актьорът може да бъде видян в редица постановки, сред които "Кой има магарешки уши?", "Ние, врабчетата", "Хуан Дариен – момчето тигър".

Извън света на куклите Цветан е познат на широка публика главно от участията си в ТВ сериалите ''Войната на буквите'' и ''Столичани в повече''. Познат е и на близките на хиляди деца, чиито рождени дни е оцветявал като водещ на церемониите.

Въпреки това публичната информация за актьора Цветелин Павлов е мистериозно оскъдна. Епизод 532 на ''Трамвай по желание'' предлага дешифриране на енигмата Цветелин и опознаване на една пъстра и очарователна творческа личност.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Теодора Чичанова – българката, която покори испанския фестивал "Las Fallas"

Испанският фестивал "Las Fallas" е симфония от цветове, изкуство и веселие. Празникът на пролетта във Валенсия олицетворява душата на испанците и е част от списъка на световното нематериално културно изкуство на ЮНЕСКО. Основна атракция на фестивала са традиционните гигантски фигури, наречени "фаи".  Те носят настроение, като шестват из града, а..

публикувано на 20.05.24 в 10:25
Влади Въргала (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Влади Въргала – актьор, режисьор, сценарист и художник

Владислав Карамфилов или както е известен – Влади ОоооВъргала, е завършил  НАТФИЗ  със специалност " Актьорско майсторство " за драматичен театър в класа на проф.  Стефан Данаилов  през 1992 година. В началото на 90-те години се присъединява към екипа на студентското предаване " Ку-ку " и започва да прави първите комедийни скечове в него.  Един от..

публикувано на 20.05.24 в 10:10

Графикът Петър Лазаров – тук и сега с изложбата "Графика"

Петър Лазаров представя в софийската галерия "Графикарт" самостоятелната изложба "Графика"  – изящна комбинация между китайски графични методи и традиции в българската графика. Близо 20 години българският график живее и твори в Китай и се смята за изключителен майстор на дърворезбата. Петър Лазаров е художник и преподавател в областта на..

публикувано на 20.05.24 в 10:03

Вълната – уют превърнат в изкуство

Александра Камбурова намира своя път към вълната чрез изработването на кукерски маски, килими и декоративни пана. Силно повлияна от българската занаятчийска школа днес създава първата своя работилница за изработка на вълнени изделия, като иска да дава шанс и на млади дърворезбари да творят идеите си в спокойно и уютно ателие в Трявна. Мотивацията ѝ..

публикувано на 20.05.24 в 09:34

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината,..

публикувано на 19.05.24 в 13:50