Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителско отчуждение – има ли изход от капана?

Снимка: Pixabay

Формите на насилие в хаотичния ХХI век имат своите вариации и мутации, повлияни и от резките смени в традиционната реалност и ежедневна среда. Родителското отчуждение застава във фокуса на общественото внимание чрез различни канали и в отделни професионални трактовки и поради зачестилите случаи на доказано насилие, оповестено публично – включително и чрез гладна стачка навръх 8-и март на майка, заявяваща, че няма достъп до синовете си.

Има ли белези, по които се разпознават участниците в житейския филм "Родителско отчуждение", лечими ли са травмите, обратим ли е процесът и какви са възможните сценарии за личностни промени, ако ситуацията не бъде овладяна – чуйте в звуковия файл от психолога Орлин Баев.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как изкуственият интелект помага в разкриването на престъпления?

Роботиката е стихията на Димитър Рангелов още от гимназистките му години в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов“. Капитан на отбор по роботика, победител в състезания и преподавател на курсове за деца и юноши, Димитър не спира да изумява със своите разработки. Сред последните му достижения е софтуер, който вече..

обновено на 14.05.24 в 13:18
проф. Христо Пирински

Защо сдружение реши да преиздаде първия учебник по гражданско образование у нас?

В днешния епизод на предаването "Нашият ден" вниманието е насочено към значението на гражданското образование в съвременното общество. Професор Христо Пирински, директор на финтех програмата в University of Central Florida, изрази своите мисли по въпроса, акцентирайки върху значимостта на културата и образованието за икономическото развитие на едно..

обновено на 14.05.24 в 12:28
Д-р Антония Първанова

Д-р Антония Първанова: Наложително е да има общи европейски регулации в здравеопазването

За иновациите и неслучилите се проекти в областта на здравеопазването и за здравето като изконна човешка ценност – разговор в "Нашият ден" с д-р Антония Първанова , бивш евродепутат с дългогодишен политически опит в сферата. В своята кариера на евродепутат д-р Първанова е координатор в комисията на Европейския парламент по правата на жените и..

публикувано на 14.05.24 в 11:40

За какво най-често се обаждат хората на "Линията за алкохол и други зависимости"?

Вече петнайсет години у нас функционира уникалната по рода си телефонна линия за наркотици, алкохол и хазарт, която предлага безплатни консултации .  Тази инициатива е под егидата на Асоциацията за рехабилитация на зависими (АРЗ) "Солидарност", която е единствената в България, предлагаща подобен вид помощ. В интервю по темата за националното..

обновено на 14.05.24 в 10:23
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23