Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 535

Черната кутия на българския психеделик

Никола Груев - Котарашки (вдясно) и Емил Янев
Снимка: БНР

В епизод 535 "Трамвай по желание" среща своята публика с един гост, съставен от две творчески личности: архитектът Никола Груев и музикантът Котарашки.

Никола Груев е роден на 4 септември 1979 г. Расте като момче от центъра на София. Спецификите на семейната и кварталната среда някак естествено го отвеждат до ВИАС и диплома за архитект. Творческа дейност, стига архитектът сам да дефинира границите на пространственото си въображение. Но в проектантските бюра невинаги е така, особено за начинаещи специалисти. Значи е време за нещо ново, по-креативно.

Така някъде през 2008 г. се ражда и Котарашки. Инструментът е един – компютърът, а стилът "балкански психеделик", според композитора и "балканската ритъм вълна", според теоретиците. Скоро след това съдбовна среща с германския продуцент Хенри Ернст и лейбъла "Asphalt Tango Records" ражда първия албум "Opa, hey".

Десет години по-късно музикантът е извъртял солидна творческа биография, а групата "Kottarashky & The Rain Dogs", в колаборация с Миленита, създава парчето "Ni Lah", като текстът е от лирическата миниатюра на Пенчо Славейков "Ни лъх не дъхва над полени". А видеото е дело на Теодор Ушев, което дава началото на изключително плодотворно сътрудничество, проявено в знакови филми като анимацията "Сляпата Вайша" и игралната лента "φ1.618".

След още пет идва ново признание – документален филм за самия него.

Всъщност конкретният повод за качването на Котарашки в "Трамвая" е именно "Балканска черна кутия" – филм, посветен на явлението "Ktotarashky and the Rain Dogs". Документалката на Цветан Драгнев разкрива вътрешния свят на Груев-Котарашки, проследявайки една година от живота му, изпълнена с откровения, странности, срещи и експерименти.

Какво още съдържа черната кутия "Котарашки", ще разберете от епизод 535.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Рисуващите артисти" – микс от индивидуалности

Изложбата "Рисуващи артисти" в софийската галерия "Финес" обединява десет български актьори в любовта им към изобразителното изкуство. Организирана е от Олег Чернев, който вече има три самостоятелни експозиции на фотопейзажи, а идеята е заимствана от инициативата на Игор Марковски "Пеещи артисти". "Трябваха 18 месеца, за да се стигне до..

публикувано на 20.05.24 в 14:20

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочваме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включва и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58
Мария Мира Хрисова и Нейка Кръстева (от ляво надясно)

Нейка Кръстева представя Илия Темков – един рицар на музиката

Странният мъж на масата до прозореца, който говори за музика – това е диригентът, музиковедът, просветителят, основателят на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", основоположникът на музикално-образователните лектории в България Илия Темков. В "Terra Култура" разговаряме с Нейка Кръстева , журналист и автор на книгата "Илия Темков –..

публикувано на 20.05.24 в 11:30

Теодора Чичанова – българката, която покори испанския фестивал "Las Fallas"

Испанският фестивал "Las Fallas" е симфония от цветове, изкуство и веселие. Празникът на пролетта във Валенсия олицетворява душата на испанците и е част от списъка на световното нематериално културно изкуство на ЮНЕСКО. Основна атракция на фестивала са традиционните гигантски фигури, наречени "фаи".  Те носят настроение, като шестват из града, а..

публикувано на 20.05.24 в 10:25
Влади Въргала (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Влади Въргала – актьор, режисьор, сценарист и художник

Владислав Карамфилов или както е известен – Влади ОоооВъргала, е завършил  НАТФИЗ  със специалност " Актьорско майсторство " за драматичен театър в класа на проф.  Стефан Данаилов  през 1992 година. В началото на 90-те години се присъединява към екипа на студентското предаване " Ку-ку " и започва да прави първите комедийни скечове в него.  Един от..

публикувано на 20.05.24 в 10:10