Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алжирският посланик Н.Пр. Месауд Мехила: В Сахара развиваме пустинния туризъм

9
Снимка: Магдалена Гигова

Когато ми се случи да посрещна 2024 година в град Джанет, в алжирската част на пустинята Сахара, си обещах да науча повече за тази страна и отношенията ѝ с България не само като турист. И да го споделя със слушателите на "Покана за пътуване". Обърнах се с молба за разговор към посланика на Алжир Н.Пр. Месауд Мехила и съм му благодарна, че той радушно прие. Помолих го най-напред да представи с няколко думи себе си и забележителната си дипломатическа кариера.

Н.Пр. Месауд Мехила, посланик на Алжир
После разговаряхме с г-н Мехила за родината му, която със своята площ от над 2 милиона кв. км е най-голямата държава в Африка и десета в света. Страната има изключително богата история. В древността е била население от либийски племена. По нейните земи са властвали финикийците, римляните, византийците, арабския халифат, османците…


Като запален пътешественик, естествено го запитах как вижда развитието на обмен на туристи между двете страни.
Природата и историята на Алжир за притегателни и създават незабравими спомени. Това научаваме от посланик Месауд Мехила. Не по-малко интригуваща е и местната музика. Сред алжирските музикални жанрове най-известен е раи, поп с народни мотиви, изпълняван от световни звезди като Халед и Хеб Мами.

С алжирския посланик се разхождаме виртуално из неговата родина, където има седем обекта, включени в съкровищницата на ЮНЕСКО. Един от тях е планинската верига Тасили Н’Аджер в Сахара. Изключително красив природен резерват със скални рисунки на хилади години. Ненапразно президентът на Алжир е дал насока да се развива пустинния туризъм.


С посланик Месауд Мехила се опитахме да обходим всички интересни за посещение места в родината му, но това е невъзможно не само в едно интервю, а може би в цял един живот. Но поне опитахме.


Снимки и видеото: Магдалена Гигова, БТА

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Добрите училищни практики за 2024 година

За трета година фондация "Заедно в час" и платформата "преподаваме.bg" събраха в София учители, директори, представители на образователни институции и граждански организации за финалното събитие и награждаване на отличените добри практики от кампанията "Добрите практики на фокус". Повече от 500 бяха гостите и лекторите   които се включиха в..

публикувано на 29.04.24 в 08:25