Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се доброволци за почистване на река Искър и Панчаревското езеро

Снимка: БГНЕС

В събота, 13 април, ще се чисти района на езерото в Панчарево и участъка на река Искър между с. Герман и кв. Горубляне. Целта е почистване на най-важната за София река и любимото на столичани езеро, както и района около тях.

Купищата битови и строителни отпадъци, както и употребени пластмасови опаковки и стари автомобилни гуми, които се трупат там не са само отблъскваща гледка.

Боклуците увреждат крайбрежните екосистеми, застрашавайки биологичното разнообразие. С акцията се цели ограничаването на натиска върху природата и засилване на обществения интерес към един от най-сериозните екологични проблеми – замърсяването.


Почистването става по инициатива на Природозащитната организация WWF - България, присъединяват се доброволци от Сдружение "Искър - София" и Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне, а за почистването на водите на езерото от плаващи боклуци ще се погрижат спортисти от клубове по гребни спортове с бази на Панчаревското езеро.

Служители на Столична община и район Панчарево ще извозят събраните боклуци и ще ги изхвърлят на регламентирано сметище.

Всички, които искат да допринесат за по-чиста и по-здравословна околна среда в покрайнините на София, могат да се присъединят към инициативата, като се явят в 9.45 на един от трите сборни пункта:

• Железния мост на с. Герман;
• Стената на ез. Панчарево
• ливадата до рибарник Панчарево.

р. Искър
"Искър е река, на която софиянци разчитаме много в ежедневието си, но в същото време и забравяме, че е огромно природно богатство и има нужда от нашите грижи. Освен да свършим полезна работа в близост до силно посещаваните места около яз. Панчарево, искаме да напомним и за невероятно красивия участък на реката след язовирната стена. Ще се радваме да видим повече хора, ентусиазирани да почистят този ценен район в покрайнините на София, където Искър е съхранен в сравнително естественото си състояние и където все още могат да се видят запазени крайречни гори”, коментира Диана Бакалова, старши експерт "Води" във WWF - България.

Акцията започва точно в 10 часа, а на всички ще бъдат раздадени чували и ръкавици. Предаването на пълните чували ще бъде на същите сборни пунктове, където участниците ще се съберат, за да споделят впечатления и идеи какво да направим, за да се наслаждаваме ежедневно на по-чиста и по-красива природа.

Всеки, който желае да се включи в почистването, е добре дошъл да даде своя принос за това река Искър и Панчаревското езеро да станат още по-привлекателно място за жителите и гостите на столицата, които обичат да прекарват свободното си време на открито.

За да бъде по-ефективна работата, участниците в почистването трябва да се регистрират предварително.

Чуйте подробности за предстоящото почистване от Калина Бояджиева от WWF – България.

Снимки: БГНЕС
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35