Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 18 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• Прогресив рок: Отправяме се на междузвездно пътешествие с албум номер девет от фантазната поредица на "Ayreon" - "The Source".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на оркестър Вени Петков, Росица Лазарова, Румяна Миланова, Павел Куцев, Мистерията на българските гласове, Бинка Добрева, Петър Миланов и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Паничери, община Хисаря.
С председателя и секретаря на читалището, и със самодейци от фолклорната група говорим за миналото и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, за поминъка и младите хора, делниците и празниците.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева
• Героите разказват: Статуята на София.
Какво знаят за Статуята на София децата от ЧУ "Петър Берон".
• Четене с разбиране: книгата "Мишлето Тип не иска да подрежда" на авторката Анна Казалис. Разговор с редакторката Петя Асенова.
• Четене с разбиране: с децата от НЧ "Рила", град Долна баня.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
За женското здраве разговаряме с проф. Мария Малинова. По време на Националната конференция за иновациите в акушерството и гинекологията, опитният специалист отправя полезни съвети към дамите от всички възрасти. И все пак поставяме акцентите върху тежки диагнози като рака на яйчниците и на маточната шийка, ендометриозата, ползата и вредата от контрацептивите… С интересен коментар за темите на Колегиум "Психиатрия" в предаването слушаме д-р Фани Цуракова.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути:
- каним слушателите на фолклорен събор в с. Дюлино, Варненско, където участници от цяла България ще представят своите умения в песни, танци и занаяти;
- отиваме и до с. Белозем, община Раковски, за да се включим в поредното издание на Фестивала на белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. В рамките на събитието ще се проведе Международен ученически конкурс "Животът на един щъркел".
• Обръщаме внимание и на малките, но изключително важни за човечеството създания – пчелите и каним слушателите да се включат в софийския Ден на пчелите.
• По българския празничен календар от 2008 година, в събота отбелязваме Деня на българските зоопаркове и затова стажант-репортера Юлиана Станимирова ни отвежда чрез репортажа си към Центъра за защита на природата и животните в град Добрич, който е и първата лицензирана зоологическа градина в България.
• Младата майка: какво представлява ателието по творческо писане, организирано от детския писател Марин Трошанов , по време на фестивала на детската книга в Сливен. Разговор с автора и децата участници.
С помощта на Цветан Цветанов се пренасяме в атмосферата на фестивалния живот на Пловдив.
• Вкусът на истината: за любопитните ценители - дегустация на вина от целия свят с Discover Wine.
• Моето семейство: Антон Биров и Темз Арабаджиева за любовта, четенето и умението да слушаш.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува Станислав Почекански – председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци (първа част).

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Разговор за американския, но в известен смисъл и много европейски писател Пол Остър. Неслучайно определян като съвременен класик, Остър е рядък случай на постмодернист, който смело играе със структурата и нивата на реалност в романите си и едновременно с това успява да очарова и омагьосва широката публика, независимо от подготовката на читателите. Писателят Иван Димитров и преводачката, благодарение на която четем 11 от романите на Остър на български език, Иглика Василева разказват.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Концерт на Ронда Винсент и нейната група The Rage – "Ragin’ Live" oт 2005 г.

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
водещ: Теодора Церовска
Вълната в ежедневието
• Разговор с Александра Камбурова, млад творец, занимаващ се с вълна и създател на първата работилница за изработка на произведения на изкуството от вълна в град Трявна. Разказва за занаята и нейният път.
• Маргарита Димитрова основател на творческото студио "Субкултура коментира изменянето на тенденциите в интериорния дизайн със съвременно изкуство от вълна. Обсъждаме развитието на студиото в галерия и предстоящата изложба на 5-6 юни – "Мементо мори".
• В темата на изложбите разговор с Олег Чернев и изложбата "Рисуващи артисти" в галерия "Финес".

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• "Project 13", тринайсетият албум на "Ван Гейлън бенд" с премиера в ефира на програма "Христо Ботев" два дни след официалното му издаване.
- Базираната във Вашингтон мултинационална формация, оглавена на китариста, композитор, автор на филмова музика, продуцент, аранжор и продуцент Галин Беличовски - от блус-рок към многокаратов прогресив
- Кои са специалните гости в диска
- Дългият път на Гальо (и съпругата му Жаки Бел - кийборди, пиано) до победата в журираното от Слаш (Гънс ен' Роузис) китарното състезаниеq сформирането на бандата в САЩ, създаването на химна на популярния
фестиал "Уотърсток" и петте номинации за "Грами"
- Песента на специалната китара "Телекастер" на името на Беличовски ("Импулс", "Маратон", "Домино"...), официален член на American Federation Оf Musicians USA Аnd Canada и на Американското дружество на
композиторите, авторите и издателите - най-голямата музикална компания за защита на авторските права в света.
• Честит рожден ден на:
- нахаканата сръбска красавица Ана Попович - гласовита блус певица, виртуозна китаристка, брилянтен композитор, текстописец и ... мултифункционална машина
- вокалиста, басист, китарист, композитор, актьор и танцьор Иржи Корн, един от най-популярните певци на т.н. забавна музика в Чехословакия през 70-те и 80-те
- флагмана на източноевропейския шлагер - германецът Бернхард Бринк, а и за неговия (анти)рекорд в историята на "Евровизия"
- поета, композитор, вокалист, актьор, художник и продуцент Юрий Шевчук, неизменен лидер на легендарната банда ДДТ, кошмарът на КГБ, "партийците" и техните сподвижници, но и една от най-популярните в историята на съветския и руски рок формации въобще.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"От самото начало" от Ина Вълчанова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Светът разказва истории: За връзките между балканските страни и за онези личности, които са оставили ярка диря в историята и на България, и на Черна гора – защо много черногорци се преселват у нас след Освобождението и какво ги води тук. Едно пътуване в миналото, което ни дава ценни уроци днес. Разговор с изследователите Драган Перович и Миролюб Орландич.
• Маршрути: Животът в малките населени места – село Ичера и историята на това място.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Ивета Грънчарова
110 години от рождението на Борис Христов.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 2 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Възкресение" от Лев Толстой от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 01.06.24 в 08:20

Събота, 1 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Момчетата от Cool Den представят новия си (трети) албум "Фар и факла". • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 31.05.24 в 16:02

Петък, 31 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 10 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Ивайло Стефанов, Цветан Цветанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 30.05.24 в 09:05

Четвъртък, 30 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Поредният китарист, също гостувал ни в София – Бирели Лагрен с последната си продукция "Бирели свири музиката на..

публикувано на 29.05.24 в 08:25

Сряда, 29 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказните сюжети в развитие - финал с Пинокио и тромпета на Паоло Фрезу, Пари Комбо, Ману Чао и нашето Феъри тейл..

публикувано на 28.05.24 в 16:42