Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище за родители

Д-р Георги Лазаров
Снимка: 1agb.com

Много често на възрастните хора убягват елементарни практики и доказани профилактични мерки, които гарантират безпроблемното израстване в детска и юношеска възраст. Естествено, медицинската наука, практика и превантивните ѝ възможности нарастват постоянно, не можем да проследим всичко, но ние, като родители, трябва да питаме и да се информираме, за да отхвърлим всеки здравословен риск в ранна възраст.

Наш гост в поредното издание "За здравето" е д-р Георги Лазаров, който мотивира срещата ни просто като разговор за бебета, деца и пораснали мъже. Специалистът по урология, андрология и полово развитие ни запознава с най-новите методи за прилагане на пренатален (вътреутробен) скрининг на бременни, които износват мъжка рожба.

Кога, какво и как да наблюдаваме и изследваме, кои чести аномалии откриват специалистите – около това акцентираме в здравната сюжетна линия. И получаваме отговори – някои стряскащи по отношение на честотата на аномалиите в половото развитие на мъжкия плод. Други оптимистични – поради множеството варианти един проблем да бъде решен: терапевтично или хирургично. За жалост понякога се налага и радикалната мярка аборт поради факта, че жизнените показатели на плода са несъвместими с живота.

"Най-важното, което проследяваме – подчертава нашият гост, е половото и хормоналното развитие на плода. Още в утробата на майката можем да проследим наличието на две семенни торбички, тяхната големина и разположение, да видим нормално ли е развитието на цялата полова система и хормоналните показатели за възпроизводство."

В различни аспекти с д-р Лазаров коментираме и най-честите урологични проблеми при жени и мъже, необходимостта от профилактични прегледи и изследвания, най-важните причини за безплодие, което е обект на специалността "андрология".

В следващото издание "За здравето" ще водим откровен и "сърдечен" разговор с проф. Арман Постаджиян – за сърцето, като феномен на човешкото тяло и човешките чувства.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камен Тодоринчев, Мариана Борукова, Цвета Николова и Диана Банчева

Лятото на отборите от Спешъл Олимпикс, България

Преди 30 години и у нас стартира Програмата на Спешъл Олимпикс. От тогава хората с интелектуални затруднения в България имат възможност целогодишно да спортуват и да се състезават в различни спортове. Многобройни са успехите на нашите атлети от различни състезания. В началото на м. юни женският ни отбор победи отборите на Сърбия, Босна и Херцеговина..

публикувано на 27.06.24 в 12:50

Футболът като история и култура

Европейското първенство по футбол е в разгара си, в САЩ протичат мачовете от "Копа Американа" – светът е футбол, ако и да няма Мондиал. Тази планетарна обсебеност обаче си има корени – истории, които е добре да знаем и да разказваме. Защото футболът не е единствено спорт, футболът е и културно явление, което има нужда да бъде разисквано и..

публикувано на 26.06.24 в 17:35

Познават ли новородените майчиния си език?

Бебетата разбират майчиния си език още преди да се родят – Никола Кереков запознава слушателите на рубриката "Науката не спи" с научните доказателства за този феномен. Съветите да се говори ясно и разбираемо на бебето, докато то все още е в майчината утроба, не са безпочвени. Екип от френски учени доказва, че бебетата се раждат с езиково..

публикувано на 25.06.24 в 13:05

За чувствителните новини, кадри, данни и романи

Не е рядко явление родни думи и словосъчетания или добре познати заемки да се сдобият с ново значение, пряко внесено от чужд език и това очаквано предизвиква неразбиране, дори недоразумения. Както например модното "адресирам проблем", което по лични наблюдения се използва за "разглеждам", "поставям на обсъждане", "насочвам вниманието към", че дори..

публикувано на 25.06.24 в 12:14
Проф. Арман Постаджиян

Сърцето – най-важният и сетивен орган

Заглавието на настоящата ни ефирна среща вероятно ще бъде прието от кардиолозите, но едва ли с него ще се съгласят офталмолозите и други представители на лекарската гилдия. Това не е особен проблем, защото нашият екип само изостря сетивата за значимите здравни теми. В поредния брой на седмичното издание "За здравето" гостува проф. Арман..

публикувано на 25.06.24 в 11:45