Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 29 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• Супергрупи: Transatlantic.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Росен Генков, Недялко Недялков, Мартин Владимиров, Петър Миланов, Руслана Евлогиева, Евгения Милушева, Николай Петров, Кръстьо Димов, Христина Белева, Бисер Соколов, Галя Хараламбиева, Костадин Генчев и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Житница, община Калояново.
С кмета и жители на селото говорим за историята и настоящето на населеното място, за католическия храм, поминъка, младите хора, за делниците и празниците.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещи: Наталия Цекова, Ангелина Грозева
• Питаме децата от център "Чародея" какво знаят за планината и колко често я посещават?
• Четене с разбиране: представяме книгата "Дузина понички" на Кари Финисън – разговор в студиото с преводача на книгата Събина Георгиева.
• Питаме децата от ОУ "Св. св Кирил и Методий", град Варна – дали се извиняват и какво е най-ценното в едно приятелство?
• Героите разказват: на фокус е планината Витоша.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Скалпелът срещу новите технологии" – разговор с проф. Ивелин Такоров, хирург от екипа на ВМА. Акценти: диагнози и състояния, които изискват хирургично лечение, кога е невъзможно да избегнем открита операция, какви са критериите за използване на ендоскопски методи? И още: човекът срещу (или заедно с) изкуствения интелект, нивото на роботизираната хирургия у нас и по света…

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: започваме съботните пътешествия от езерото Панчарево, където ще се проведе вторият за България фестивал на драконовите лодки.
• Семейна рецепта: с лодка или без, отплаваме към деветото издание на "Фестивал на река Дунав" в град Белене, където кулинари ще мерят умения в приготвянето на рибни ястия и чорби. От мястото на събитието – включване на Милен Дулев – кмет на община Белене.
• Семейни маршрути 2: каним слушателите да участват и да се запознаят с маршрута на т.нар. Българско Камино - поклонническия поход по Пътя на мощите на Свети Иван Рилски, който стартира след броени дни. Гост в студиото – пътешественичката Христина Бързанова.
• От Деветашкото плато и поредното издание на джазфестивала там – тромпетистът Венцислав Благоев, който ще ни разкаже за програмата на фестивала и неговата инициатива "Джаз за деца".
• Питай децата: как децата се учат да стават влогъри, репортаж.
Писателката и психолог Любов Миронова разказва за предстоящото откриване на детски отдел към библиотеката на Народно читалище "Светлина – 1913" в с. Раждавица, община Кюстендил.
• Вкусът на истината: броени дни след Еньовден – вино и билки.
• Моето семейство: Психологът Магдалена Николова и 11-годишната ѝ дъщеря Емма Михайлова за това помага ли психологията при отношенията родител-дете и как да помогнем за наследниците си да изградят финансова грамотност.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува пианистката проф. д-р Боряна Ламбрева (втора част)

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба - Избрано
водещ: Надежда Московска

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Крис Стейпълтън – един от най-успешните кънтри певци през последните 10 години. Песни от албумите Traveler, Starting over и From a room – volume 1.

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
водещ: Теодора Церовска
Извън рамките
Дизайнерска марка за дрехи "Миноар", създадена от младите творци Теодора Спасова и Йоан Гълъбов. Разговор с тях за нишовия моден бранд от естествени материи, Парижката седмица на модата и физическият им магазин в София.
Трамвай, нарисуван от учениците на 51-во СУ "Елисавета Багряна". За съвместния проект със Центъра за градска мобилност разказва организаторът на проекта "Разкажи ми приказка" Галина Боева.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
Маестро, суинг!
• Габи Сюч (няма роднинска връзка с Юдит Сюч) отново на фронта на Stereo Swing.
- Унгарската формация се вля в редиците на световните имена, които възродиха за нов живот великото наследство на Америка през 50-те и 60-те
- Хората около Dr. Jeff A. Matrixx, изключително находчив композитор, диджей, продуцент, ремиксатор, джаз пианист, вокалист, преподавател по теория на музиката в Будапещенската конерватория и саунд дизайнер
- Новият курс на квинтета - микс между електро-суинг и звученето на класически джаз пиеси
• В ритъма на The Swinging Blue Jeans.
- Винтидж за онези, които честичко поглеждат назад в музикалните направления и пазят прашни плочи
- Ветераните (основани през 1956 година, по-възрастни от великаните "Ролинг Стоунс") - неизчерпаемо вдъхновение за пионерите на българския рок - "Бъндараците", "Щурците" и другите след тях, в акция към днешна дата
- "Das Ist Prima" ("Това е страхотно"). Групата преизпя на немски кавърите, с които самата тя придоби популярност
• "Majmun", сингълът от албума "Glava" на S.A.R.S., един от водещите състави на така наречената "нова сръбска вълна".
- На хоризонта се задава следващият диск на купонджиите с работно заглавие "Писмо"
- Взривоопасна смес от алтърнатив, поп, рок, реге, блус, джаз и дори хип-хоп. Какво точно свирят?
• Честит рожден на Сергей Бабкин, половинката на Андрей Запорожец (SunSay) в хитовия украински проект 5nizza.
- Пътят на лирическия баритон от родния му Харков и несполучил флейтист, през театъра, киното и фигурното пързаляне - до 5nizza, едно от най-известните имена върху модерната музикална карта в Украйна и Русия
- Песента "Да живееш вечно" от индивидуалния албум на Сергей Николаевич "Ура!" (2004) - в най-високия морален пик след нахлуването на Руската федерация в Украйна. "Честитка" за Владимир Путин: "Колкото и да
живееш, пак ще умреш. Не е ли ясно, няма вечно да управляваш!"
- Бабкин - герой на Териториалните сили за отбрана на Украйна, след благотворителната му обиколка през лятото вече е носител на почетна значка за заслуги към страната си втора степен
 
от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В епизод 551 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора и театрален хроникьор Иван Митев. Завръщане пред радиозрителите прави и театралът Димо Димов, който е свързан с първите епизоди на предаването.
Най-трудно е да се разбере как Иван Митев разпределя времето си между актьорските превъплъщения на сцената и паралелното си превъплъщение в писател-документалист. Перото на Митев запечатва за вечността кажи-речи цялата история на театралното изкуство в Старопрестолния град.
Първа в серията е книгата, озаглавена "Театърът, наречен Надежда" и посветена на създаването на търновското читалище в периода до 1970 година. В това издание авторът-актьор е побрал 100 години от историята на театралното дело във Велико Търново. Луксозното издание включва архивни фотоси и документи, като много от тях се публикуват за първи път. Заглавието идва от първата театрална трупа в града, зародила се през 1870 г. в читалище "Надежда” и отвежда читателя до съвременната сграда на театъра, построена през 1971 г. Книгата е посветена на 120-годишнината от рождението на Константин Кисимов. За нея през 2017 г. Иван Митев получава наградата "Култура” на Община Велико Търново.
Втората книга - "Хроники от едно театрално столетие 1870 – 1970” включва биографии и снимки на личности от театралния свят, документирани в над 1500 снимки, афиши и факсимилета от ценни документи, свързани с историята на театралното дело в града. В уникалния албум могат да се намерят любопитни и достоверни факти за създаването на първите театрални постановки в Търново, както и за личности, допринесли за утвърждаването на театралния жанр у нас.
Продължението на великотърновската театрална летопис се съдържа в трета книга, носеща заглавие "Театърът, наречен Кисимов". Неуморният автор подготвя за печат и пето литературно произведение – "Случайни драсканици", които ще ни приближат до личния свят на Митев, населен с колеги и приятели на актьора.
Това далеч не изчерпва литературно-хроникьорската дейност на Иван Митев. Мисионерски той е дигитализирал цели 40 хиляди снимки, програми, плакати и афиши от историята на Търновския театър.
А кога и как самият той прави театър и къде ни отвеждат неговите "Случайни драсканици" ще разберете от епизод 551 на "Трамвай по желание".

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Радиотеатър, моя съдба" от Александър Райчев

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Зелени истории: За философията на бавното живеене, за традициите и споделената храна – журналистката Мира Баджева разказва за едно от последните си пътувания из Турция. За района около полуостров Чешме, с какво е известен или по-скоро – защо тези места заслужават да бъдат по-популярни, най-малкото защото ни показват, че светът може да бъде по-бавен, по-спокоен и по-красив.
• Маршрути: Село Сусам – среща с местните хора.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
Концертно изпълнение на "Идоменей" – опера в три действия от Волфганг Амадеус Моцарт, от зала "Херкулес" в Мюнхен, 16 декември 2023 г. с участието на солисти, хора и Симфоничния оркестър на Баварското радио с диригент Саймън Ратъл. Ролите изпълняват: Андрю Стейпълс, Магдалена Кожена, Елза Драйзиг, Сабин Девиел, Линард Фрилинк, Тарек Назми.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 29.06.24 в 08:10

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35

Четвъртък, 27 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Мария Колева, Радио Кърджали от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Испанска вълна с една от "кръстниците" ни, Естрея Моренте в акомпанимента на китариста Рафаел Рикени. Той..

публикувано на 26.06.24 в 08:10

Сряда, 26 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започваме темата за цирка и цирковата музика. Ману Чао и този, който до 1980 се осмеляваше да осмива системата, наречена..

публикувано на 25.06.24 в 16:42