Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът е един ден и това е днешният ден

Емил Измирлиев
Снимка: личен архив

В епизод 556 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия писател, есеист, сатирик и драматург Емил Измирлиев.

В кратък и широко известен автопортрет, Измирлиев обрисува себе си така:

"Емил Измирлиев, обикновен български писател. Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга възможност, да не се родя изобщо, но не съм я използвал докрай. Учих каквото ми харесваше, работих по специалността, но все ме теглеше към писането. Публикувал съм над 15 000 материала в повече от 100 издания у нас и в Украйна за кого и за какво ли не, но особена полза нямаше и като че ли се отказах от журналистиката, но от хумора и сатирата - не! Бил съм електротехник, сменен майстор, технолог, сервизен инженер и журналист в "Пиринско дело", "Разложки край" и "Демокрация". Бил съм 10 години нещатен кореспондент на "Стършел", 8 години на "Машиностроител" и 5 на "Демокрация" все в Пиринския край. Но, както се казва, всичко има край – само суджукът има два края!

Чрез издателска къща "Стършел" през 2003 г. на бял свят се появиха сатиричните ми фантазии "Птица ли е като птица", където са се окупирали цели четири мои книги в една , но пък ме уредиха с лекота да ме приемат в Съюза на българските писатели. В края на 2010 излезе и публицистичната ми книга – разследване "Бандитската топлофикация”, която катализира за появата на тази пиеса. Радвам се че през целия си досегашен живот успях да остана само един обикновен български писател и продължавам да не се взимам на сериозно. Автор съм на двама синове – Борислав и Димитър – и на една дъщеря – Христиания и май това е най-голямото ми творческо постижение в живота."

Всъщност голямата трилогия в живота на Емо са трите му деца – синовете Борислав и Димитър и дъщерята Христиания.

Гражданско-драматургичният завет на писателя е отлежаващата в чекмедже пиеса на абсурда "Мутрата Топлофикация", която никой не смее да постави и която вече 14 години търси своя път към театралната и гражданската сцена.

А целокупната литературна следа, която Емил Измирлиев тепърва се готви да издаде в отделно томче, носи заглавието "Толкова си мога" и ще съдържа върховите му постижения във всички жанрове, които е пробвал.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова сесия на европейската културна програма за трансгранична мобилност

Започва новата сесия за кандидатстване в европейската програма за мобилност в областта на културата Culture Moves Europe – "Културата движи Европа". Програмата предоставя безвъзмездни средства за движение на творци и професионалисти в областта на културата във всички 40 държави от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Тя обхваща..

публикувано на 28.09.24 в 12:05

Майсторите на илюзията с шоуто "Това е магията" в София

Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието на публиката, След безспорния си успех на Бродуей и в пълните зали в цял свят майсторите на илюзията се събират в ново шоу, за да прочетат мислите на зрителите, да се появяват и изчезват..

публикувано на 28.09.24 в 09:00

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27