Очаквано разговорите и дейностите ни в навечерието на новогодишната нощ, ако не предимно, то поне за малко се завъртат около трапезата. В предаването "За думите" даваме своя принос към темата, обаче с нещо специфично.
Представяте ли си хубава задушевна празнична вечер с близки и приятели, която да мине без разказване на вицове. Изключено! Вицовете са неотменна част от спонтанния сценарий на всяко празнично събиране със или без похапване. Има ли сценарий самото разказване на вицове, защо не всеки умее да разказва, какво отключва смеха, има ли вечни теми и на какво най-често се смеем ние българите – разговаряме с доц. Станой Станоев от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН.
"Вицът е … интелектуална игра. Там се сблъскват две коренно различни противоположности и по принцип тяхното свързване е абсурдно и на слушателя му трябва малко време първо, за да схване какво се свързва и второ, да разбере колко е абсурдно това свързване и оттам тръгва смехът… Във всяко време се смеем на различни неща. Има големи теми във вица без съмнение, но по принцип вицът обича да обикаля света, в който живеем, и да набелязва проблеми в този свят, да поглежда към ценностите, които изповядваме, и да ги коментира, разбира се, да ги коментира със смях.", казва Станоев.
Има сюжети, които се "обновяват", сменяйки главните герои – това прави впечатление при политическите вицове. Някои актуални теми като ковид например възраждат сюжети от предишни пандемии. Сравнително новата и много продуктивна серия за блондинки има своето обяснение в променените социални роли на мъжа и жената, смята изследователят. Семейството и взаимоотношенията между членовете му е може би най-благодатното поле за създаване на вицове. Защо обаче, за разлика от традиционното народно творчество, където свекървата е централният негативен образ, в съвременните вицове тъщата носи факлата на първенството, чуйте в записа.
"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..
Обективно-аналитичен поглед към календарната 2024 г. в сферата "медицина и здравеопазване" отправихме заедно с д-р Стефан Константинов. Неговата ерудиция и различни гледни точки от позициите, които е заемал, бяха гарант за автентичност. Нашият гост е бил активен деец на БЛС, министър, изпълнителен директор, но преди всичко специалист по акушерство и..
Азербайджан е гостоприемна страна. Към гостите там се отнасят като към близки роднини, освен това стриктно следват заветите на предците си и пазят националната култура от външни влияния. Някои местни традиции изглеждат доста странни за туристите. Събрах онези от тях, които изненадват чужденците. Гостът е цар! В Азербайджан се..
Безглутеновите торти, като част от здравословното хранене са сред търсените сладкиши днес. "През тези 15 години опит вече съм придобила опит, но и днес казвам, че да направиш торта не е лесно и трябва много желание и обич, а колкото по-трудно е толкова по-предизвикателно. Все повече хора и то не само млади се обръщат към здравословното хранене т.е...
Запознах се с Наталия Боба на една от тематичните сбирки на българската делегация на Accademia Italiana della cucina. Изисканите кулинари от Ботуша и представителите им у нас, начело с Пепи Нешева, избират един основен вид храна, около който изграждат меню, гарнирано с познание. Този път темата бе оризът, представен от интересни гости. Наталия..
Интервюто с Манол Глишев в рубриката "Темите на деня" очертава интересна перспектива върху връзката между личните и обществени преживявания, както и как..
В първия ден на годината от 23 ч. "Джаз+" ни връща във вечерта на концерта на Торд Густавсен в столичната зала "България". Само тук публикуваме пълния запис..
На 2 януари, рождената дата на писателя Айзък Азимов, отбелязваме Деня на научната фантастика . За завръщането на жанра в настоящето и бъдещето, за..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg