Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кипърско кулинарно училище е най-доброто в Средиземноморието

Снимка: Бранислава Бобанац

Най-доброто кулинарно училище в Средиземноморието е в Кипър. Първата награда от проведения в Атина Трети средиземноморски конкурс за кулинарно и сладкарско изкуство е с адрес Ларнака. Три медала станаха притежание на ученици от Лимасол.

За първи път в историята училище се изкачи най-високо в класацията на професионалното състезание в Средиземноморието, изпреварвайки колежи и университети, съобщи кипърското Министерство на образованието.

Заслугата е на Техническото и професионално училище за образование и обучение (TESEK) в крайбрежния град Ларнака. То спечели първото място в категорията "Средиземноморско училище на годината". Неговият отбор бе с най-младите участници в международното състезание, подчертаха от министерството.

Третият средиземноморски кулинарен конкурс събра талантливи млади готвачи и сладкари, ученици и студенти от целия Средиземноморски регион.

Училището-победител в Ларнака подготвя специалисти в разнообразни професионални профили – от хотелиерство, кетъринг и фризьорство до архитектура, автомобилно инженерство, дизайн.

С 2 златни и 1 сребърен медал се завърнаха от състезанието в Атина и представители на училището за висше професионално образование и обучение в Лимасол. Тримата спечелиха отличията си в категорията "Ресторанти – десерти", като участието им се осъществи в рамките на европейската програма "Еразъм+".


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Амин Маалуф

Амин Маалуф е носителят на литературната награда FIL

Ливанският писател Амин Маалуф е носителят на наградата FIL за литература на романски езици за 2025 година, съобщи агенция ЕФЕ. Отличието беше обявено в Гуадалахара, Мексико, от говорителката на журито Кармен Алемани.  Журито подчертава, че творбите на Маалуф изследват "с голяма проницателност разломите и смесиците на модерния свят", както и темите..

публикувано на 02.09.25 в 14:44

"Топлоцентрала" открива сезона си със сурова поезия

Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" открива новия си сезон с премиера на спектакъла Raw Confessional Poetry (Сурова изповедна поезия) тази вечер.   В представлението участват музикантите от постпънк групата "КакЕ?" Андрю Андерсон, Мартиан Табаков и Мартин Пенев, заедно с артистите Галина Борисова, Елена Иванова и Невена..

публикувано на 02.09.25 в 14:37
Йоанна Елми

Йоанна Елми представя дебютния си роман "Направени от вина" на "Аполония"

Тази вечер в 20 часа в Художествената галерия в Созопол ще бъде представен първият роман на младата писателка Йоанна Елми "Направени от вина". Той излезе от печат още миналата година, но сега е включен в рамките на празниците на изкуствата "Аполония 2025".  "Смело, талантливо и остро писане с ум, талант и сърце. Един от най-силните дебюти, с които..

публикувано на 02.09.25 в 14:30

Висшистите в Кипър не могат да намерят работа по специалността си

Завършващите университети в Кипър не могат да си намерят работа в съответствие с тяхната специалност и квалификация. Това е основният извод от Националното проучване за проследяване на връзката между университетското обучение и пазара на труда, което бе представено от образователното министерство. Над 40% от младите висшисти в Кипър са..

публикувано на 02.09.25 в 14:05

Сбогувахме се с несъизмеримия поет, преводач и публицист Кирил Кадийски 

Днес се състоя поклонението пред Кирил Кадийски в църквата "Свети Седмочисленици" в София. Глъчта на суматохата ни напомни за несъизмеримия поет, преводач, публицист и преподавател, който си отиде онзи ден, на 31 август, на 78 години. Културният му принос е неоспорим. Бил е и член-кореспондент на академия "Маларме" във Франция. Със свещ в ръка и с..

публикувано на 02.09.25 в 13:21