Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кипърските Лимасол и Ларнака продължават в надпреварата за "Европейска столица на културата"

Лимасол
Снимка: Уикипедия

Лимасол и Ларнака са двата града в Кипър, които се класираха за финалния кръг на надпреварата за "Европейска столица на културата 2030", обяви международният експертен комитет след завършилия първи етап. Победителят ще бъде обявен през декември тази година.

Пет града в Кипър претендираха за европейската титла. Сред тримата отпаднали е и столицата Никозия.

Предложенията на кандидатите са оценени по шест критерия, определени от ЕС, които се фокусират върху артистичното съдържание и европейското му измерение, се посочва в експертния доклад.

Представената цялостна визия прави Лимасол силен претендент за титлата, според дадената оценка за най-големия кипърски крайбрежен град. Той залага на укрепване на връзката между културата, икономиката и обществото, на междукултурен диалог, ангажираност на гражданите и европейски партньорства.

Програмата на Ларнака, също на брега на Средиземно море, е амбициозна и целяща дългосрочна културна трансформация на европейско ниво, отбелязва докладът. Сред силните й страни са развитието на културна демокрация и използването на изкуството като движеща сила за обществено развитие.

"Европейската столица на културата 2030" е отлична възможност за популяризирането на ролята на Кипър в културното развитие на региона и Европа, каза заместник-министърът на културата Василики Касианиду.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38