Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пловдив посреща спектакълa от откриването на фестивала в Авиньон

Античен театър,Пловдив
Снимка: Ани Петрова

Спектакъл, с който ще бъде открит световният театрален фестивал в Авиньон, ще дойде в Пловдив за есенния фестивал "Сцена на кръстопът". Негов режисьор е артистичният директор на престижния форум във Франция Тиаго Родригес. Драматичният театър в Пловдив става един от копродуцентите на представлението "Разстоянието".

Повече от две години ръководството на Драматичен театър – Пловдив е полагало усилия да се заяви пред артистичния директор на престижния театрален фестивал в Авиньон. Вчера на пресконференция директорът на театъра Сюзана Василевска съобщи, че като копродуцент на спектакъла "Разстоянието" се нареждаме сред най-големите.

"Националният театър на Неапол, Културният център "Онасис" в Атина, националните театри в Милано, Барселона и Тайван, няколко международни фестивала и други национални институции – сред тях ще има честта да застане и Драматичен театър – Пловдив."

Спектакълът "Разстоянието" на Тиаго Родригес, с който ще бъде открито 79-ото издание на фестивала в Авиньон, ще бъде в Пловдив на 17 и 18 септември. Копродуцентството ни дава шанс да бъдем първи домакини на постановката след Авиньон, казва още Василевска.

"България ще има ексклузивните права този спектакъл да гостува в Драматичен театър – Пловдив в рамките на фестивала "Сцена на кръстопът"."

От Театър Пловдив обявиха и друга новина – подписали са договор с голям холдинг, който става генерален спонсор на трупата.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38