Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Нова цифрова платформа за интелигентно земеделие в Кипър

Снимка: Зорница Близнашка

Иновативно приложение за мобилни устройства, нова цифрова платформа и изкуствен интелект ще помагат на фермерите в Кипър да подобрят дейността си, съобщи земеделското министерство. Новите дигитални инструменти се разработват в сътрудничество с Центъра за върхови постижения към Кипърския технологичен университет.

Проектът обхваща дигитализацията на агрометеорологичните услуги и е от стратегическо значение за въвеждането на интелигентното земеделие в Кипър, заяви агроминистърът Мария Панайотул. 

Значително се подобрява предоставянето на необходимата за дейността на фермерите метеорологична информация в реално време, като с помощта на технологиите и изкуствения интелект тя се трансформира в тяхна практическа полза, подчертаха експертите.

Промените ще направят бърз и лесен достъпа на селскостопанските производители до важни метеорологични показатели и прогнози на рискове. Така фермерите получават нови възможности да използват иновациите и технологиите, за да подобрят планирането и производството си, както и да намалят загубите.

Рационалното и интегрирано управление на базата на научните знания става все по-важно в условията на засилващи се екстремни явления и климатична несигурност, посочи министър Панайотул.

Центърът за върхови постижения "Ератостен", който е партньор на земеделското министерство в проекта, е специализиран в космически изследвания, иновации и технологии.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38