Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фолклор от шест държави оживява в сърцето на Пловдив

Илюстративна снимка
Снимка: Facebook /Gaitani

От днес, за пет дни, Пловдив ще бъде подвластен на Международния фолклорен фестивал. Тази година се провежда 29-ото му издание. Участниците ще дефилират по "Главната"  и ще танцуват на сцената на Античния театър и пред Общината. Събитията са част от културния календар на Пловдив.

Всяка година домакин на фолклорния фестивал е един от българските състави. Тази година това е ансамбъл "Седенчица" с ръководител Нели Карабахчиева. Тя разказва, че в програмата са включени осем състава от шест страни – Армения, Италия, Парагвай, Словакия, Украйна и България. Карабахчиева представи и българската програма:

"Това са по-специално танци от Тракия, а също така ще представим танци от различни етнографски области – шопската, северняшката и пиринската. При откриването на фестивала всеки един състав ще изпълни свои танци с продължителност от 10 до 15 минути. След това ще има вечери, в които два или три състава ще представят над 30-минутна програма, чрез която ще може да се види по-голяма част от репертоара им."

Като най-забавни моменти на фестивала Нели Карабахчиева определя опитите на танцьорите да изпълнят стъпките на чуждите състави:

"Миналата година танцувахме заедно със състава от Аржентина. Танците им бяха невероятно красиви, а те танцуваха нашите танци. Беше толкова хубаво и весело."


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38