Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 от около 100 души, яли дивечово месо, са били заразени с трихинелоза

Снимка: БГНЕС


11 души, които са се хранили с трихинелозно месо в Крумовградско, са били заразени с трихинелоза. 81 души бяха изследвани в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести. 8 от серумите  са положителни за трихинелоза, при 2 случая резултатите са гранични, обясни за Радио Кърджали доц. Искра Райнова, национален консултант по паразитология. Приема се, че и хората с гранични резултати са били заразени.  Един положителен за трихинелоза резултат има и при изследване в пловдивската болница УМБАЛ "Св. Георги", съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Кърджали. В Националния център по заразни и паразитни болести е изследвано и месо от дивите прасета. Месото от Черничево е излязло положително за трихинелоза, от Тинтява - отрицателно.
Припомняме, че около 100 души от община Крумовград се храниха по коледните и новогодишните празници с месо от отстреляни диви прасета, преди да излязат резултатите за месото от лицензираната лаборатория в Хасково. 
 Д-р Марин Мухтаров, който съобщи за първите случаи на заразени в Регионалната здравна инспекция, коментира за Радио Кърджали: 
Хубаво е, че хората не са развили клинична картина. Да, това са потвърдени случаи на трихинелоза, но до момента нямат  прояви на заболяването. Може да предполагаме, че няма и да имат, защото е изминал повече от месец от консумацията на месо. Имаха голям късмет, защото само няколко дни след консумацията на месо имаха информация от лицензирана лаборатория, че месото е трихинелозно. Благодарение на бързите действия на общопрактикуващите лекари и на Регионалната здравна инспекция много бързо бяха издирени хората и една голяма част от тях са приели профилактично противопаразитното хапче. Общопрактикуващите лекари ще имат грижата да изпишат противопаразитно хапче на хората, които имат антитела, ако не са приели хапче досега. 
Златен шанс имаха хората, по-голямата част са пили профилактично лекарство и това вероятно е причината да няма клинична картина. Поуката е да не се консумира дивечово месо без изследване в лицензирана лаборатория, защото методите на изследване са много добри. Но дори резултати от лицензирана лаборатория не дават гаранция на сто процента, че прасето не е заразено с трихинелоза, защото е възможно прасето да е заразено с малко на брой ларви и те да не попаднат в тази проба. Затова не трябва да се консумира недобре обработено термично дивечово месо - полусурово, каквито са луканките. Не трябва да се използва дивечово месо и за кайми, защото винаги остава алангле. Трябва месото да се вари или задушава минимум два часа и парчетата да не са по-големи от 5 сантиметра, за да е сигурно, че дори да има ларва, тя ще бъде унищожена. Не бива да се консумира дивечово месо, стерилизирано в буркани. Няма гаранция, че в буркана е достигната температура, така че ларвата да бъде унищожена. 
И третото важно нещо, което трябва да споменем - не давайте дивечово месо на деца, бременни и кърмачки. При децата трихинелозата протича много по-тежко, отколкото при възрастните. 
Чуйте подробностите в звуковия файл. По темата работи Петя Тенева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Онлайн търговията също подлежи на регулация

Комисията за защита на потребителите (КЗП) провежда кампания за проверка на онлайн магазини по отношение за обявените от тях летни намаления на цените. Проверяват се най-вече търговията с дрехи и обувки. Времето е избрано неслучайно, защото към края на лятото се правят много намаления на летни стоки, обясни пред БНР-Радио София Христо Трендафилов,..

публикувано на 26.08.24 в 16:42

Две момчета от Смолянски предотвратиха голям пожар

Двете момчета снощи към 17.30 ч били на терасата на къща, на ул. "Станковица", когато видели гълъб да се удря в кабели на електрически стълб, в непосредствена близост до боровата гора край къщите. Птицата се заплела в жиците и от електропровода започнали да излизат искри. За секунди тревата се запалила и пламнал пожар. В близост имало стари дървени..

публикувано на 26.08.24 в 15:36

Търговията с криптовалута в България ще бъде регулирана със закон

Търговията с криптовалута в България ще бъде регулирана със закон. Предложението за Закон за пазарите на криптоактиви трябва да въведе някои европейски регулации, пишат в мотивите си вносителите. Общественото обсъждане е до средата на септември. Комисията за финансов надзор (КФН) ще контролира всички дейности на създателите на токени и доставчиците на..

публикувано на 26.08.24 в 14:54

КНСБ: Минималната работна заплата за 2025 година трябва да бъде 1077 лв.

1077,65 лева вместо досегашните 933 трябва да бъде минималната работна заплата за страната за 2025 година. Това сочат сметките на КНСБ, с които "Хоризонт" разполага.  От синдиката припомниха, че до 1 септември е законовият срок, в който социалният министър Ивайло Иванов трябва да подготви правителственото постановление, в което да се запише новият..

обновено на 26.08.24 в 14:44
Румен Гайтански

Румен Гайтански обжалва мярката си за неотклонение

Задържаният под стража Румен Гайтански-Вълка обжалва най-тежката мярка за неотклонение, наложена му преди седмица от Софийският градски съд, съобщава БГНЕС. Апелативният съд на София ще заседава по мярката на Гайтански на 27 август, вторник. Бизнесменът се предаде на властите на 16 август доброволно, след като бе обвинен в длъжностно присвояване в..

публикувано на 26.08.24 в 14:42

За новият министър на вътрешните работи основният приоритет е да се гарантират честни избори

Номинираният за нов министър на вътрешните работи Атанас Илков заяви пред БНР, че ще работи, за да оправдае очакванията на обществото и да гарантира добър обществен ред, честни и прозрачни избори. Пред репортера на БНР Николай Христов Илков набеляза основните приоритети на МВР през следващите месеци: "На първо място отговорността и на следващо място -..

публикувано на 26.08.24 в 14:00
Кирково

Горно Кирково ще празнува селищния си празник

На 31 август, в село Горно Кирково ще се проведе селищен празник.  "За 6-ти път провеждаме този празник традиционно всяка година в селото. Откриването е от 20 ч. на площада. Подготвили сме гозби по стари рицепти, сладки, баклави, къпани баници, които ще донесат хората от селото. Също така топла скара с 4-5 хиляди кебапчета, кюфтета, бира, безалкохолни и..

публикувано на 26.08.24 в 16:35