Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха нов команден пункт за борба с градушките в Хасковско

В Хасково действа нов команден пункт за борба с градушките. Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделски площи на територията на областта. Пунктът ще управлява действията на 27 ракетни площадки. Той бе открит от министъра на земеделието Десислава Танева. През последните 3 години средствата за модернизацията на системата за противоградова защита възлизат на над 13 млн. лв. Това са първите инвестиции след 1989 г. за увеличаване обхвата на защитаваните площи и за инвестиране в противоградова защита.

Общата стойност на командния пункт в Хасково и ракетните площадки е около 1 млн. лв. От общо 1.5 млн. дка обработваеми площи в област Хасково ще бъдат опазвани от градушки 1.1 млн. дка. В незащитаваната територия се предвижда градозащитата да се осъществява чрез самолетен способ, но това ще се реализира само при споделена финансова отговорност между държавата и земеделските производители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отчита се спад на добивите на царевица и слъчоглед у нас с над 50%

Сушата в България е засегнала около 10 милиона декара и добивите на царевица и слънчоглед са спаднали с над  50% от нормалните за страната, съобщават за БНР от бранша. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов е категоричен, че средствата, в размер на близо 11 милиона евро, с възможност за 200% национално..

публикувано на 30.09.24 в 10:50

Кабинетът решава за обезпечаване на съхранението на машините за гласуване

Очаква се кабинетът да приеме решение, с което да се обезпечи съхранението на машините за гласуване на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Вчера от правителствената пресслужба информираха, че след допълнителни уточнения между Министерския съвет и Централната избирателна комисия е изяснен казусът, след като в края на миналата седмица стана..

публикувано на 30.09.24 в 09:36

Процесът по удостоверяване на машините за предсрочния вот започва

В Министерството на електронното управление тази седмица започва процесът по удостоверяването на машините за гласуване. От ЦИК информират, че вече са определили правилата за участие на партии, коалиции и неправителствени организации, регистрирали наблюдатели в процеса. До утре се приемат заявленията за участие в удостоверяването на устройствата за..

публикувано на 30.09.24 в 09:25

Седмицата започва с дъжд и спад в температурите

Днес в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, които до полунощ ще спрат. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър, който вечерта ще започне да отслабва. Максималните температури ще са от 11°-13° в североизточните райони до 18-20°.

обновено на 30.09.24 в 09:19

България е с най-голям брой жилища на 1000 души сред страните в Европа

Според последния Глобален индекс на собствеността на международната консултантска компания "Делойт" на всеки 1000 български граждани се падат по 668 жилища, като България е с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европа.  Това дава възможност за голяма печалба от недвижими имоти в страната ни, отбелязват експерти...

публикувано на 29.09.24 в 18:14

На 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето

На 29 септември отбелязваме Деня на сърцето. Инициативата е глобална и е създадена от Световната федерация по сърце (World Heart Federation) с цел да повиши осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания и значението на грижата за сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания, като инфаркт и инсулт, са една от водещите причини за смърт в света, като..

публикувано на 29.09.24 в 15:28

С малко, но спада безработицата в Кърджали за август

С 59 души е намалял броя на безработните в област Кърджали през август, в сравнение с предходния месец. В края на месец август броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от област Кърджали е почти 4 600 души. Равнището на безработица през месец август в област Кърджали е почти 10% при малко над 5% за страната.  През месец август в област..

публикувано на 29.09.24 в 12:56