Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Христов: Кърджали Воден фест 2019 - повече именити състезатели, повече бързи лодки и скутери

Водният фест в Кърджали, заедно с Балканската купа по джет ски 2019 започват от днес, 21 юни. Организатор е Федерацията по водомоторен спорт и местния клуб „Ангел Петров -Йошката“ с подкрепата на Община Кърджали, под патронажа на кмета Хасан Азис.  До този момент участие са записали  42 лодки от България, като най-голямата атракция са ‚кралския клас“ F 500 развиващи над 180 км/ч по Водното огледало. Най-изявеният български пилот в този клас, носител на много международни отличия е Николай Сурков-Никси, както и силното състезателнo присъствие на  Кирчо Киров от Варна и пилоти от Тутракан и Русе. При по-младите ще вземе участие Виктор Любенов от Тутракан, завоювал подиум в Европейското първенство в Италия преди месец. 
Джетовете ще се съствезават днес и утре (21 и 22 юни) на язовир Студен кладенц до с. Широко поле. Официалното откриване на феста ще бъде в събота, 22 юни от 19 .00 ч. на Водното огледало, под манастир "Св. Йоан Предтеча" срещу КАТ. Подробности от Тодор Христов, генералният секретар на Българската федерация по водомоторен спорт и организатор на събитието: 

С осветление, рок концерт ще има на кърджалийската група Olden Beat плюс още много неща, които сме подготвили, атракции. На края ще завършим с уникалното пиро-техническо шоу, което направихме и миналата година. Тази година с подобрена версия, ще бъде още по-красиво и по-грандиозно. Така, че има какво да се гледа. А за любителите на джетове на Широко поле от петък и събота (21 и 22 юни) ще могат да гледат състезателите. В неделя, 23 юни на Водното огледало под манастира „Св. Йоан Предтеча“ отново там ще има и джетове, и бързи лодки, и страшно шоу, и много скорости.

При бързите лодки и скутери Никси ще има конкуренция този път. В неговия клас има още трима състезатели, тези които са най-бързите и развиват скорости между 160 и 180 км/ч във водата. Голяма битка се очертава, така, че ще бъде интересно за всички. 

Най-много представители има от България, следват от Румъния седем представители, от Гърция - шест, сърбите са 4, един от Македония и един от Унгария. 

Сред имената прави впечатление шампиона на Гърция Никос Флорос, европейския шампион по свободен стил (Free Style) Дени Делиман от Румъния и българските шампиони Александър Петров – с осма позиция на Световното първенство, Валери Михалев и Христо Щърбанов. Атракция ще бъдат и шестте дами в женския клас-пет от България и една от Сърбия. В класа на най-малките “Junior” са записани осем участници от България и Румъния. Местният клуб „Кинекс Рейсинг“ отново ще участва с трима състезатели – Стоян Топалов и Николай Николов при експерт класовете и Даяна Топалова при жените. Най-добрият български пилот с Балканска и вицешампионска титла от европейските шампионати Кристиян Киров този път ще бъде Директор на състезанието.

При скутерите са 48 участници от цяла България. Като там най-малките лодки в класа на децата са F 125 и достигаме до F 500, които са „кралският клас“ с големите скорости. Като там са два модела, едните са с затворени, другите са открити. А при джетовете имаме с фрии стайлъри, които са с тези много леките джетове, които ги въртят по два пъти във въздуха преди да се приземят във водата. Отделно в „кралският клас“ има джетове с мощност 300 – 350 к.с., които ще направят голяма битка в слалома и ще има демонстрация в събота вечерта по време на откриването и в неделя на джетсърф. Това е ново електрическо водно возило да го наречем, което се движи на повърхността на водата и прави много интересни фигури, т.е. комбинация между сърф дъска и джет. Плюс флайбордът, който вече публиката го познава, каза още Тодор Христов.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл: 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Метин Хафъзсалим: Най-малко безработни има в общините Кърджали и Момчилград, най-много са в Ардино

Област Кърджали се нарежда на 21-ва позиция по показателя равнище на безработица сред 28-те области в страната, това каза Метин Хафъзсалим, директор на Дирекция "Бюро по труда" - Кърджали. Той информира, че  през последният отчетен период, месец април 2024г., в област Кърджали на работа са постъпили 377 безработни лица. От тях на първичен пазар..

публикувано на 31.05.24 в 16:01

Светулките зад решетките на алкохола

По темата работих, аз, Радка Петкова.

публикувано на 30.05.24 в 12:08
Марин Захариев

Синята зона в Смолян е печеливша

Ликове на възрожденци пазят градските спирки в Смолян от вандалски прояви. До този извод е стигнал ръководният екип на общината. Преди време от градската управа предприеха инициатива да брандират с образите на възрожденци и видни личности от региона новите спирки на градския транспорт. Известно време след нововъведението вандалските набези са..

публикувано на 28.05.24 в 02:14

Над завист и обида... високо застани

Роса Соколова представи шестата си книга за 60-ия си юбилей , пред близки приятели, най-свидните й, а датата, доста след рождения ден, по думите й, зависи от небето. Този път показва това, което трябва да се пренесе нататък, и което е памет за себе си и онези, които са ни създали.  Новата книга - "Зоници и зунки" е написана заедно в..

публикувано на 26.05.24 в 18:06

"Вкусен следобед" - в неделя с приятели

Ще има и кулинарна изненада, а във втората част ще ви разкажа как високо в планината поетесата енергетик Роса Соколова представи шестата си книга - "Зоници и зунки" - или диви ягоди и дъги, съвместно дело с внучката Ради - Радослава Димитрова, за 60-ия юбилей. Пак високо в планината италианецът Микеле Крешентини и партньорката му Оксана,..

публикувано на 26.05.24 в 17:48

Езиковата гимназия в Смолян отбелязва 40 години от създаването си

Езиковата гимназия ,,Иван Вазов“ в Смолян отбелязва 40 години от създаването си. Гимназията е единственото езиково училище в област Смолян. По повод годишнината месец май е наситен със събития в училището -състезания, театрални постановки и т.н. Кулминацията на празника ще бъде тържествен концерт, който ще се проведе на 5 юни в Родопския драматичен..

публикувано на 24.05.24 в 14:44

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, ще си спомним за гостуването на голямата българска поетеса Надежда Захариева в най-слънчевия и най-зелен български град, Кърджали. В навечерието на 24 май си спомняме едно светло интервю с общественичката и културен деятел Теофана Текелиева, която ни напусна преди няколко години по това време.  Очакват Ви и..

публикувано на 21.05.24 в 14:24