Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НУФИ Широка лъка – храм на българския фолклор

Представителен хор при НУФИ Широка лъка
Снимка: НУФИ Широка лъка


Националното училище за фолклорни изкуства Широка лъка е храм на фолклора на Родопите и  България. Възпитаниците на музикалното училище са посланици на българския фолклор в страната и по света.

През тази година училището организира за първи път конкурса „Широка лъка свири, пее и танцува“, като една от категориите беше „с песните на Младен Койнаров“. Намерението на организаторите е конкурса да бъде ежегоден, като всяка година една от категориите да е на различен изпълнител.

Представителния хор при НУФИ Широка лъка е неизменна част от почти всички празници на община Смолян. В края на всяка година музикалното училище изнася коледен концерт. Тази година той ще е на 19 декември, а ден преди това, учениците от музикалното училище ще изнесат  съвместен концерт с танцьорите от фолклорен ансамбъл „Розова долина“ в град Карлово по покана НЧ „Васил Левски“.

За да покажат красотата на фолклора диригента и учител Ганчо Гавазов заедно с представителния хор към НУФИ Широка лъка решават да се запишат за участие в конкурса „България търси талант“. Вокалния състав принесе магията на българските народни песни на сцената. Незабравимото изпълнение на дамите от хора́ успя да развълнува и да вдигне на крака публиката.

Идеята за участие се роди много естествено. Точно с тези момичета които се явихме на конкурса работим вече три-четири години. И това нещо, което сме постигнали до този момент реших, че е редно да го видят повече хора. За да видят, че това нещо което правим не трябва да остава само по концертите, а да достигне до по-широка аудитория и да имаме повече последователи в лицето на млади хора, които желаят да се занимават с това нещо, разказва Ганчо Гавазов.

Момичетата от хора́ не успяха да стигнат на финалите, но все пак имат шанс. Защото един от отпадналите участници може да иде директно на финал след гласуване в интернет, което ще бъде активно след 8 декември.  

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Приказна вечер в Кърджали с поетесата Ивелина Радионова

С вълнение от преживяната вечер с авторката на Алтъна, Радка Петкова.

публикувано на 30.09.24 в 13:25

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 30.09.24 в 12:48
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23