Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 175 години от рождението на защитника на Родопите Капитан Петко войвода

По повод годишнината от рождението на войводата в родното му село Доган Хисар откриха чешма

Паметник на Капитан Петко войвода в с. Доган Хисар
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали



Легендарният български войвода Петко Киряков, пред чиито подвизи прекланят глава не само българи, но и други балкански народи е роден през далечната 1844г. в село Доган Хисар, днешен Есими. Точно там един родолюбив българин решава да направи всичко възможно, за да издигне паметник и да остави следа, за поколенията, че тук е роден защитника на Родопите Капитан Петко войвода. Музей Капитан Петко войвода в село Доган Хисар

Наско Гелимачев е роден в ивайловградското село Свирачи. Наследник на бежанци от Мала Азия. Той посещава за първи път Доган Хисар през 1992 година. Наско Гелимачев

„Минаваше се още с визи. Дойдох с мой приятел грък, който беше женен за българка. Обиколих селото. Срещнах се с хора. Попитах за Капитан Петко войвода, но те вдигнаха рамене смутено. Втория път дойдохме с една голяма група туристи за 150-годишнината на Капитан Петко войвода. Тогава се запознах с Продромус, който ни даде местата за паметника и музея. Тогава започнахме да говорим за това, че тук е роден наш герой, интернационалист, уважаван от българи и гърци. Трябваха му 12 години, за да разбере, че войводата не е посягал на нито един грък и не е направил нищо лошо на никого,“ разказва Наско Гелимачев.

Паметника е поръчан от Наско Гелимачев, скулптора е Велин Дечков от Казанлък, паметника е отлят в село Розов, общ. Казанлък от леара Стефан Шишков, който е починал наскоро. Бюст – паметника е открит на 30 октомври 2004 година.

„На плочата съм написал 1844 – 2004 година. Много хора питат защо? Казвам тогава е възкръснал, не като живо същество, а като паметник. Тогава Капитан Петко се появява на родна земя, в родното си село,“ разказва Гелимачев.  

На откриването присъстват представители от Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ гр. Кърджали, областния управител на Кърджали по онова време Ангел Коджаманов и други патриотични българи и наследници на беломорски тракийци.

Най-много българи посещават Доган Хисар, когато наближи рождената дата на Капитан Петко войвода 18 декември. Музей Капитан Петко войвода в с. Доган Хисар

От миналата година в близост до бюст - паметника на войводата е открит и музей на Капитан Петко войвода. В музея са представени портрети на националните герои Васил Левски, Христо Ботев, Георги Сава Раковски, Ангел Кънчев, Георги Бенковски и странджанския войвода Сава Катрафилов. Портретите са от 1900 година, дарени от пра - пра - пра внука на странджанския войвода Георги Катрафилов . В музея на голям портрет в цялото му войводско достолепие е изобразен Капитан Петко войвода, стара карта на селото, пушка на четници, почва от гроба на войводата. В музея на Капитан Петко войвода в родното му село Доган Хисар намират място гръцки патриоти и войводи, които са били от Боломорския и Родопския регион. Редом до тях стои портрета на Продромус Анастасиадис, собственик на имота на който е построен паметника и музея. Фолклорна група Дунята с. Черничево

Всичко това Наско Гелимачев постига сам, без помощ от българската  държавата, но с помощта на дарители, които наброяват 199, като първи в списъка е проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Петковата чешма до музея на войводата в с. Доган Хисар

Тази година по повод 175 години от рождението на рождението на Капитан Петко войвода беше открита „Петковата чешма“ в близост до музея в Доган Хисар. Част от празничната програма по този повод бяха фолклорна група „Дунята“ от село Черничево. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спряна е контрабанда на зехтин през "Капитан Андреево"

3220 литра контрабанден зехтин задържаха митническите служители на ГКПП "Капитан Андреево", при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". Проверката е част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на агенцията, главните дирекции "Борба с организираната..

публикувано на 20.05.24 в 11:02

Почетоха 1160-тата годишнина от Покръстването с литургия в храма "Св. Стефан" в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква. За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия, в чиято юрисдикция са българските църкви в Република Турция...

публикувано на 19.05.24 в 17:14
Пловдивски университет

Филиалът на Пловдивския университет организира научна студентска конференция

Филиалът в „Любен Каравелов” на Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” организира студентска научна конференция под наслов „Науката -предизвикателство за младите”.  Тя ще се състои на 21 май от 11 часа.  Това съобщи за информационния сайт Кърджали бг вести директорът на висшето училище доц.д-р Елисавета Семерджиева. Докладите са 13. Те са..

публикувано на 19.05.24 в 11:09

Село Лозен се включва в инициативата Европейска нощ на музеите с изложба

Музеят в любимчанското село Лозен ще отбележи Европейската нощ на музеите с изложба "Обичаите на предците ни - интерпретация в съвременността".  Експозицията ще бъде открита на 18 май от 19:00 часа. В нея са представени реквизит и елементи от обичаите „Ирминден“ от село Лозен, „Светото“ от село Малко градище, „Прокопий пчелар“ от село Райкова могила и..

публикувано на 17.05.24 в 15:06

100-годишният Димитър Кавгазов от Славейно получи грамота за достоен данъкоплатец

„Най-голямото уважение за мен е, че вие сте тук. Най-сърдечно ви благодаря и ви пожелавам да минете моите години“. С тези думи 100-годишният данъкоплатец Димитър Кавгазов посрещна в дома си изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, неговия заместник Евгени Нанков, директорите на териториална дирекция Пловдив – Пламен Георгиев и на офис Смолян – Таньо..

публикувано на 16.05.24 в 17:23

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти. За реализацията на идеите на младите хора в бюджета на Общината е предвидена сумата от 70 000 лв. Финансирането на младежките инициативи се осъществява по Програма за финансово подпомагане на младежки дейности от община Хасково за 2024 г., приета от Общинския съвет. По..

публикувано на 15.05.24 в 14:45
Д-р Виктор Кирчев

Ваксинират безплатно бременни срещу коклюш и в Кърджали

Бъдещи майки от област Кърджали могат да се възползват от възможността да се ваксинират безплатно срещу коклюш в открития специално за това имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Той е в сградата на РЗИ и работи всеки делничен ден от 9 до 11 ч. преди обяд и от 13 до 15 ч. след обяд, съобщи за Радио Кърджали директорът д-р..

публикувано на 13.05.24 в 21:23