Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Коледа в различните краища на Родопите

Снимка: Иванка Петрова

Кера СтанковаРождество Христово е един от най-големите християнски празници. На този ден честваме раждането на Сина Божий – Иисус Христос.

Празникът започва в полунощ с обичая коледуване. В него вземат участие ергени, годеници и наскоро женени мъже. Подготовката на коледарите започва още от Игнажден, като те разучават коледни песни, създават коледните групи и се определя водач на всяка от тях – като той трябва да е женен. Най-често те се състоят от старец, баба, гайдар, трохобер и четници певци. Всеки от тях изпълнява определена задача – старецът и бабата размиват семейството, трохоберът събира даровете, четниците изпълняват коледни песни, а гайдарът свири. В някои региони на страната те се правят на котараци, за да известят, че пристигат. С празнично облекло и с китки на калпаците те тръгват по къщите, като започват винаги от къщата на най-личния човек – кмета, попа, учителя. Изпълняват коледни песни за здраве, щастие и обилна реколта.

Стопанинът на дома ги кани около трапезата и черпи мъжете с вино, а после ги дарява с колачета, пари, месо, брашно и други. Домакинята им дава пшеница, която да поръсят из къщата, за да се народи през следващата година.

Времето за коледуване започва в полунощ на Бъдни вечер и продължава до изгрев слънце на Коледа.

Изпълнителката на беломорски тракийски песни Кера Станкова се връща назад в детството и разказва как са посрещали Коледа в родното село Воденци. Дори тя самата ходела да коледува.



Милка СтаматоваДенят преди Коледа, с който завършва продължителния коладски пост, се нарича Суха Коледа, Детешка Коледа.Бъдни вечер е първата кадена вечеря и един от най-почитаните семейни празници. Съществено място в неговата структура заемат обредите, свързани с домашния огън, с обредната трапеза и с коледуването на деца и ергени.Няколко дни преди Коледа стопанинът на дома отсича дебело дърво, което трябва да поддържа буен огънят през цялата коледна нощ. Пепелта от него не се изхвърля, защото според поверието тя е лековита и стимулира плодовитостта. С нея се пръскат напролет нивите, за да дават повече реколта. Ястията са постни - сарми, варен фасул, леща, царевица или пшеница, подсладени със сусам и орехи - кешкек. На трапезата се слагат още сушени плодове, орехи, чесън, стафиди.Около трапезата се нарежда цялото домочадие. Най-старата жена в семейството запалва свещ върху обредния хляб и прекадява ястията с поставен върху керемида или палешника на ралото тамян. В Смолянско коледуват главно деца - момчета и момичета, водени обикновено от някои баща, коледар или учител.Обхождането на селото от коледарите става от полунощ. Коледарски групи не влизат само в онези къщи, където е починал човек, от чиято смърт не е изминала една пълна година. Ръководителката на групата за автентичен фолклор „Дунята“ от село Черничево, разказва за традициите от нейното детство.  


Калинка Янчева и Кипра Иванова

Богато отрупана е трапезата на Бъдни вечер и Коледа и в пазарджишкото село Варвара. Там за Коледа подготвят кокошка с кисело зеле. В първия ден от Коледата в читалището на селото се провежда така нареченото "дервишко събрание". На това събрание се избират костюмите на дервишкият ансамбъл. Те са строго определени за всеки един от участниците. Това са местни автентични кукерски игри, които са чисто езически ритуали за прогонване на злите духове, носене на човешка надежда за повече здраве, за повече берекет. Целта на традицията е дервишите да изгонят всичко лошо, което се е случило през изминалата година - да си отиде и никога повече да не се връща и през новата година да има от всичко в повече. Да е сита, мирна и честита.

94-годишната Калинка Янчева и приятелката ѝ Кипра Иванова разказват за Коледните празници във Варвара.  Селото е разположено в полите на Западните Родопи на северния склон на рида Алабак.



Весели Коледни празници! 


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следват кулинарните посоки и пейзажи на Мая Мечева, която смесва авокадо, моркови, червен мук, лимон, портокал, мед и люто къри в едно ястие.  Във втората част на предаването, ще ви разкажа за страстта към квасните хлябове, а Светла Пенева ще ни посвири на китара и ще ни разкаже за Южна Корея. Очакват ни още изненади, само  останете с..

публикувано на 27.07.25 в 18:16

Фестивалът "Фолклорна плетеница" в Приморско събра таланти от цялата страна и чужбина

Приморско отново стана сцена на българския фолклор по време на шестото издание на танцовия и музикален фестивал „Фолклорна плетеница“, организиран от сдружение „Атлиманска огърлица“ и Община Приморско. В продължение на три вечери, амфитеатърът в морския град прие десетки фолклорни състави и индивидуални изпълнители от почти всички краища на страната,..

публикувано на 26.07.25 в 18:00

Село Жълтуша се готви за селищния си празник на 2 август

Село Жълтуша отново ще събере стари и нови приятели за традиционния си селищен празник, който ще се проведе на 2 август. Организатори на събитието са кметството на селото и изселници, които всяка година се завръщат в родното място, за да поддържат живи традициите и връзките между поколенията. Веселин Буров, който въпреки че живее в София, активно..

публикувано на 26.07.25 в 16:30

Габриела Руменова: Продукти и в срок на годност могат да са развалени

Температурите навън са високи, хранителните продукти се развалят по-бързо , затова е добре да проверяваме срокът на годност, когато ги купуваме. В някои магазини хладилнците не работят добре и това съкращава този срок. Как да разберем, че един продукт е развален, какво означава обозначението най-добър до, защо не трябва да купуваме мед от..

публикувано на 23.07.25 в 13:49

Любомир Колев от Кърджали с успешен старт на международната олимпиада по история в Париж

Олимпиадата по история в Париж стартира официално на 20 юли, а единадесетокласникът от СУ "Петко Р. Славейков" Кърджали Любомир Колев, който е единственият български участник, вече премина успешно във втори кръг. В първия ден той надделя над своя опонент от Казахстан в индивидуален исторически дебат. Днес (21 юли) програмата за Любомир включва..

публикувано на 21.07.25 в 13:32

„Троица братя“: Един концерт за Родопите, паметта и звука на автентичното

В топлата атмосфера на „Алибеевия конак“ в Смолян, пред подбрана публика от роднини, приятели и фолклорни дейци, прозвучаха стари, почти забравени родопски песни, възродени с любов и отдаденост от трио гайдари с име, което вече се помни – „Троица братя“. Триото – Ангел Николов, Емануил Пунев и Тодор Михайлов – представи песни, събирани от стари..

обновено на 20.07.25 в 21:57

Фолклорен фестивал и празник на село Триград ще се проведат от 25 юли

Село Триград се готви за едно от най-пъстрите си събития в летния календар – фолклорния фестивал „Орфически мистерии“, който ще се проведе заедно с празника на селото. Фестивалът започва на 25 юли с вечерен концерт и ще продължи и на 26 юли с богата програма от фолклор, традиции, музика и огнено шоу. Кметът на Триград и гайдарка – Аделина Чолакова,..

публикувано на 19.07.25 в 15:00