Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуетът Мария Загорова и Росен Манолов: Един организъм с две души



Мария Загорова и Росен Манолов са обичани от няколко поколения дует олицетворяващ един организъм с две души в идеален синхрон на сцената.

Всички сме светители как в днешно време много от подрастващите искат да се занимават с музика. Да станеш успешен изпълнител е мечта на много амбициозни изпълнители. Пробиването в индустрията и намирането на певческа работа обаче не може да се определи просто като комбинация от късмет, талант и време -  много по-сложно е, отколкото просто да решите, че искате да пеете! Това е така, защото дори и най-лесните песни за начинаещи изискват добро количество вокална техника и сценична финес, за да се изпълнят ефективно, споделя звездния дует.

Някои хора са родени с естествен певчески талант, който просто трябва да се подхранва и усъвършенства; други имат суров, но ковък талант, който трябва да се развива с течение на времето. Независимо къде попада човек в това уравнение, култивирането на този талант от ранна възраст може да даде най-добри резултати.

Ето само няколко неща, които един певец трябва да овладее, за да се представи успешно:

Контрол на дишането: Добрата техника на дишане позволява на певеца да създава плавен и постоянен звук. Това изисква добро количество практика. Певецът не само трябва да се научи как да диша правилно за пеене, но той или тя трябва да изгради мускулите, които контролират дишането.

Дикция: Певците трябва да произнасят правилно думите си, ако искат публиката да разбере текстовете. Това включва да научите как правилно да произвеждате звучни съгласни и да изчиствате гласни.

Поза : Без правилното подравняване на гръбначния стълб, дишането и тонусът са компрометирани. Някои певци изучават  техники години наред, просто за да научат правилната стойка и как да освободят неволното напрежение от тялото си, което пречи на доброто пеене.

Техника: Без правилна техника певецът може лесно да нарани себе си или бързо да износи гласа си. Така възникват гласовите възли и други медицински проблеми.

Присъствие на сцената: Лекотата и увереността на изпълнителя на сцената могат да взривят или разрушат представлението. Пеенето в залата без публика е без значение, ако се стягате пред хора.

 Емоционална връзка: Истинският изпълнител знае как да се свърже с песента, която пее или как да предаде тези чувства на публиката.

Това са само една малка част от тайните на кухнята в този бранш. Какво друго остава скрито от очите на публиката? За трудностите. За лишенията. За успеха.
Чуйте в интервюто на Ангел Шенков със Мария Загорова и Росен Манолов в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40