Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 години след смъртта си прочутия родопски гайдар Стефан Захманов е жив

2
Стефан Захманов
Снимка: Личен архив

Къщата ни в Соколовци винаги беше пълна с приятели на дядо и се чуваше гайдата му“, това си спомня внучката на прочутия родопски гайдар Стефан Захманов, който преди 24 години засвири с гайдата си на небето.

Стефан Захманов е роден на 14 декември 1903 година в  село Долно Дерекьой (днес Соколовци). Един от старите майстори на родопската каба гайда, който прославил не само родното си село, а Родопите и България по света.

През 2013 година на Петровде в родното село на гайдаря откриват паметна плоча по повод 110-тата годишнина от рождението на именития гайдар Стефан Захманов. Плочата е подарена на селото от Сдружение „Родопски хайдути“.

Днес гайдаря от Соколовци има трима наследници кръстени с неговото име, като единия му внук носи и двете му имена – Стефан Захманов, той е част от гайдарски състав „101 каба гайди“.

Внучката му Стефка Анастасова-Чавдарова си спомня за дядо си, че е бил много строг, но в същото време добър и мил.
„Къщата в Соколовци беше постоянно пълна с хора. На гости ни идваха известни народни певици, аз ги познавам от него, и Христина Лютова, и Валя Балканска,  и много други.  Големия му приятел и съратник гайдаря Лазар Каневски с който свиреха много и  обикаляха по света. Много харесвах да ходя в Соколовци, защото беше весело. Имам страхотни спомени“ , разказва една от внучките на Стефан Захманово.



Гайдарите Стефан Захманов и Паун Кушлев предвождат шествието на родопските родове - 1987 г.

Стефан Захманово водел по участие в събори една от внучките си, която пеела заедно с него,  с идеята тя да го наследи в това му поприще на гайдар и човек обичащ фолклора, но не успява да я запали толкова силно, че това да стане живота ѝ.

По пътя на дядо си тръгва най-големия внук на именития гайдар, които носи и двете му имена Стефан Георгиев Захманов. Днес той е наследник на гайдата му, одеждите му и всички медали и награди, които е получавал стария Захманов.

Стефан Захманов – старши е причината в Родопите да заживее холандец влюбил се в този родопски архаичен инструмент – гайдата. Мейс Мюлер по професия биолог се запознава със Стефан Захманов след като е слушал плоча с негови запис. Мейс и съпругата му били чести гости на Захманови в Соколовци, докато преди повече от 12-13 години решава да се преместят постоянно тук в България. В шеговит разговор Мейс казва: „Захманови са виновни, аз да съм днес тук и да живея в Момчиловци“.  Повече от пет години Мейс Мюлер е част от гайдасрки състава „101 каба гайди“, а жена му Селин Ван Дулкан смайва нашенци с начина на изпълнение на родопските песни. 

Такава е силата на Родопите, родопчанина и родопската каба гайда, да омайват с красотата си, да те трогват с добротата си и да омагьосат с мелодията на гайдата. Това ще е така и занапред защото има наследници на тази култура и традиции в Родопите, както вече 24 години след смъртта си Стефан Захманово е жив.  

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40