Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

144 години от кървавото Баташко клане

4
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

На 5 май по стар стил китното родопско село Батак осъмва сринато и опожарено. Изпепелени са над 700 къщи. Загиват пет хиляди от населението на Батак (в.а. По това време в селото живеят около 7000 души). Остава да стърчи само църквата „Света Неделя“. Това се случва преди 144 години, с което се слага края на Априлското въстание. През онази пролет батачани не засяват нивите си, напускат чаровете си (в.а. Дъскорезница или работилница за гайтани, която се задвижва с вода.), прежалват домовете си, челядта си и себе си, пред олтара на отечеството. 

Църквата Света Неделя

Как изглеждат тези събития през призмата на времето разказва директорът на исторически музей – Батак Теодора Пейчинова.

„Всеки народ има периоди в историята си, които пази дълбоко в сърцето си. За тях, той не говори с гръмки думи, а сваля шапка, прекланя глава и коленичи. Без Априлското въстание нашата история щеше да се лиши от най-ярките си страници. Преди 144 години жаждата за свобода надделява над страха от тиранина и малкия български народ се вдига срещу голямата Османска империя. Силата на духа се изправя срещу силата на оръжието. Но както казва Трендафил Керелов и до днес всички батачани помним неговите думи: „Смъртта за свободата на отечеството е свято причастие. Няма страшна смърт! Страшно е робството“.

Днес Батак е свято място за всеки българин. То е име символ на българския дух и на саможертвата в името на една велика кауза – свободата.

Името Батак през 1876 година изправя на крака цялата прогресивна общественост по света. Име пред което свеждаме глави, защото без Батак, нямаше да има свободна България.

Свободата, знаем всички е наше право. Тя не се подарява, но децата ни трябва да знаят. Поколенията са длъжни да помнят, че дедите ни са умирали за свобода. Трябва да знаят, че след пет века под покорство, зверства, издевателства, глухо дрънчене на окови, писъци на жени, деца и старци, в няколко дена тайно и полека народът порасте с няколко века.  Априлското въстание, знаем завършва с военно поражение и с кланета, но то постига целта си. Само година след самото му потушаване Русия обявява война на Османската империя, а през 1878 година на картата на Европа и света вече съществува и държавата България.

Историята ни е написана с много кръв и кости, и ние нямаме право да я променяме. Единствен наш дълг е да я помним и да я предаваме на децата си. България трябва да поми Батак! Черен от болка, свят от мъка, но пример за величие. Защото Батак събира в едно и вярата, и честта, и достойнството. Три думи които запазват българщината цели петстотин години. Батак е пример за велик морал, за осмислена жертва. Да, Батак е жертва на турските  зверства, но той е и остров на вярата в свободното утре – на честта родова, на човешкото достойнство. Именно заради Батак целия стар континент и света разбират, че на Балканите има един народ, който иска свободата си и е готов да жертва живота си за нея. Свобода чакана, бленувана, мечтана пет века. В Батак толкова кръв е пролята, че трябва да вървиш на колене и да мълчиш. Земята тук е свята. Затова мога само да кажа. Поклон Батак! Хиляди пъти поклон пред  твоите смели чеда.“

С това слово, директора на Исторически музей – Батак Теодора Пейчинова показва, че през каквато ѝ призма да гледаме случилото се преди 144 години в Батак, то не бива да се променя и би било погрешно дори.

Исторически музей - Батак

Обществените прояви и събирането на много хора в Батак са отменени по повод отбелязване годишнината от Баташкото клане. По традиция в Батак се провежда литийно шествие-поклонение по паметните места от април 1876 година и тази година няма да се проведе. Но на 16 май от музея ще почетат хилядите загинали. Вечният огън ще гори. Венец на славата ще бъде поднесен. Исторически музей – Батак ще поднесе венци от името на признателни батачани и потомци.

В 11 часа малка група от музея, църковното настоятелство, Община Батак и комитет „Родолюбие“ – Пловдив ще изразят благодарност, почит и преклонение пред всеки паметник в Батак. Ще бъдат поднесени венци и цветя в църквата „Света Неделя“ от всички признателни българи, които изпратят цветя и венци в Батак. Ще има празнична вечерня в църквата „Света Неделя“ , а на 17 май Божествена света литургия в храма светиня, като всичко това ще проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки. 

Чуйте цялото интервю с директора на Исторически музей - Батак Теодора Пейчинова в прикачения звуков файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15